Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koolstoofschotel

Koolstoofschotel

Als je niet de beschikking hebt over palmkool gebruik dan boerenkool.

Ingrediënten

300 gram palmkool (of boerenkool)
200 gram spruitjes
olie
1 ui, in ringen
teen knoflook, geperst
theelepel venkelzaad
theelepel korianderzaad
theelepel kerrie

Bereiding

Verwijder van de palmkool de nerven. Snijd de bladeren in kleine reepjes. Spoel ze af als dat nodig is. Uit laten lekken. Van de spruitjes de buitenste bladeren verwijderen en ze, afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren delen.

In een braadpan de olie gieten en daarin meteen de ui zachtjes bakken. De kool en de spruitjes toevoegen, het gas laag laten en een deksel op de pan.

De venkel- en korianderzaadjes fijnstampen in een vijzel en dit met de kerrie en de knoflook mengen.

Als de groenten een kwartiertje hebben staan stoven de kruiden toevoegen en nog ongeveer een kwartier laten staan. Het vuur blijft laag. Af en toe doorroeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Eventueel een paar keer water erbij gieten.

Serveersuggestie

Deze schotel combineert goed met gepofte of gekookte kastanjes, appelmoes en gebakken Japanse braadfilet (tofu).

Brood bakken

categorieën: Brood

biobrood

Zelf brood bakken betekent altijd vers brood en precies weten wat erin zit. Voor vegetariërs (broodverbeteraar), veganisten, mensen die biologisch willen eten maar geen biowinkel in de buurt hebben, mensen met een glutenvrij dieet en mensen met andere allergieën (lactose-intollerantie) kan dit een uitkomst zijn.

Er is een aantal voorwaarden waaraan het brood moet voldoen, zoals dat een gedeelte van het meel gluten moet bevatten om te kunnen rijzen. Behalve bij glutenvrij brood uiteraard.
Tarwemeel bevat de meeste gluten zodat aangeraden wordt om minimaal de helft van het meel hieruit te laten bestaan. In plaats van tarwe kan ook spelt gebruikt worden. Verschillende meelsoorten geven verschillende structuren en smaken:

 boekweit:       zoute, sterke smaak 
 gerst:   lichte structuur, een wat zoete smaak
 haver:   zachte, nootachtige smaak
 maïs:   rulle structuur, gele kleur, iets bittere smaak
 rijst:   zachte, lichte smaak
 rogge:   zeer vaste structuur

Om het brood te laten rijzen heb je gist of zuurdesem nodig. Gist is iets makkelijker in het gebruik. Je kan gedroogde gist bijna overal krijgen, verse gist soms bij bakkerijen of biowinkels.

 

Deeg

Of je gist of zuurdesem gebruikt is natuurlijk heel erg afhankelijk van wat je zelf lekker vindt.
Om het brood een wat zachtere korst te laten krijgen kan je een beetje olie in het deeg doen. Vergeet ook nooit om voldoende zout toe te voegen, te weinig geeft echt meteen een hele flauwe smaak.

Het kan in het begin lastig zijn om een goed deeg te maken, om de precieze hoeveelheid water en meel te mengen. De hoeveelheden die ik aangegeven heb zijn richtlijnen.

Een goed deeg maken is ook afhankelijk van het soort meel, de temperatuur van de lucht en water, en nog andere niet te controleren factoren. 

Verder kan je oneindig variëren met het toevoegen van onder andere noten, pitjes en gedroogd fruit.