Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: cashewmelk

Cashewmelk is te gebruiken in plaats van gewone of kokosmelk in bijvoorbeeld pap, smoothies, een curry.

Ingrediënten

100 gram ongezouten, ongebrande cashewnoten
4 dl water
scheutje diksap

Bereiding

De cashewnoten eerst zo fijn mogelijk malen in een keukenmachine of blender. Daarna het water en de diksap in blender mengen met de gemalen noten.

Brood bakken

categorieën: Brood

biobrood

Zelf brood bakken betekent altijd vers brood en precies weten wat erin zit. Voor vegetariërs (broodverbeteraar), veganisten, mensen die biologisch willen eten maar geen biowinkel in de buurt hebben, mensen met een glutenvrij dieet en mensen met andere allergieën (lactose-intollerantie) kan dit een uitkomst zijn.

Er is een aantal voorwaarden waaraan het brood moet voldoen, zoals dat een gedeelte van het meel gluten moet bevatten om te kunnen rijzen. Behalve bij glutenvrij brood uiteraard.
Tarwemeel bevat de meeste gluten zodat aangeraden wordt om minimaal de helft van het meel hieruit te laten bestaan. In plaats van tarwe kan ook spelt gebruikt worden. Verschillende meelsoorten geven verschillende structuren en smaken:

 boekweit:       zoute, sterke smaak 
 gerst:   lichte structuur, een wat zoete smaak
 haver:   zachte, nootachtige smaak
 maïs:   rulle structuur, gele kleur, iets bittere smaak
 rijst:   zachte, lichte smaak
 rogge:   zeer vaste structuur

Om het brood te laten rijzen heb je gist of zuurdesem nodig. Gist is iets makkelijker in het gebruik. Je kan gedroogde gist bijna overal krijgen, verse gist soms bij bakkerijen of biowinkels.

 

Deeg

Of je gist of zuurdesem gebruikt is natuurlijk heel erg afhankelijk van wat je zelf lekker vindt.
Om het brood een wat zachtere korst te laten krijgen kan je een beetje olie in het deeg doen. Vergeet ook nooit om voldoende zout toe te voegen, te weinig geeft echt meteen een hele flauwe smaak.

Het kan in het begin lastig zijn om een goed deeg te maken, om de precieze hoeveelheid water en meel te mengen. De hoeveelheden die ik aangegeven heb zijn richtlijnen.

Een goed deeg maken is ook afhankelijk van het soort meel, de temperatuur van de lucht en water, en nog andere niet te controleren factoren. 

Verder kan je oneindig variëren met het toevoegen van onder andere noten, pitjes en gedroogd fruit.