Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tjap-tjoi

Tjap-tjoi

De naam tjap-tjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap en tjoi. Tjap betekent gemengd, en tjoi groente. In de VS, Frankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey.

Allerlei groenten kunnen gebruikt worden, vooral de beetje harde groenten zijn geschikt. Naast de hieronder genoemde zijn dit bv. (witte) kool, prei, courgette, bleekselderij, taugé en sperzieboontjes.
Daarnaast kunnen er andere ingrediënten als tofu, kokos en pinda's toegevoegd worden.

Ingrediënten

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olie
- 250 gram paksoi
- 150 gram wortel
- 150 gram venkel
- 1 1/2 dl water
- 100 gram kastanjechampignons
- 1/2 eetlepel geraspte gemberwortel
- (kruiden)zout

Bereiding

De ui snipperen en fruiten in de olie. Een paar minuten later de knoflook er uitgeperst bijdoen, en even mee fruiten.
De paksoi en venkel in reepjes en de wortel en paddestoelen in plakjes snijden.
De groenten toevoegen aan de ui en op een laag vuur smoren tot de paksoi geslonken is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Daarna het water en de gember toevoegen en nog een paar minuten stoven. De groenten moeten liefst enigzins knapperig blijven.

Serveersuggestie

Opdienen met rijst, pindasaus en gebakken tempeh.

Broodbeleg

categorieën: Brood

Met broodbeleg kan eindeloos gevarieerd worden, ook als je geen zuivel en vlees kan of mag eten. Jam en pindakaas zijn niet de enige opties. Onderstaande lijst geeft enkele voorbeelden.

Adukibonen-appel-prut
Appelmoes
Auberginespread
Avocado met knoflook of bosui en gomasio of zout, peper, olijfolie, kiemen, tomaat en/of paprika
Banaan met suiker en/of sambal
Bissara
Daslooksmeersel of dressing
Dupuis smeersel
Gebakken appelschijven met suiker
Gebakken tempeh, eerst gemarineerd in shoyu
Gegrilde courgette
Humus
Kikkererwtenburgers
Mayonaise
Notenpasta’s
Salade
Stroop
Tapenade
Tartex
Tahin
Tahin met jam
Tamari- of rooktofu-plakjes met knoflook, kiemen, rode paprika, rode ui
Tomaat met suiker of peper en zout
Tomaat met tuinkers
Tofu-spread
Tofu-tomaatsmeersel
Zonnepittenspreads