Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-kokossoep

Wortel

De opgegeven hoeveelheden zijn uiteraard geen strikte regels.

Ingrediënten

- 2 grote winterwortels
- 1 grote ui
- olijfolie
- knoflook
- kerrie
- tijm
- kardamom (klein snufje)
- laospoeder
- water (ongeveer een halve tot 3/4 liter)
- bouillon
- shoyu
- een half tot een heel blikje kokosmelk
- halve prei
- peper
- zout

Bereiding

De wortel en ui in kleine stukjes smoren in olijfolie. De knoflook toevoegen en even meesmoren.
Kerrie, tijm, kardamom en laospoeder toevoegen. Eventueel een beetje shoyu erbij. Dan het water met de bouillon en de kokosmelk erbij en alles gaar laten koken. Het moet een vrij dikke soep worden.
Met de staafmixer de soep pureren.
De prei, heel fijngesneden, op het laatst even meekoken.
Naar smaak peper en zout toevoegen.

Broodbeleg

categorieën: Brood

Met broodbeleg kan eindeloos gevarieerd worden, ook als je geen zuivel en vlees kan of mag eten. Jam en pindakaas zijn niet de enige opties. Onderstaande lijst geeft enkele voorbeelden.

Adukibonen-appel-prut
Appelmoes
Auberginespread
Avocado met knoflook of bosui en gomasio of zout, peper, olijfolie, kiemen, tomaat en/of paprika
Banaan met suiker en/of sambal
Bissara
Daslooksmeersel of dressing
Dupuis smeersel
Gebakken appelschijven met suiker
Gebakken tempeh, eerst gemarineerd in shoyu
Gegrilde courgette
Humus
Kikkererwtenburgers
Mayonaise
Notenpasta’s
Salade
Stroop
Tapenade
Tartex
Tahin
Tahin met jam
Tamari- of rooktofu-plakjes met knoflook, kiemen, rode paprika, rode ui
Tomaat met suiker of peper en zout
Tomaat met tuinkers
Tofu-spread
Tofu-tomaatsmeersel
Zonnepittenspreads