Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-asperge ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

voor 2 pers.
- 400 gram aardappels
- 500 gram asperges
- 1 eetlepel plantaardige margarine
- ongeveer 2 deciliter sojamelk
- 2 eetlepels bloem of meel
- snufje zout
- theelepel gistvlokken
- snufje nootmuskaat

Bereiding

De aardappels in stukjes even koken, niet helemaal gaar laten worden. Afgieten.

De asperges niet te dun schillen en het onderste deel eraf breken. (De schillen en onderkanten eventueel bewaren voor het trekken van bouillon.)
In water aan de kook brengen, vuur uitzetten en laten staan tot ze bijna gaar zijn, ongeveer tien a vijftien minuten, afhankelijk van de dikte. Afgieten.

Intussen de saus bereiden: margarine smelten in een steelpannetje, bloem of meel toevoegen. Goed roeren zodat er geen klontjes meer in zitten. In kleine scheutjes sojamelk toevoegen. Continu blijven roeren.
Zout, gistvlokken en nootmuskaat erbij. Eventueel kerrie, peper of andere kruiden naar smaak toevoegen.

De aardappels en asperges in een ovenschaal leggen. De saus eroverheen gieten.
Oven voorverwarmen op ongeveer 200 graden. Ovenschaal erin, ongeveer een half uur laten staan. Controleren of de aardappels goed gaar zijn.

Broodbeleg

categorieën: Brood

Met broodbeleg kan eindeloos gevarieerd worden, ook als je geen zuivel en vlees kan of mag eten. Jam en pindakaas zijn niet de enige opties. Onderstaande lijst geeft enkele voorbeelden.

Adukibonen-appel-prut
Appelmoes
Auberginespread
Avocado met knoflook of bosui en gomasio of zout, peper, olijfolie, kiemen, tomaat en/of paprika
Banaan met suiker en/of sambal
Bissara
Daslooksmeersel of dressing
Dupuis smeersel
Gebakken appelschijven met suiker
Gebakken tempeh, eerst gemarineerd in shoyu
Gegrilde courgette
Humus
Kikkererwtenburgers
Mayonaise
Notenpasta’s
Salade
Stroop
Tapenade
Tartex
Tahin
Tahin met jam
Tamari- of rooktofu-plakjes met knoflook, kiemen, rode paprika, rode ui
Tomaat met suiker of peper en zout
Tomaat met tuinkers
Tofu-spread
Tofu-tomaatsmeersel
Zonnepittenspreads