Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paddestoelenrisotto

Shitake

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- olie en/of plantaardige margarine
- 300 gram paddestoelen, het liefst een mengsel van verschillende soorten, zoals bv. shi-take, oesterzwammen en cantharellen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 dunne prei
- 300 gram verse of een potje spinazie of een pak diepvries spinazie
- 100 gram arborio- of andere risottorijst
- handje gistvlokken
- ongeveer een liter bouillon
- naar smaak zout, peper

Bereiding

Diepvriesspinazie zoveel mogelijk laten ontdooien en er zoveel mogelijk water uit knijpen, dit laatste geldt ook voor spinazie uit een potje. Verse spinazie wassen.
Van de paddestoelen de harde stelen verwijderen en ze in stukken breken, niet te klein.
De ui in ringen snijden.
De prei in smalle ringetjes snijden en wassen. Uit laten lekken.

In een hoge braadpan de olie en/of de margarine langzaam verhitten en hier de ui en de paddestoelen in smoren. De prei toevoegen en blijven roeren.

Nu de rijst erbij doen en deze ook even bakken met de knoflook.

Een beetje bouillon toevoegen en erdoor roeren. Dit moet je telkens blijven doen tot de bouillon op is of tot de rijst gaar genoeg is voor jouw smaak. (De meningen verschillen hier nog wel eens over, zie ook bij risotto.)

Daarna de spinazie, zout en peper erdoor roeren tot alles goed warm is.

Op het bord de gistvlokken er over heen strooien.

Broodbuik

categorieën: Afvallen algemeen, boeken, Brood, Gezondheid algemeen, Over gewicht, Theorieën over gezonde voeding

broodbuik

Ondertitel: Minder met tarwe en gluten, verlies overgewicht en word gezonder (of: schrap de tarwe uit je dieet, verlies overgewicht en word weer helemaal gezond)
Auteur: William Davis
Oorspronkelijke titel: Wheat Belly
Uitgeverij: Kosmos

Recensie door Mirjam Vaes

Sinds een aantal jaren probeer ik te minderen met granen en dan met name tarwe op aanraden van een professional en naar aanleiding van bepaalde resultaten uit medische onderzoeken. Dit is niet makkelijk en het is me ook nog niet helemaal gelukt.
Wat het ook moeilijker maakte was dat ik tegen vragen aanliep waar ik geen antwoord op had. Oké, ik denk zeker dat er waarheid zit in de stelling van onder andere paleo-onderzoekers dat onze genen niet geschikt zijn voor het verteren van (veel) graanproducten. Maar toch is het zo dat de mensheid al duizenden jaren graan eet, maar de epidemie van onder andere overgewicht en suikerziekte pas de laatste tientallen jaren echt erge vormen aanneemt. Hoe kan dat? Waarom gebeurt dat nu pas, is de mens dan extreem veel meer van deze producten gaan eten of speelt er nog iets anders? En waarom wordt niet iedereen dik?
Dit boek gaf me antwoorden en is een stimulans om door te gaan op de door mij ingeslagen weg.

Vroeger en nu

Davis begint zijn boek met een uiteenzetting van wat tarwe is en wat het vroeger was.
Tijdens de neolitische revolutie (de overgang van jager-verzamelaars naar landbouwers) zo'n 10.000 jaar geleden werd begonnen met het verbouwen van tarwe: het eenkoorn en later het tweekoorn. In de loop van duizenden jaren is dit gewas aangepast aan de omstandigheden en de behoeften van de mens. Maar pas de laatste 50 jaar is hier een gigantische versnelling in gekomen. Door menselijk ingrijpen en biochemische veranderingen lijkt de tarwe van tegenwoordig nauwelijks meer op het vroegere eenkoorn en tweekoorn. En de effecten van die verandering zijn veel groter dan van de veranderingen in de duizenden jaren daarvoor. Daarom is er pas de laatste tientallen jaren deze epidemie van problemen als overgewicht en diabetes type 2.

Tegenwoordig is de commerciële tarweproductie vooral gericht op bepaalde eigenschappen als een grote oogst en lage kosten. Smaak en gezondheid lijken nauwelijks nog een rol te spelen. Het is zelfs niet onderzocht of deze veranderingen wel voor mensen gezond zijn. Terwijl kleine veranderingen in de structuur van tarwe-eiwitten (waarvan gluten er een is) het verschil kunnen maken tussen een vernietigende immuunreactie en helemaal geen immuunreactie.

Moderne tarwe is zo ver verwijderd van zijn oervorm dat de plant in het wild niet meer kan overleven. Ze is afhankelijk van menselijke ingrepen zoals nitraatbemesting en ziektebestrijding.

Honger en verslaving

Een vermoeden dat ik al heel lang had wordt bevestigd door dit boek: ik krijg honger van eten! Jaren ben ik door het leven gegaan met altijd hongergevoelens, vooral vlak na het eten! Ik wou altijd meer brood, pasta, pizza. Hetzelfde zie ik bij anderen die meer van de zoetigheid zijn. Het is nooit genoeg. En dat blijkt ook zo te zijn. Tarwe is verslavend en maakt hongerig.

Gezond?

Volgens alle officiële gezondheidsadviesorganisaties is graan, en dan met name volkoren, niet alleen gezond maar absoluut noodzakelijk in ons dagelijkse eetpatroon.
Davis toont aan dat graan, en dan met name tarwe, vooral ook veel nadelen heeft voor de gezondheid. 'Effecten van tarwe op mensen bevatten onder andere stimulering van eetlust, blootstelling van exorfinen die actief zijn in de hersenen, overdreven stijging van bloedsuiker, het glyceringsproces dat ten grondslag ligt aan ziekte en veroudering, ontstekings- en pH-effecten waardoor kraakbeenverlies en botbeschadiging optreden en activering van een verstoorde immuunrespons. Door de consumptie van tarwe ontstaat er een complexe reeks ziekten, van coeliakie tot een aantal neurologische aandoeningen, diabetes, hartaandoeningen, artritis, vreemde huiduitslag en de verlammende waanideeën van schizofrenie.' (13) En overgewicht natuurlijk en nog veel meer.

Overgewicht

Het meest in het oog springende effect van tarweconsumptie is overgewicht en dan met name in de vorm van de broodbuik, of bierbuik en mannenborsten (man boobs). Inwendig wordt vet opgeslagen in alle lichaamsorganen (van hersenen tot lever, darmen en het hart). Maar het buikvet is het gevaarlijkst omdat het leidt tot ontstekingsreacties.
Volgens Davis zijn niet vet en suiker de grote veroorzakers van overgewicht maar de koolhydraten uit granen en dan met name tarwe. De meeste mensen eten bij meerdere of alle maaltijden en snacks tarwe in een of andere vorm. Duidelijk in brood, beschuit, crackers, pannenkoeken, pasta, pizza, ontbijtgranen, koek en taart maar ook verstopt in bier, E-nummers, energierepen, paneerlaagjes, vlees, sausjes, kruiden, soepen, vleesvervangers en nog veel meer.

Glutenvrij

Hoewel een deel van de problemen te maken heeft met het eiwit gluten is glutenvrij eten niet de oplossing volgens Davis, tenminste niet als je de speciale glutenvrije producten gaat gebruiken ter vervanging. Deze producten bevatten vaak maïszetmeel, rijstzetmeel, aardappelzetmeel en tapiocazetmeel. Allemaal stoffen die dezelfde reacties, hoewel in mindere mate waarschijnlijk, kunnen veroorzaken als tarwe. Omdat ze ook zorgen voor sterke stijgingen in de bloedsuikerspiegel.

Niet alleen tarwe is een probleem

Naast tarwe zijn andere koolhydraten ook vaak oorzaak van sterke bloedsuikerstijgingen, honger en overgewicht en dus zou het verstandig zijn, volgens Davis, om ook deze producten te minderen. Hieronder vallen maïsmeel, chips, suikerhoudende producten, rijst, peulvruchten, aardappelen, glutenvrije producten, vruchtensap en frisdrank, gedroogd fruit en andere granen.

Lastig

Het kan heel lastig zijn om tegen de heersende trend in te gaan. Tarwe is een zo alomtegenwoordig voedingsmiddel en ingrediënt in ons dagelijks eten dat het vermijden hiervan enige hoofdbrekens kan kosten. Tegelijkertijd loop je hiermee aan tegen de gevestigde orde en mensen in je omgeving die er van overtuigd zijn dat je granen nodig hebt.
Lees dit boek als je meer wilt weten over de achtergronden en als je suggesties wilt om anders te gaan eten. Probeer het uit als je nieuwsgierig bent of het werkt. Dat kan geen kwaad.