Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rauwe appeltaart

Handmolentje

Deze herfsttaart wordt bereid zonder te bakken, de ingrediënten zijn allemaal rauw.

Ingrediënten
 

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram pecannoten of amandelen
30 gram geraspte kokos
100 gram rozijnen
75 gram ontpitte dadels

voor de vulling:
3 grote appels
de rasp en het sap van 1 citroen
1/2 theelepel kaneel
handje hazelnoten, amandelen of andere noten
ongeveer 10 ontpitte dadels

Bereiding
 

bodem:
Maal de pitten, zaden, noten en de kokos in een keukenmachine tot er een meel ontstaat. Voeg de rozijnen en dadels toe en meng alles goed door elkaar in de machine. Het moet een lekker deegje worden.
Als het te droog is kan een klein beetje water toegevoegd worden.

Druk het mengsel in een taartvorm.

vulling:
Maal de noten in een keukenmachine fijn, daarna de dadels erbij doen en nog even malen. Rasp de appels.

Meng dit met de geraspte appels, de citroenrasp en -sap, kaneel en dadels en stort dit mengsel op de bodem.

Opmerking

Bij gebrek aan een keukenmachine of electriciteit kan voor het malen van de nootjes ook een handmolentje, een vijzel of een deegroller gebruikt worden. De rozijnen en dadels dan heel fijn snijden. Op deze manier past de taart ook heel goed in een Low of No Impact levensstijl.

Broodverbeteraar

categorieën: Brood, producten

biobrood

Bij het bakken van gangbaar brood wordt altijd broodverbeteraar toegevoegd. Dit is een mengsel bestaande uit: extra gist en gluten, melkpoeder, vetten, suiker, emulgatoren, enzymen en conserveringsmiddelen. Verder zit er een eiwit (cystine) in dat gemaakt is van varkenshaar.
Dit is om het brood sneller te kunnen bakken, het luchtiger en langer mals te kunnen houden, en de geur, kleur en smaak te verbeteren.

Aangezien er melkpoeder en suiker in zit, is gangbaar brood dus niet geschikt voor mensen die om wat voor reden dan ook deze producten niet willen, kunnen of mogen gebruiken. Bijvoorbeeld veganisten en mensen met een lactose-intolerantie. Het feit dat er varkenshaar in zit wil zeggen dat al het niet-biologische brood bovendien niet geschikt is voor vegetariërs en mensen die om godsdienstige of andere redenen geen varkensproducten eten. In brood van Turkse en Marokkaanse bakkers zit dit eiwit dan ook niet.

Biologische broden uit de natuurvoedingswinkel (met EKO-keurmerk) bevatten geen broodverbeteraar, ze bestaan uit water, gist, meel en zout. Plus soms noten, zaden, andere melen, rozijnen en zo.