Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: preisoep

Prei

Ingrediënten

olie
prei
knolselderij
aardappel
knoflook
bouillon
paprikapoeder
tomatenpuree
pasta bv. mie, vermicelli of macaroni
water

Bereiding

Olie in de pan gieten. Even warm laten worden en dan de in kleine blokjes gesneden (rauwe) aardappel erin. Vuur even hoog zetten, maar na een minuut of vijf laag. In die paar minuten wel opletten dat het niet aanbrandt. Dan de in ringetjes gesneden en gewassen prei toevoegen, net als de knoflook en de in stukjes gesneden knolselderij. Dit alles vrij lang laten stoven, een minuut of 20, wel er bij blijven om te roeren.

Paprikapoeder en knoflook erbij. Even meebakken.

Dan heet water, met daarin opgelost de bouillon, toevoegen. Tomatenpuree en pasta erdoor. Aan de kook brengen en laten koken tot alles (aardappels en pasta) goed gaar is.

Broodverbeteraar

categorieën: Brood, producten

biobrood

Bij het bakken van gangbaar brood wordt altijd broodverbeteraar toegevoegd. Dit is een mengsel bestaande uit: extra gist en gluten, melkpoeder, vetten, suiker, emulgatoren, enzymen en conserveringsmiddelen. Verder zit er een eiwit (cystine) in dat gemaakt is van varkenshaar.
Dit is om het brood sneller te kunnen bakken, het luchtiger en langer mals te kunnen houden, en de geur, kleur en smaak te verbeteren.

Aangezien er melkpoeder en suiker in zit, is gangbaar brood dus niet geschikt voor mensen die om wat voor reden dan ook deze producten niet willen, kunnen of mogen gebruiken. Bijvoorbeeld veganisten en mensen met een lactose-intolerantie. Het feit dat er varkenshaar in zit wil zeggen dat al het niet-biologische brood bovendien niet geschikt is voor vegetariërs en mensen die om godsdienstige of andere redenen geen varkensproducten eten. In brood van Turkse en Marokkaanse bakkers zit dit eiwit dan ook niet.

Biologische broden uit de natuurvoedingswinkel (met EKO-keurmerk) bevatten geen broodverbeteraar, ze bestaan uit water, gist, meel en zout. Plus soms noten, zaden, andere melen, rozijnen en zo.