Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rijst met aubergine en snijbiet

Snijbietrood

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram rijst, gekookt en afgekoeld
- 1 aubergine, in blokjes
- halve courgette, in blokjes
-1 ui, in ringen
- 1 teen knoflook
- flinke berg snijbiet, gewassen en in stukken gescheurd
- flinke scheut frituur
- zout, peper
- paprikapoeder, chilipeper
- ketchup
- 1 eetlepel gistvlokken

Bereiding

Verhit de olie in een ruime koekepan. (Normaal gebruik ik olijfolie maar frituurolie kan beter tegen hoge temperaturen. Het bakken van aubergines lukt het best in ruim olie die goed heet is.)
Bak hierin de aubergineblokjes tot ze gaar zijn. Schep ze regelmatig om om te voorkomen dat ze aanbranden.

Als de aubergine zacht en gaar is voeg dan de courgette en de ui toe. Blijven roeren.
Na een paar minuten de rijst, kruiden en knoflook toevoegen. Het vuur blijft al die tijd hoog en om aanbranden te voorkomen moet er telkens geroerd worden.

De ketchup erdoor mengen.

Op het laatst de snijbiet in porties toevoegen. (In één keer 'past' dit waarschijnlijk niet, maar snijbiet krimpt snel, zodat de rest er zeker bij kan.)
Naar smaak gistvlokken eroverheen strooien.

Broodverbeteraar

categorieën: Brood, producten

biobrood

Bij het bakken van gangbaar brood wordt altijd broodverbeteraar toegevoegd. Dit is een mengsel bestaande uit: extra gist en gluten, melkpoeder, vetten, suiker, emulgatoren, enzymen en conserveringsmiddelen. Verder zit er een eiwit (cystine) in dat gemaakt is van varkenshaar.
Dit is om het brood sneller te kunnen bakken, het luchtiger en langer mals te kunnen houden, en de geur, kleur en smaak te verbeteren.

Aangezien er melkpoeder en suiker in zit, is gangbaar brood dus niet geschikt voor mensen die om wat voor reden dan ook deze producten niet willen, kunnen of mogen gebruiken. Bijvoorbeeld veganisten en mensen met een lactose-intolerantie. Het feit dat er varkenshaar in zit wil zeggen dat al het niet-biologische brood bovendien niet geschikt is voor vegetariërs en mensen die om godsdienstige of andere redenen geen varkensproducten eten. In brood van Turkse en Marokkaanse bakkers zit dit eiwit dan ook niet.

Biologische broden uit de natuurvoedingswinkel (met EKO-keurmerk) bevatten geen broodverbeteraar, ze bestaan uit water, gist, meel en zout. Plus soms noten, zaden, andere melen, rozijnen en zo.