Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken zuurkool

Ingrediënten

- 1 pakje zuurkool (500 gram)
- 400 gram aardappels
- olie
- 1 grote ui, in ringen
- 1 grote appel, liefst een harde die stevig blijft, dus geen moesappel
- 1 gehaktbal (Bonanza veggie steak van Viana, te vinden in de koeling van de biowinkel; dit product bevat suiker)
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Snijd de aardappels in blokjes en kook ze 3 of 4 minuten. Afgieten en uit laten lekken.

Bak de aardappelblokjes in hete olie tot ze vrijwel gaar zijn. Doe dan de in ringen gesneden ui en de in blokjes gesneden appel erbij. Deze moeten ook even lekker bakken.

De gehaktbal kleingesneden toevoegen, net als het zout en peper.

De zuurkool uit laten te lekken en als de uien gaar zijn door de aardappels roeren. Vuur hoog zetten en blijven omscheppen.

Serveersuggesties

- In plaats van de gehaktbal kan ook een andere vleesvervanger gebruikt worden. Het kan ook gewoon weggelaten worden.
- Als je zuurkool te zuur vindt, kan je 'm spoelen onder de kraan. Dit scheelt veel. Daarna wel goed uit laten lekken.

Bruine bonen

categorieën: producten

bruineboon

Peulvrucht die vooral in gedroogde vorm of kant-en-klaar in een pot of blik te koop is. Veel gebruikt in onder andere de Mexicaanse keuken, maar in Nederland vooral bekend vanwege de bruinebonensoep. Zoals vrijwel alle peulvruchten bevat ook deze boon veel eiwitten, vezels, ijzer en vitamine B.

Sommige mensen hebben moeite met de vertering van peulvruchten. Om gasvorming en darmklachten te voorkomen en de vertering te vergemakkelijken, helpt het om de (gedroogde en geweekte) bonen te koken met ao nori en/of bonekruid.