Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rauwe bietensalade

Bietjes

Ingrediënten

biet (rauw, schoongeborsteld)
rode ui, in kleine stukjes
zonnebloempitten
shoyu

voor de dressing:
yofu
olijfolie
knoflook (veel)
chilimosterd
zout
evt. beetje water

Bereiding

De zonnebloempitten roosteren in een bakpan, zonder olie. In een kommetje een beetje shoyu doen, daar de geroosterde pitten doorroeren.
De biet(en) raspen, de ui in kleine stukjes erbij.
Dressing maken door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Dit met de zonnebloempitten door de geraspte biet mengen.

Bruine bonen

categorieën: producten

bruineboon

Peulvrucht die vooral in gedroogde vorm of kant-en-klaar in een pot of blik te koop is. Veel gebruikt in onder andere de Mexicaanse keuken, maar in Nederland vooral bekend vanwege de bruinebonensoep. Zoals vrijwel alle peulvruchten bevat ook deze boon veel eiwitten, vezels, ijzer en vitamine B.

Sommige mensen hebben moeite met de vertering van peulvruchten. Om gasvorming en darmklachten te voorkomen en de vertering te vergemakkelijken, helpt het om de (gedroogde en geweekte) bonen te koken met ao nori en/of bonekruid.