Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: curry van pastinaak en wortel

Kokos

Ingrediënten (voor ongeveer 3 porties)

- 3 middelgrote pastinaken
- 150 gram winterwortel
- 2 eetlepels olie
- 2/3 theelepel zwart mosterdzaad
- koriander naar smaak
- kopje water
- 1/2 kopje sojaroom
- kaneel naar smaak
- theelepel kerrie
- geraspte kokos

Bereiding

Borstel de pastinaken en wortels schoon en snijd ze in blokjes.

Verhit de olie en doe hier de mosterdzaadjes bij. Als ze beginnen te springen de groenten en een beetje van het water toevoegen. Roeren en ongeveer een kwartier laten pruttelen op een laag vuur, af en toe kijken of het niet droogkookt, dan extra water toevoegen.

Hierna de sojaroom, nog wat water en de rest van de specerijen toevoegen. Nog ongeveer 5 minuten laten pruttelen.

Serveersuggestie

Garneren met kokos en verse koriander en opdienen met rijst of gerst.

Buikvet

categorieën: Gezondheid algemeen, lichaam, Over gewicht

Orgaanvet of buikvet is het vet dat opgehoopt zit in de buikholte en de organen. Dit vet is gevaarlijker voor de gezondheid dan het vet dat aan de buitenkant onderhuids (billen, dijen, benen) aanwezig is.

Risico's

Het vet in de buikholte en de organen scheidt hormonen en ontstekingsstoffen uit die gevaarlijk kunnen zijn voor de alvleesklier en de lever. Bovendien wordt het in verband gebracht met een hoger risico op kanker, hart- en vaatziekten, op een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en op diabetes. De hormonen en ontstekingsstoffen die geproduceerd worden door vetcellen rond de organen werken zowel remmend als stimulerend. Ze spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling.

Niet goed functionerende vetcellen produceren meer hormonen, verzadigd vet speelt een rol bij de ontregeling hiervan. Het gaat om hormonen die de insulinehuishouding sturen. Lichaamscellen worden minder gevoelig voor insuline, waardoor de alvleesklier harder moet werken. Uiteindelijk houdt die er mee op en ontstaat diabetes type 2.

De ontstekingsstoffen die geproduceerd worden, komen in de bloedbaan waar ze zich hechten aan de vaatwand; ze dringen organen en de vaatwand binnen en zorgen zo voor ontstekingen. Als er veel vetcellen zijn, raken de organen en vaatwanden chronisch ontstoken. Dit kan leiden tot aderverkalking en vaatvernauwing, en uiteindelijk tot hart- en herseninfarcten.

Bij vetophoping rond de lever raakt de balans tussen ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende stoffen zoek. Hierdoor vormt er zich meer bindweefsel dat de lever belemmert en dat uiteindelijk de lever tot opgeven dwingt.

Oplossingen

Om dit vet kwijt te raken is het belangrijker om (meer) te gaan bewegen dan om minder te gaan eten. Het is echter heel moeilijk hier van af te komen als iemand als kind al te zwaar was.

Meten

Overgewicht meten met behulp van BMI is dan ook lang niet altijd zinnig, aangezien er niet uit blijkt of de omvang die gemeten wordt bepaald wordt door onderhuids- of door buikvet. Een taille met een omvang vanaf 86 cm bij mannen of 70 cm bij vrouwen leidt al tot een hogere sterftekans (de Volkskrant). Dit is ook het geval bij mensen die een gezond BMI hebben. Er zijn ook mensen die dun zijn, maar die toch (teveel) orgaanvet hebben, de zogenoemde tofi's (Thin on the Outside, Fat on the Inside). Zij zijn zich vaak niet bewust van de risico's die ze lopen. Helaas is dit alleen maar aan te tonen door een MRI-scan.

Bronnen:

- de Volkskrant
- New England Journal of Medicine