Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: afrikaanse stoofschotel

Paprika

Ingrediënten

aubergine
olie
zout
wortel
rode paprika, die is zoeter dan de groene omdat de groene nog niet rijp is
ui
rozijnen
tomaat in stukjes (uit een blikje)
mais (uit een potje of vers)

sambal
knoflook
kaneel
gemberwortel, klein stukje door de knoflookpers
paprikapoeder
komijn (naar smaak)
chilipeper

ongezouten cashewnoten
gedroogde kokos

Bereiding

De aubergine in blokjes of plakjes snijden.
Er zijn diverse manieren om 'm te bakken. De eerste en meest toegepaste manier is om de auberginestukjes met zout te bestrooien en in een vergiet weg te zetten zodat het vocht er uitkomt, afspoelen en daarna te bakken, je kan ze dan meteen met andere groenten samen bakken.
De tweede manier is om de stukjes apart te bakken in ruim olie op een hoog vuur en daarna zout eroverheen te strooien.
Van belang is dan wel om genoeg olie te gebruiken anders gaat de aubergine piepen als je 'm eet en dat betekent dat ie niet goed gaar is, en ook niet lekker.

De wortel, ui en paprika in stukjes snijden en bakken bij de aubergine of de aubergine toevoegen als de groenten een paar minuten gebakken zijn. De rozijnen toevoegen.

De kruiden mengen en door de groenten roeren.

Dan de tomaten met al het sap en de mais toevoegen en het geheel nog ongeveer een half uur laten stoven.

De nootjes malen of in kleine stukjes snijden en mengen met de kokos.

Serveersuggestie

Opdienen met bulgur of gierst.
Het noten/kokosmengsel apart in een schaaltje opdienen zodat iedereen het er naar smaak op het eigen bord toe kan voegen.

Bussink, Michiel

categorieën: personen

bussink

Michiel Bussink is een schrijver en journalist die vooral over voeding schrijft. Artikelen, columns, recepten en interviews van hem verschijnen in diverse media zoals Bouillon! Magazine, Noaber, Genoeg en Milieudefensie Magazine. Tevens is van hem het cultuurhistorische lees-, natuur- en kookboek 'Lekker Landschap' verschenen.

Michiel Bussink geeft daarnaast lezingen, excursies en workshops over wilde eetbare planten, bloemen, bessen, noten, bloemen en paddestoelen. Een korte lezing, een excursie in de bossen of velden of de hele hap in een dagvullende workshop zijn allemaal mogelijk. Verder geeft hij kookworkshops voor kinderen en verbouwt hij zelf groente, fruit en kruiden.

Hij is niet alleen in voeding geïnteresseerd; natuur, landschap, cultuurhistorie en levensbeschouwelijke verhalen hebben ook zijn belangstelling.