Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscousschotel met groenten

Courgette

Ingrediënten

(voor 4 personen)
- 2 wortels
- 2 courgettes
- 200 gram oranje pompoen
- 200 gram aardappels
- 1 liter bouillon
- 2 kaneelstokjes, gehalveerd of 1 theelepel kaneelpoeder
- theelepel komijn
- theelepel korianderpoeder
- eventueel mespuntje saffraan
- 2 eetlepels olijfolie
- schil en rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels agavesiroop
- 300 gram couscous
- 150 gram rozijnen
- zout, peper

Bereiding

Snijd de wortels en courgettes doormidden en dan in de lengte in 4 stukken.
Borstel de pompoen of, als die oud is, schillen. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Ongeveer hetzelfde formaat als de wortels en courgettes.
Schil de aardappels en snijd ze ook in grote stukken.

Breng de bouillon met de kruiden en de wortels aan de kook. Eventueel afschuimen en dan de olie erbij doen. Ongeveer een kwartier koken.

Voeg dan het citroensap en -schil, de pompoen, aardappels, courgettes, de agavesiroop, de rozijnen en peper en zout toe, en laat nog ongeveer 15 minuten pruttelen.

Week, stoom of kook de couscous volgens de aanwijzingen.

Schep de gare couscous op een warm, groot, bord.
Laat de groenten uitlekken maar bewaar de bouillon. Schep de groenten op de couscous en schep er nog een aantal lepels bouillon overheen.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is plat brood met houmous en knoflooksaus.

Bussink, Michiel

categorieën: personen

bussink

Michiel Bussink is een schrijver en journalist die vooral over voeding schrijft. Artikelen, columns, recepten en interviews van hem verschijnen in diverse media zoals Bouillon! Magazine, Noaber, Genoeg en Milieudefensie Magazine. Tevens is van hem het cultuurhistorische lees-, natuur- en kookboek 'Lekker Landschap' verschenen.

Michiel Bussink geeft daarnaast lezingen, excursies en workshops over wilde eetbare planten, bloemen, bessen, noten, bloemen en paddestoelen. Een korte lezing, een excursie in de bossen of velden of de hele hap in een dagvullende workshop zijn allemaal mogelijk. Verder geeft hij kookworkshops voor kinderen en verbouwt hij zelf groente, fruit en kruiden.

Hij is niet alleen in voeding geïnteresseerd; natuur, landschap, cultuurhistorie en levensbeschouwelijke verhalen hebben ook zijn belangstelling.