Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boekweitpannenkoek met cacao en kaneel

Kokosolie

Dit recept is naar een voorbeeld uit het boek Oersterk van Richard de Leth

Ingrediënten

- 150 gram boekweit
- 100 gram speltbloem
- 1 liter (soja-, rijste-, amandel-, haver-) melk
- 1 eetlepel rauwe cacao
- 1 theelepel kaneel
- kokosolie

Bereiding

Mix alle ingrediënten behalve de kokosolie in een kom.

Bak de pannenkoeken in de kokosolie.

Cafeïne

categorieën: Gezondheid algemeen, producten

Cafeïne, ook wel coffeïne genoemd, is een alkaloïde en famillie van nicotine, cocaïne, morfine, codeïne en heroïne.

Opwekkende stof die in zo'n zestig planten voorkomt als natuurlijk afweermiddel. Het meest bekende voedingsmiddel waar cafeïne in zit is natuurlijk koffie - maar ook in thee, chocola en andere cacaoproducten, cola en andere frisdranken en energiedrankjes (Red Bull, Nalu) zit deze stof.
In sommige pijnstillers zoals paracetamol en APC kan het zitten en er zijn zelfs speciale cafeïnepillen en cafeïnekauwgum te koop. Het zit soms in afslankpillen omdat het de stofwisseling beïnvloedt.

Bij geringe inname zorgt cafeïne ervoor dat je alerter wordt, je hart sneller gaat kloppen, je pupillen wijder worden en het bloedsuikergehalte stijgt. Het uithoudingsvermogen wordt groter. Doordat je bloedvaten vernauwen kan hoofdpijn (migraine) er minder door worden. Je bent minder vermoeid en krijgt het gevoel dat je veel aankan. Als je een grote dosis binnenkrijgt, kan je angstig worden en verward raken.
Als het uitgewerkt raakt, krijg je last van de omgekeerde verschijnselen: hoofdpijn, sufheid, erge vermoeidheid, prikkelbaarheid en een lagere bloeddruk zijn de meest voorkomende afkickverschijnselen.
Het is heel makkelijk om afhankelijk van dit pepmiddel te worden, verslaafd te raken. Dan heb je steeds meer nodig voor het gewenste effect.

Andere nadelen van deze stof zijn:
- kan trillen en hartkloppingen veroorzaken;
- bij daarvoor gevoelige personen kan het migraine veroorzaken;
- kan slapeloosheid veroorzaken;
- kan het verlies van mineralen (vooral calcium) uit botten versnellen.

Bronnen:

- The Truth About Food
- Voeding die Schaadt, Voeding die Baat
- Wikipedia