Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscous lente-salade

Munt2

Het eind van de winter en het begin van de lente was vroeger, toen mensen nog afhankelijk waren van hun zelfverbouwde en bewaarde voedsel, de periode waarin het meeste honger werd geleden. De voorraden knollen en wortels raakten op, of waren dusdanig verschrompeld en/of uitgelopen, dat ze niet meer te eten waren - maar nieuwe verse groente was er nog niet. Terwijl er juist in dit seizoen veel behoefte is aan verse vitaminen.

Die kunnen gevonden worden in al het eetbare blad en spriet dat nu supersnel opkomt.
Tegenwoordig is dit allemaal veel makkelijker, omdat er altijd van alles te krijgen is. Maar toch is het vanuit diverse standpunten (duurzaamheid, groenten uit het seizoen, voedsel zonder transportkosten) goed om hier af en toe bij stil te staan, en hier iets mee te doen.

Iedereen die een tuin of balkon heeft kan daar van alles vinden of zaaien. Ook binnen in potten kan een hoop gekweekt worden. Vooral kruiden en slasoorten zijn geschikt.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram cous cous (droog)
- 2 handjes walnoten (gepeld)
- een flinke scheut walnotenolie

Van onderstaande bladeren ongeveer 2 handen vol per persoon, neem wat je lekker vindt en wat je tot je beschikking hebt:
- zuring
- spinaziezuring
- jong paardebloemblad (molsla)
- pluksla
- venkelgroen
- kleine pimpernel
- munt

Onderstaande kruiden naar smaak en beschikbaarheid toevoegen:
- bies- of kraailook
- madeliefjes (meizoentjes) (de kopjes) om mee te garneren
- knoflookuitlopers (zie tweedehands groenten)
- tuinkers
- zout
- peper

Bereiding

Kook of stoom de cous cous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Af laten koelen en in een schaal doen.

Was al het blad voorzichtig. Grote bladeren in stukken scheuren.
De walnoten in kleine stukken breken.
Alles bij de cous cous doen, de olie toevoegen en voorzichtig omscheppen tot alles goed gemengd is.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan als bijgerecht gegeten worden, maar ook als op zichzelf staand gerecht. Bijvoorbeeld als lunch. Het blijft goed van smaak en kan dus ook meegenomen worden voor een picknick ofzo.

Cafeïne

categorieën: Gezondheid algemeen, producten

Cafeïne, ook wel coffeïne genoemd, is een alkaloïde en famillie van nicotine, cocaïne, morfine, codeïne en heroïne.

Opwekkende stof die in zo'n zestig planten voorkomt als natuurlijk afweermiddel. Het meest bekende voedingsmiddel waar cafeïne in zit is natuurlijk koffie - maar ook in thee, chocola en andere cacaoproducten, cola en andere frisdranken en energiedrankjes (Red Bull, Nalu) zit deze stof.
In sommige pijnstillers zoals paracetamol en APC kan het zitten en er zijn zelfs speciale cafeïnepillen en cafeïnekauwgum te koop. Het zit soms in afslankpillen omdat het de stofwisseling beïnvloedt.

Bij geringe inname zorgt cafeïne ervoor dat je alerter wordt, je hart sneller gaat kloppen, je pupillen wijder worden en het bloedsuikergehalte stijgt. Het uithoudingsvermogen wordt groter. Doordat je bloedvaten vernauwen kan hoofdpijn (migraine) er minder door worden. Je bent minder vermoeid en krijgt het gevoel dat je veel aankan. Als je een grote dosis binnenkrijgt, kan je angstig worden en verward raken.
Als het uitgewerkt raakt, krijg je last van de omgekeerde verschijnselen: hoofdpijn, sufheid, erge vermoeidheid, prikkelbaarheid en een lagere bloeddruk zijn de meest voorkomende afkickverschijnselen.
Het is heel makkelijk om afhankelijk van dit pepmiddel te worden, verslaafd te raken. Dan heb je steeds meer nodig voor het gewenste effect.

Andere nadelen van deze stof zijn:
- kan trillen en hartkloppingen veroorzaken;
- bij daarvoor gevoelige personen kan het migraine veroorzaken;
- kan slapeloosheid veroorzaken;
- kan het verlies van mineralen (vooral calcium) uit botten versnellen.

Bronnen:

- The Truth About Food
- Voeding die Schaadt, Voeding die Baat
- Wikipedia