Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: champignonsoep

Kastanjechampignon

Ingrediënten

kastanjechampignons (gehalveerd)
margarine
ui (in ringen)
prei (in ringen)
bleekselderij (in stukjes)
kerrie
zout
peper
dille
oregano
paprikapoeder
knoflook
water en/of sojamelk
sojaroom
bouillonpoeder of -blokje
shoyu

Bereiding

 De champignons bakken met de ui in de gesmolten margarine. Kruiden en knoflook toevoegen, meebakken. Daarna de sojamelk of het water toevoegen en aan de kook brengen. Bouillon toevoegen en de groenten erbij doen.

Ongeveer 10 minuten laten koken. Op het allerlaatst de room erdoorheen roeren. Daarna meteen vuur uit en opdienen.

Calorie

categorieën: Afvallen algemeen, lichaam, Over gewicht

calories

Een calorie is de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 gram zuiver water 1 graad te verwarmen onder een druk van 1 atmosfeer. Omdat dit erg weinig is, wordt meestal met kilocalorieën gewerkt. Over het algemeen worden met calorieën, vooral in de voeding, kilocalorieën bedoeld.

De term calorie is eigenlijk een verouderde term, tegenwoordig is joule of kilojoule het juiste begrip. In de voeding wordt echter de calorie nog algemeen gebruikt en aanvaard.

1 calorie = 4,1868 joule.