Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zoete aardappelen uit de oven met omega humus

Houmous

Een recept uit het boek Eten als medicijn van Dale Pinnock

Ingrediënten voor 2 personen

 - 2 middelgrote zoete aardappelen
- 1 blik van 400 gram kikkererwten, uitgelekt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 2 eetlepels lijnzaadolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- sap van 1/2 citroen
- handvol verse peterselie of koriander, grofgehakt (desgewenst)
- zeezout en zwarte peper

Bereiding

Verhit de oven tot 200 graden. Leg de zoete aardappelen op een bakplaat en zet ze 40 minuten in de oven tot ze zacht aanvoelen als je er in knijpt.

Doe intussen de kikkererwten met sesamzaadjes, lijnzaadolie, knoflook en citroensap in een blender of keukenmachine, voeg naar smaak peper en zout toe en hak het tot een gladde humus.

Snijd de gare aardappelen in de lengte doormidden en schep er een flinke klodder van de humus op. strooi er eventueel de kruiden op en zet meteen op tafel.

Calorie

categorieën: Afvallen algemeen, lichaam, Over gewicht

calories

Een calorie is de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 gram zuiver water 1 graad te verwarmen onder een druk van 1 atmosfeer. Omdat dit erg weinig is, wordt meestal met kilocalorieën gewerkt. Over het algemeen worden met calorieën, vooral in de voeding, kilocalorieën bedoeld.

De term calorie is eigenlijk een verouderde term, tegenwoordig is joule of kilojoule het juiste begrip. In de voeding wordt echter de calorie nog algemeen gebruikt en aanvaard.

1 calorie = 4,1868 joule.