Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-spruitjessalade

Spruiten

Ingrediënten

- 1 grote wortel
- een handvol spruitjes
- 1 prei
- 1/2 blok rooktofu
- 1/2 pak yofu (sojayoghurt)
- 1 teen knoflook
- kruidenzout
- 1 theelepel chilimosterd
- scheutje diksap
- scheut olijfolie

Bereiding

De spruitjes schoonmaken en halveren. Ongeveer een minuut of acht koken, afhankelijk van de grootte. Ze moeten niet heel zacht zijn. De tofu in blokjes snijden en in hete olie knapperig bakken.

De wortel raspen en van de prei een klein wit stukje in hele dunne ringetjes snijden. Mengen.

Een sausje maken van yofu, olie, mosterd, knoflook, kruidenzout en diksap. Dit mengen door de wortel en prei.
Als de spruiten en tofu enigzins zijn afgekoeld kunnen ze er ook door.

Calorierestrictie

categorieën: Gezondheid algemeen, lichaam

calorierestriction
CR Calculator

Tot nu toe is dit het enige bewezen middel dat de levensduur verlengt. Op Okinawa eten de mensen gemiddeld 1200 calorieën per dag, en hier worden de meeste 100-jarigen gevonden.

Er zijn ook andere onderzoeken geweest waaruit de levensverlengende werking van dit 'hongeren' werd getest, en ook daaruit kwamen positieve resultaten. Eén van deze onderzoeken werd gedaan met vrijwilligers van de 'Calorie Restriction (CR) Society'. 18 van hen leefden zes jaar op een dieet van 1700 calorieën, daarbij aten ze wel gezond en evenwichtig. De effecten waren geweldig. Hun bloedvaten waren 'tientallen jaren jonger' en alle risicofactoren voor de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld waren gekelderd. Zie voor meer informatie over dit onderzoek de link naar Noorderlicht.

Het grootste voordeel van dit dieet is misschien niet eens zozeer de langere levensduur alswel de gezondheid en de toegenomen energie. De mensen op Okinawa leven niet alleen langer, maar ze blijven tot op zeer hoge leeftijd zelfstandig en helder van geest.

Niet al het hongeren is echter gezond: de manier waarop bijvoorbeeld anorexia-patiënten dit doen leidt eerder tot een verkorting van het leven dan tot een verlenging. Ook zogenaamde crashdiëten waarbij maar 500 tot 1000 calorieën per dag gegeten worden in een korte periode zijn niet gezond.

Verschil zit m in voedingswaarde

Het grote verschil tussen calorie-restrictie en bovengenoemde diëten en lijnen om snel een paar kilo af te vallen is dat bij CR (calorie-restrictie) erg goed gelet wordt op het eten van voldoende voedingsstoffen. Bij deze manier van leven dus geen eierkoeken en andere dingen waar misschien weinig calorieën inzitten maar die tegelijkertijd ook weinig voedingswaarde hebben.

CRON

De termen Cron en Crony worden ook gebruikt en die maken meteen duidelijk waar CR voor staat: Calorie Restriction on Optimal Nutrition.

Wat wel en niet

Voedingsmiddelen met weinig calorieën en veel voedingswaarde zijn met name groenten, sommige fruitsoorten zoals bessen, sommige vissoorten en paddestoelen. In de midden categorie vallen het meeste fruit, vlees, peulvruchten en granen en de meeste calorieën bevinden zich in noten, vetten, gefrituurde hapjes en vrijwel al het bewerkte voedsel. Om zo goed mogelijk te eten volgens deze leefwijze is het niet de bedoeling alleen de laag-calorische producten te eten, wel zoveel mogelijk hiervan maar ook sommige hoog-calorische producten worden gegeten omdat ze veel gezonde voedingsstoffen bevatten. Het komt voor de meeste mensen neer op veel groenten, rauw of gestoomd, een beetje fruit, noten en wat vlees of vis. De meeste ongezonde dingen zijn ook vaak het hoogst in calorieën, dus dat maakt het makkelijker. Alles wat gefrituurd en/of gebakken is en vrijwel alle bewerkte producten worden gemeden.

Meten

Er bestaan eenvoudige programma's waar het aantal benodigde calorieën berekend kunnen worden. Afhankelijk van lengte, gewicht, leeftijd, geslacht en de mate van beweging krijg je een hoeveelheid calorieën waarmee je op gewicht kan blijven of kan afvallen. Klik op de calculator hierboven en scroll op die pagina een stukje naar beneden.

Het is niet zo dat je bijna niets meer mag eten, ikzelf kwam op een hoeveelheid van ongeveer 1600 calorieën per dag. Het belangrijkste is dat je er voor zorgt dat de calorieën die je eet hoogwaardig zijn en vol voedingsstoffen zitten. Geen lege calorieën dus. CR is een leefwijze gericht op optimale gezondheid en lang leven, niet per se op afvallen.

Mijn mening/conclusie

Bij het bestuderen van veel informatie over dit onderwerp kwam ik ook regelmatig waarschuwingen tegen dat het eten van minder calorieën, of liever gezegd, weinig calorieën ten opzichte van wat 'normaal' is, ongezond zou zijn. Ik denk echter dat vrijwel iedereen te veel eet en tegelijkertijd te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Het langzaam verminderen van je inname van calorieën en tegelijkertijd het verhogen van de hoeveelheden voedingsstoffen is voor de meeste mensen een goed plan. Het laten staan van (het meeste) bewerkte voedsel en daarvoor in de plaats je te richten op onbewerkte natuurlijke producten kan nooit kwaad.

Ik voel me vaak beter als ik minder eet en heb dan vaak meer energie. En zo hoeft gezond en biologisch eten niet eens duurder te zijn;).

Meer weten

Wil je hiermee beginnen, focus je dan eerst op goed voedsel en eet gewoon langzaam minder. Er valt op internet van alles te lezen over dit onderwerp. Een aantal boeken die aangeraden worden zijn:
- Roy Walford, M.D., Beyond the 120 Year Diet: How to Double Your Vital Years
- Paul McGlothin, Meredith Averill, The CR Way: Using the Secrets of Calorie Restriction for a Longer, Healthier Life
- Brian M. Delaney, Lisa Walford, The Longevity Diet: Discover Calorie Restriction - the Only Proven Way to Slow the Aging Process and Maintain Peak Vitality