Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-radijsjes-puree

Wortel

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.

Carnivoor Geef het door

categorieën: Acties, Vlees en veeteelt

De uitspraak Carnivoor? Geef het door van Prof. dr. H. M. Prast komt uit een artikel dat zij schreef voor Me Judice, jaargang 2, 30 oktober 2009. Het is ook gepubliceerd in NRC Handelsblad, 29 oktober 2009.

Artikel

Zij schreef dit artikel naar aanleiding van het verschijnen van de rapporten Milieubalans 2009 van het Planbureau voor de leefomgeving en Growing within Limits van de Club van Rome. Hierin wordt gesteld dat vlees eten een grote aanslag op het milieu pleegt, en dat het beter zou zijn als mensen minder dierlijke producten zouden consumeren.
In haar functie bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid houdt zij zich bezig met gedragsverandering bij burgers, en in die hoedanigheid heeft zij nagedacht over hoe deze doelstelling gehaald zou kunnen worden. Aangezien overheidscampagnes en een vleestaks weerstand oproepen en dus wellicht niet helpen, bedacht zij de slogan Carnivoor? Geef het door.

Normverandering

Met deze uitspraak beoogt zij dat de standaard bij etentjes vegetarisch wordt. In plaats dat vegetariërs van te voren melden geen vlees te willen, en op deze manier vaak moeten uitleggen waarom zij afwijken, moet het normaal worden dat mensen die wel vlees willen dit van te voren aangeven. Vegetarisme wordt dan de standaard, en vleeseters die dat niet willen worden de uitzondering. Of in ieder geval moeten zij er over nadenken.
Omdat mensen niet af willen wijken van de norm, geen aandacht willen trekken of zich niet willen moeten verantwoorden, is het voor velen vaak lastig om aan te geven geen vlees te willen eten.

Als de norm vegetarisch is, kan dat een positief signaal zijn. Bovendien houdt iedereen bij dit systeem de mogelijkheid tot vlees eten en kost het geen extra geld.

Oproep

'Overheid geef het goede voorbeeld: laat uw lunch- en dinergasten doorgeven of ze nog dieetwensen hebben. Carnivoor? Geef het door.'

Bronnen:

- NRC
- mejudice.nl