Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pesto

Zevenblad1

Ingrediënten

voor de pesto:
zevenblad, rucola en/of basilicum
olijfolie
pijnboompitjes
gistvlokken
knoflook
peper
zout

voor de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders):
pasta
ui
knoflook
olijfolie
olijven

Bereiding

Pesto: meng alle ingrediënten in een vijzel of maal alles fijn met een staafmixer.

Kook de pasta beetgaar. Afspoelen onder koud water en uit laten lekken.
In een bakpan of wok de olie langzaam verwarmen. Meteen al de fijngesneden ui en knoflook meebakken, pas op dat de knoflook niet te bruin wordt. Als de uien mooi glazig zijn de pasta erbij bakken. Pesto en gehalveerde olijven (zonder de pitten) erdoor roeren en opdienen.

Serveersuggestie

Lekker met een frisse groene salade, van onkruid (boerenwormkruid, zuring, melde, zevenblad etc.) uit eigen tuin ofzo.

Carnivoor Geef het door

categorieën: Acties, Vlees en veeteelt

De uitspraak Carnivoor? Geef het door van Prof. dr. H. M. Prast komt uit een artikel dat zij schreef voor Me Judice, jaargang 2, 30 oktober 2009. Het is ook gepubliceerd in NRC Handelsblad, 29 oktober 2009.

Artikel

Zij schreef dit artikel naar aanleiding van het verschijnen van de rapporten Milieubalans 2009 van het Planbureau voor de leefomgeving en Growing within Limits van de Club van Rome. Hierin wordt gesteld dat vlees eten een grote aanslag op het milieu pleegt, en dat het beter zou zijn als mensen minder dierlijke producten zouden consumeren.
In haar functie bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid houdt zij zich bezig met gedragsverandering bij burgers, en in die hoedanigheid heeft zij nagedacht over hoe deze doelstelling gehaald zou kunnen worden. Aangezien overheidscampagnes en een vleestaks weerstand oproepen en dus wellicht niet helpen, bedacht zij de slogan Carnivoor? Geef het door.

Normverandering

Met deze uitspraak beoogt zij dat de standaard bij etentjes vegetarisch wordt. In plaats dat vegetariërs van te voren melden geen vlees te willen, en op deze manier vaak moeten uitleggen waarom zij afwijken, moet het normaal worden dat mensen die wel vlees willen dit van te voren aangeven. Vegetarisme wordt dan de standaard, en vleeseters die dat niet willen worden de uitzondering. Of in ieder geval moeten zij er over nadenken.
Omdat mensen niet af willen wijken van de norm, geen aandacht willen trekken of zich niet willen moeten verantwoorden, is het voor velen vaak lastig om aan te geven geen vlees te willen eten.

Als de norm vegetarisch is, kan dat een positief signaal zijn. Bovendien houdt iedereen bij dit systeem de mogelijkheid tot vlees eten en kost het geen extra geld.

Oproep

'Overheid geef het goede voorbeeld: laat uw lunch- en dinergasten doorgeven of ze nog dieetwensen hebben. Carnivoor? Geef het door.'

Bronnen:

- NRC
- mejudice.nl