Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: borsjt

Bietjes2

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.

Carnivoor Geef het door

categorieën: Acties, Vlees en veeteelt

De uitspraak Carnivoor? Geef het door van Prof. dr. H. M. Prast komt uit een artikel dat zij schreef voor Me Judice, jaargang 2, 30 oktober 2009. Het is ook gepubliceerd in NRC Handelsblad, 29 oktober 2009.

Artikel

Zij schreef dit artikel naar aanleiding van het verschijnen van de rapporten Milieubalans 2009 van het Planbureau voor de leefomgeving en Growing within Limits van de Club van Rome. Hierin wordt gesteld dat vlees eten een grote aanslag op het milieu pleegt, en dat het beter zou zijn als mensen minder dierlijke producten zouden consumeren.
In haar functie bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid houdt zij zich bezig met gedragsverandering bij burgers, en in die hoedanigheid heeft zij nagedacht over hoe deze doelstelling gehaald zou kunnen worden. Aangezien overheidscampagnes en een vleestaks weerstand oproepen en dus wellicht niet helpen, bedacht zij de slogan Carnivoor? Geef het door.

Normverandering

Met deze uitspraak beoogt zij dat de standaard bij etentjes vegetarisch wordt. In plaats dat vegetariërs van te voren melden geen vlees te willen, en op deze manier vaak moeten uitleggen waarom zij afwijken, moet het normaal worden dat mensen die wel vlees willen dit van te voren aangeven. Vegetarisme wordt dan de standaard, en vleeseters die dat niet willen worden de uitzondering. Of in ieder geval moeten zij er over nadenken.
Omdat mensen niet af willen wijken van de norm, geen aandacht willen trekken of zich niet willen moeten verantwoorden, is het voor velen vaak lastig om aan te geven geen vlees te willen eten.

Als de norm vegetarisch is, kan dat een positief signaal zijn. Bovendien houdt iedereen bij dit systeem de mogelijkheid tot vlees eten en kost het geen extra geld.

Oproep

'Overheid geef het goede voorbeeld: laat uw lunch- en dinergasten doorgeven of ze nog dieetwensen hebben. Carnivoor? Geef het door.'

Bronnen:

- NRC
- mejudice.nl