Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tapenade

Oregano1

De wikipedia zegt over tapenade:

'De tapenade is een van oorsprong Provençaals product. Het is een puree van olijven en kappertjes. Het wordt echter ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen. De naam is afkomstig van tapéno, Provençaals voor kappertjes.
Tapenade is een van de vele dikke koude sauzen die gebruikt worden in de mediterrane keuken. Veelal worden al deze sauzen (bijvoorbeeld pesto, tomatentapenade) verkocht onder de noemer tapenade.
N.B. pesto is een saus op basis van basilicum.'

Omdat al deze variaties zeer lekker zijn, typisch zomers en makkelijk zelf te maken staan hieronder een aantal mogelijkheden.
Ze kunnen niet alleen gebruikt worden op toastjes, maar ook als broodbeleg (heerlijk op geroosterd olijvenbrood, bijvoorbeeld), als saus voor de pasta, als saus op een pizza of als dressing in een salade (dan moet je er meer olie indoen zodat het wat vloeibaarder wordt).

Allerlei combinaties van ingrediënten kunnen gebruikt worden, maar vrijwel altijd zit er in ieder geval olijfolie in. Om het dikker te maken kan je er pijnboompitten indoen, eventueel geroosterd. Dit geeft ook een wat hartigere smaak, net als bv. gistvlokken.

Ingrediënten

er kan een keus gemaakt worden uit bijvoorbeeld:
olijfolie
gedroogde en geweekte tomaten
paprika (eventueel geroosterd, ook zo te koop)
kappertjes
olijven (zonder pit)
tomatenpuree
pijnboompitten
walnoten
zonnebloempitten
sojaroom

als smaakmakers kunnen toegevoegd worden:
knoflook
zout
(chili)-peper
gistvlokken
citroensap
basilicum (vers)
bieslook
bonekruid (vers)
oregano (vers)
dille
tijm
andere kruiden naar eigen smaak

Bereiding

De bereiding is vrijwel altijd hetzelfde: maal alles met een staafmixer of keukenmachine glad. Afhankelijk van de toepassing dunner (meer olie) of dikker (meer pijnboompitjes of ander noten).

Vier suggesties:

tomatentapenade: Meng met de staafmixer gedroogde en geweekte tomaatjes, olijfolie, knoflook, peper, verse basilicum en verse oregano.

pasta/pizzasaus: Meng met de staafmixer gedroogde tomaatjes in olie (potje, gebruik zowel de olie als de tomaten), knoflook, gistvlokken, tomatenpuree, sojaroom, tijm.

pesto: Meng met de staafmixer veel verse basilicum met pijnboompitjes, knoflook, gistvlokken, olijfolie en zout.

olijventapenade: Meng met de staafmixer: olijfolie, olijven (zonder pit), knoflook, pijnboompitten en zout.

Carob

categorieën: producten

Carob is het meel van de gemalen, gekiemde, peulen van de johannesbroodboom. Deze boom groeide oorspronkelijk alleen in het Middelandse-Zeegebied, maar tegenwoordig komt hij in veel meer (warme) streken voor.
Carob wordt in de voedingsindustrie gebruikt als verdikkingsmiddel en als zoetmiddel, maar het is bekender als een vervanging voor cacao omdat het zoeter en minder vet is. Het bevat vezels, calcium en ijzer. Bovendien bevat carob in tegenstelling tot chocola geen theobromine. Dit is verwant aan cafeïne. Beide behoren ze tot de alkaloïden (net als onder andere: atropine, morfine, codeïne en cocaïne): opwekkende, stimulerende stoffen die niet alleen voor meer energie (tijdelijk) zorgen maar ook hartkloppingen kunnen veroorzaken, en volgens sommigen puur gif zijn. Ook zijn ze verslavend.

Carob wordt gebruikt voor meer weerstand, tegen diarree en tegen oprispingen bij baby's. Ook afvallers maken er gebruik van omdat het maar een derde van het aantal caloriën bevat van chocola.

Carob is vooral in de biowinkels te vinden, als los poeder maar ook als bestanddeel van koekjes, thee, broodbeleg (hagelslag, carobella) en reepjes. Bekende merken zijn daar Plamil en Molenaartje.

Het is ook rauw te bestellen op internet bij onder meer: index.php" target="_blank">mastercare.nl.