Voedselencyclopedie

inhoud

Recept:Courgette-champignonsoep

Courgettebloem

Ingrediënten

- 1 middelgrote of 2 kleine courgettes
- 1 rode ui
- kastanjechamgignons
- 1 teentje knoflook
- kurkumapoeder
- kerriepoeder
- olijfolie
- sojaroom
- evt. een bouillonblokje.
 

Bereiding

Snij de courgette in plakken en daarna in dobbelsteentje.
 
De ui en knoflook snipperen en in olijfolie zachtjes bakkenKurkuma en kerrie even meebakken.
 
De helft van de champignons erbij en even later alle courgetteblokjes. Daarna de rest van de champignons.
 
Alles even laten bakken, dan een scheut sojaroom toevoegen. Roeren en aanlengen met water tot alles enigszins gebonden is.

Carob

categorieën: producten

Carob is het meel van de gemalen, gekiemde, peulen van de johannesbroodboom. Deze boom groeide oorspronkelijk alleen in het Middelandse-Zeegebied, maar tegenwoordig komt hij in veel meer (warme) streken voor.
Carob wordt in de voedingsindustrie gebruikt als verdikkingsmiddel en als zoetmiddel, maar het is bekender als een vervanging voor cacao omdat het zoeter en minder vet is. Het bevat vezels, calcium en ijzer. Bovendien bevat carob in tegenstelling tot chocola geen theobromine. Dit is verwant aan cafeïne. Beide behoren ze tot de alkaloïden (net als onder andere: atropine, morfine, codeïne en cocaïne): opwekkende, stimulerende stoffen die niet alleen voor meer energie (tijdelijk) zorgen maar ook hartkloppingen kunnen veroorzaken, en volgens sommigen puur gif zijn. Ook zijn ze verslavend.

Carob wordt gebruikt voor meer weerstand, tegen diarree en tegen oprispingen bij baby's. Ook afvallers maken er gebruik van omdat het maar een derde van het aantal caloriën bevat van chocola.

Carob is vooral in de biowinkels te vinden, als los poeder maar ook als bestanddeel van koekjes, thee, broodbeleg (hagelslag, carobella) en reepjes. Bekende merken zijn daar Plamil en Molenaartje.

Het is ook rauw te bestellen op internet bij onder meer: index.php" target="_blank">mastercare.nl.