Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chutney van perzik en tomaat

Tomaatjes

Recept van Barbara
Genoeg voor ongeveer 3 potten.

Ingredienten en benodigdheden

- 800 gram perzik - ik had hollandse
- 400 gram tomaten - ik gebruikte trostomaten
- 1/2 (dikke) rode ui - fijngesneden
- 1 laurierblad
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels (appel)azijn
- 50 gram sjalotjes -> fijngesneden
- 1 grote appel in stukjes
- 1 (ruime) theelepel kerriepoeder
- pijpkaneel, ca. 6 cm.
- 1,5 dl inmaakazijn
- 3/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 200 gram lichtgele basterdsuiker (of 50 gram fructose)

- schone (uitgekookte) glazen potten met goede deksels.
- pan met dikke bodem. - ik gebruik een gietijzeren braadpan
- normale pan.
- vergiet
- houten plank om de gevulde kokendhete potten op zijn kop te zetten en af te laten koelen.
- mesje
- roerlepel van kunststof of hout
- kleine soeplepel of andere komvormige lepel voor het overhevelen in de glazen potjes.

Bereiding

1. Het schillen en ontvellen van perzik en tomaat.
Ruime pan water aan de kook brengen. Perziken er in leggen en na ca 1 minuut eruit halen, in het vergiet leggen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
Tomaten inkruisen en 35 a 40 seconden in het kokende water leggen, eruit halen, in de vergiet doen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
De perziken en de tomaten zijn nu gemakkelijk te ontvellen/schillen.

2. Het maken van de chutney
Snijd de perziken en tomaten in stukjes. Doe ze in de dikke bodempan met de suiker, ui, sjalot, kerrie, kruidnagel, appel, kaneel, zout, azijn. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zet de pan op het kleinste pitje (spaarbrander) en laat de massa heel langzaam indikken. Regelmatig roeren. Het kan wel 1,5 uur duren. (heb je geen spaarbrander, houd de pan dan extra goed in de gaten. ik neem aan dat de indiktijd dan minder is, en dat je frequenter moet roeren)

3. Overhevelen in de potten.
Schep de kokendhete chutney in de glazen potten; maak ze goed vol sluit de ze meteen af en zet ze op de kop op de plank. Laat ze vacuüm trekken en afkoelen.

Carob

categorieën: producten

Carob is het meel van de gemalen, gekiemde, peulen van de johannesbroodboom. Deze boom groeide oorspronkelijk alleen in het Middelandse-Zeegebied, maar tegenwoordig komt hij in veel meer (warme) streken voor.
Carob wordt in de voedingsindustrie gebruikt als verdikkingsmiddel en als zoetmiddel, maar het is bekender als een vervanging voor cacao omdat het zoeter en minder vet is. Het bevat vezels, calcium en ijzer. Bovendien bevat carob in tegenstelling tot chocola geen theobromine. Dit is verwant aan cafeïne. Beide behoren ze tot de alkaloïden (net als onder andere: atropine, morfine, codeïne en cocaïne): opwekkende, stimulerende stoffen die niet alleen voor meer energie (tijdelijk) zorgen maar ook hartkloppingen kunnen veroorzaken, en volgens sommigen puur gif zijn. Ook zijn ze verslavend.

Carob wordt gebruikt voor meer weerstand, tegen diarree en tegen oprispingen bij baby's. Ook afvallers maken er gebruik van omdat het maar een derde van het aantal caloriën bevat van chocola.

Carob is vooral in de biowinkels te vinden, als los poeder maar ook als bestanddeel van koekjes, thee, broodbeleg (hagelslag, carobella) en reepjes. Bekende merken zijn daar Plamil en Molenaartje.

Het is ook rauw te bestellen op internet bij onder meer: index.php" target="_blank">mastercare.nl.