Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelcake geglazuurd

Ingrediënten cake

- 1 kop geraspte wortel
- 3/4 kop rozijnen
- theelepel koekkruiden
- theelepel zout
- 2 eetlepels margarine
- 3/4 kop rijstemoutstroop
- 1 1/4 kop water
- 1 1/2 kop gebuild meel
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1/2 kop fijngehakte walnoten

Ingrediënten glazuur

- 100 gram ongebrande cashewnoten
- flinke scheut ahornsiroop
- scheutje sojamelk
- beetje agavesiroop

Bereiding cake

Kook de wortels, rozijnen, kruiden, margarine en de rijstemoutstroop in het water gedurende 10 minuten. Van het vuur halen en eventueel even af laten koelen. Dan het meel, het zuiveringszout en de walnoten erdoor roeren.

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Giet de massa in een ingevet cake- of bakblik.

Ongeveer 45 minuten bakken in de oven. Er in prikken met een vork om te zien of de cake gaar is. De vork hoeft niet brandschoon te zijn als die eruit komt. De cake blijft redelijk vochtig.

Bereiding glazuur

In een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk malen. Dan de overige ingrediënten erdoor mixen. Het moet een stevige smeerbare massa worden.

Finishing touch

Als de cake afgekoeld is de glazuur eroverheen smeren.

Serveersuggestie

Echte lekkerbekken kunnen bij de cake (soja)-slagroom en/of (soja)-vanillevla serveren.

Casaluna over bijensterfte en neonicotine, gesprek met Jeroen vd Sluis

categorieën: Landbouw algemeen, natuur en milieu

In de nacht van 18 op 19 februari 2011 zond het radioprogramma Casaluna van de ncrv een gesprek uit met Jeroen van der Sluijs, docent Nieuwe Risico's Universiteit Utrecht.

Over de uitzending:

Landbouwgif : dood insecten - bijen overlijden - geen stuifmeel - bloemen leggen het loodje - geen voedsel voor vogels - exit merel, mus en mees - diversiteit in de natuur pleite.
Dit is een van de Nieuwe Risico's alleen is dit scenario helemaal niet denkbeeldig.

Deze week is er een tweede termijn in de Tweede Kamer voor een stemming over de: Wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen.
In het kort komt het hier op neer: een wetswijziging die het eenvoudiger maakt om bestrijdingsmiddelen toe te laten. Nederland heeft voor toelatingsbesluiten voor landbouwgif een systeem van vooraf-toetsing aan de MTR, het Maximum Toelaatbaar Risiconiveau, een getal dat aangeeft hoeveel van een bestrijdingsmiddel ten hoogste in het oppervlaktewater aanwezig mag zijn om geen schade aan flora en fauna toe te brengen.
De wetswijziging gaat daar verandering in brengen. Er hoeft dan vooraf niet meer gekeken te worden of de toelating van een middel zal leiden tot overschrijding van de MTR.
Het landbouwgif dat toegelaten dreigt te worden blijft langdurig (anderhalf tot twee jaar) in de bodem en tast planten aan waardoor insecten zullen sterven en vogels onvoldoende te eten zullen hebben.

In een eerder ronde tafelgesprek met de Kamercommissie over deze wetswijziging vroeg Van der Sluijs aandacht voor een groep van bestrijdingsmiddelen die volgens de huidige - sterk verouderde - toelatingstests veilig zouden zijn voor bijen maar dat in werkelijkheid niet zijn. (zie link onderaan pagina)

Een gesprek met Jeroen van der Sluijs over zijn inzet voor transparantie over Nieuwe Risico's.

Podcast

De uitzending is als podcast te horen via: downloadtools.ncrv.nl (zie link onderaan pagina).

Bron

- casaluna.ncrv.nl
- downloadtools.ncrv.nl