Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spinazie met champignons

Wildespinazie

Ingrediënten

300 gram spinazie
250 gram kastanjechampignons
klontje plantaardige margarine
zeezout
peper
handje zonnebloempitjes
eetlepel sesamzaadjes

Bereiding

In een hoge hapjespan de margarine bruin laten worden en de doormidden gesneden champignons bakken. De spinazie wassen en met nog aanhangende water op de champignons leggen en onder scheppen, De spinazie zal slinken, dan opnieuw natte spinazie erbij en weer onderscheppen. Zo doorgaan tot alle spinazie gebruikt is. Als je snel werkt op hoog vuur blijft de spinazie fris groen en blijven de champignons stevig.

De zonnebloempitten en sesamzaadjes roosteren in een droge pan.

De geroosterde zonnebloempitten met sesamzaad eroverheen strooien.
Zeezout en verse peper naar smaak toevoegen.

Serveersuggestie

Gekookte (nieuwe) aardappels erbij eten.

Casaluna over bijensterfte en neonicotine, gesprek met Jeroen vd Sluis

categorieën: Landbouw algemeen, natuur en milieu

In de nacht van 18 op 19 februari 2011 zond het radioprogramma Casaluna van de ncrv een gesprek uit met Jeroen van der Sluijs, docent Nieuwe Risico's Universiteit Utrecht.

Over de uitzending:

Landbouwgif : dood insecten - bijen overlijden - geen stuifmeel - bloemen leggen het loodje - geen voedsel voor vogels - exit merel, mus en mees - diversiteit in de natuur pleite.
Dit is een van de Nieuwe Risico's alleen is dit scenario helemaal niet denkbeeldig.

Deze week is er een tweede termijn in de Tweede Kamer voor een stemming over de: Wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen.
In het kort komt het hier op neer: een wetswijziging die het eenvoudiger maakt om bestrijdingsmiddelen toe te laten. Nederland heeft voor toelatingsbesluiten voor landbouwgif een systeem van vooraf-toetsing aan de MTR, het Maximum Toelaatbaar Risiconiveau, een getal dat aangeeft hoeveel van een bestrijdingsmiddel ten hoogste in het oppervlaktewater aanwezig mag zijn om geen schade aan flora en fauna toe te brengen.
De wetswijziging gaat daar verandering in brengen. Er hoeft dan vooraf niet meer gekeken te worden of de toelating van een middel zal leiden tot overschrijding van de MTR.
Het landbouwgif dat toegelaten dreigt te worden blijft langdurig (anderhalf tot twee jaar) in de bodem en tast planten aan waardoor insecten zullen sterven en vogels onvoldoende te eten zullen hebben.

In een eerder ronde tafelgesprek met de Kamercommissie over deze wetswijziging vroeg Van der Sluijs aandacht voor een groep van bestrijdingsmiddelen die volgens de huidige - sterk verouderde - toelatingstests veilig zouden zijn voor bijen maar dat in werkelijkheid niet zijn. (zie link onderaan pagina)

Een gesprek met Jeroen van der Sluijs over zijn inzet voor transparantie over Nieuwe Risico's.

Podcast

De uitzending is als podcast te horen via: downloadtools.ncrv.nl (zie link onderaan pagina).

Bron

- casaluna.ncrv.nl
- downloadtools.ncrv.nl