Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige slasoep

Bieslookbloem

Tegenwoordig wordt sla (kropsla, romeinse sla, bataviasla of ijsbergsla) voornamelijk rauw gegeten, in een salade. Maar vroeger werd er ook vaak soep van gemaakt. Mensen met een tuin hebben vaak veel kroppen tegelijk die snel kunnen doorschieten. In de vroege zomer kost deze groente ook vaak bijna niets. Sla in de soep is een manier om veel hiervan te verwerken.

Ingrediënten

- scheut olie
- 1 (bos-, of rode) ui
- 1 teentje knoflook
- 1 krop sla
- 2 bouillonblokjes
- liter water
- 50 gram aardappel
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Stoof de ui (in ringen) en de gewassen of geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappels met de olie in een pan. Voeg na een paar minuten de uitgeperste knoflook en de gewassen en grof gesneden sla toe.

Daarna het water met de bouillon erbij doen en alles nog zo'n 10 minuten doorkoken. In een stukje aardappel prikken of die gaar is en als dat het geval is met de staafmixer de soep pureren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Serveersuggesties

- Op het bord kleingeknipte bieslook over de soep strooien.
- In plaats van aardappel kan ook sojaroom of bloem gebruikt worden om een romige structuur te krijgen.

Casaluna over bijensterfte en neonicotine, gesprek met Jeroen vd Sluis

categorieën: Landbouw algemeen, natuur en milieu

In de nacht van 18 op 19 februari 2011 zond het radioprogramma Casaluna van de ncrv een gesprek uit met Jeroen van der Sluijs, docent Nieuwe Risico's Universiteit Utrecht.

Over de uitzending:

Landbouwgif : dood insecten - bijen overlijden - geen stuifmeel - bloemen leggen het loodje - geen voedsel voor vogels - exit merel, mus en mees - diversiteit in de natuur pleite.
Dit is een van de Nieuwe Risico's alleen is dit scenario helemaal niet denkbeeldig.

Deze week is er een tweede termijn in de Tweede Kamer voor een stemming over de: Wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen.
In het kort komt het hier op neer: een wetswijziging die het eenvoudiger maakt om bestrijdingsmiddelen toe te laten. Nederland heeft voor toelatingsbesluiten voor landbouwgif een systeem van vooraf-toetsing aan de MTR, het Maximum Toelaatbaar Risiconiveau, een getal dat aangeeft hoeveel van een bestrijdingsmiddel ten hoogste in het oppervlaktewater aanwezig mag zijn om geen schade aan flora en fauna toe te brengen.
De wetswijziging gaat daar verandering in brengen. Er hoeft dan vooraf niet meer gekeken te worden of de toelating van een middel zal leiden tot overschrijding van de MTR.
Het landbouwgif dat toegelaten dreigt te worden blijft langdurig (anderhalf tot twee jaar) in de bodem en tast planten aan waardoor insecten zullen sterven en vogels onvoldoende te eten zullen hebben.

In een eerder ronde tafelgesprek met de Kamercommissie over deze wetswijziging vroeg Van der Sluijs aandacht voor een groep van bestrijdingsmiddelen die volgens de huidige - sterk verouderde - toelatingstests veilig zouden zijn voor bijen maar dat in werkelijkheid niet zijn. (zie link onderaan pagina)

Een gesprek met Jeroen van der Sluijs over zijn inzet voor transparantie over Nieuwe Risico's.

Podcast

De uitzending is als podcast te horen via: downloadtools.ncrv.nl (zie link onderaan pagina).

Bron

- casaluna.ncrv.nl
- downloadtools.ncrv.nl