Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: haver-gerst-schotel

Graan

Afwisseling van voedingsmiddelen is heel belangrijk. Te veel van hetzelfde kan er toe leiden dat mensen overgevoelig worden voor die producten. In onze streken is tarwe de meest gegeten graansoort, het zit niet alleen in vrijwel al het brood maar ook in pasta, pizza's en gebak. Te veel van een bepaald voedingsmiddel kan echter leiden tot voedselintoleranties en -allergieën. Vaker een ander graan eten is dus beter.

Ingrediënten

haver
gerst
bonekruid
ao nori
ui
kerrie
olie
appel
hazelnoten
rozijnen
zout naar smaak

Bereiding

Was, week en kook de granen volgens de aanwijzingen (weken en koken van granen). Kook ze met bonekruid en ao nori om de vertering te bevorderen.

De ui in ringen snijden en fruiten met de kerrie in de olie.
De appel wassen en in stukjes snijden. Deze bij de ui in de pan doen, net als de in stukjes gesneden of gehakte hazelnoten en de rozijnen.

Met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten laten smoren en dan de granen toevoegen. Doorroeren en eventueel zout toevoegen.

Serveersuggestie

Opdienen met gebakken groenten en een spitskoolsalade.

Permacultuur