Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koude tomatensoep

Rozemarijn

Ingrediënten

- olijfolie (eventueel)
- ui
- knoflook
- zongedroogde tomaten in olie (in stukjes gesneden)
- olijven (gehalveerd en zonder pit!)
- blikje gepelde tomaten in stukjes
- tomatenpuree
- rozemarijn
- basilicum
- bouillonblokje
- water

- tomaten
- komkommer
- rode ui

Bereiding

De olie van het potje zongedroogde tomaten in een pan gieten, als het te weinig is aanvullen met olijfolie. Olie geeft alle gerechten meer smaak en een betere structuur, en het is nog gezond ook. Er zijn veel mensen die hier anders over denken, zij gebruiken gewoon wat minder.

Het vuur laag houden en de ui zachtjes laten garen. De knoflook, zongedroogde tomaatjes, de olijven en de takjes van rozemarijn mee laten sudderen. Na zo'n 10 minuten het blikje gepelde tomaten en de tomatenpuree erbij. Roeren, water en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Even lekker laten doorkoken.

Het vuur uitzetten. De rozemarijntakjes verwijderen, dit gaat het makkelijkste als ze bijeengebonden zijn of als ze in een theeëi zitten. Rozemarijn blijft over het algemeen vrij hard.
Dan de basilicum erdoor doen en met de staafmixer alles glad mengen.

Als de soep afgekoeld is er de verse tomaten, de rode ui en komkommer (de tomaten en komkommer in blokjes gesneden, de ui in snippers) erdoor roeren.

Serveersuggestie

Koud opdienen met bv. geroosterd knoflook- of olijvenbrood.

Chinees melamineschandaal

categorieën: producten, schandalen, voedselveiligheid

melamine

In september 2008 kwam aan het licht dat minstens 20 Chinese bedrijven melk aanlengden met water. Aangezien dit illegaal is, werd melamine toegevoegd aan de melk. Dit zorgt ervoor dat bij testen niet gezien wordt dat de melk aangelengd is. Onder andere poedermelk is op deze manier vervuild geraakt, en hierdoor zijn zo'n 64.000 Chinese baby's ziek geworden en zijn minimaal vier kinderen gestorven aan nierstenen die ze kregen door de melamine.

Naast melkpoeder zijn ook andere zuivelproducten besmet geraakt. Onder andere in Dutch Lady aardbeienmelk van het Nederlandse bedrijf 'Friesland Foods' en het Chinese bedrijf 'Tianjin Dutch Lady Dairy Foods'. Ook de smaken suikermeloen en banaan waren besmet. Deze producten worden alleen in Azië verkocht en zijn meteen uit de handel gehaald na het bekend worden van de besmetting.
In Nederland zijn producten uit China waar zuivel in verwerkt is van de markt gehaald. Dit gebeurde ook in Frankrijk, Engeland (snoepjes van 'White Rabbit'), Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië en verschillende Afrikaanse landen.

Per 26 september 2008 verbood de Europese Commissie de invoer van alle voedselproducten waar melkpoeder uit China in zit. Het Europese voedselagentschap (EFSA) waarschuwde dat ook Europese kinderen die veel koekjes, toffee en chocola met een te hoge dosis melamine eten, ziek kunnen worden.

De besmetting was in China al in juli 2008 bekend, vóór de Olympische Spelen, maar is verzwegen tot die afgelopen waren.

Naast zuivelproducten bleken ook diervoeders voor honden en katten uit China besmet met melamine. Veel dieren zijn ziek geworden en enkele stierven na het eten van deze producten. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft vastgesteld dat de problemen zijn veroorzaakt door de stof melamine in tarwe- en maïsgluten en rijsteiwitconcentraat uit China.

Update: maandag 25 januari 2010

Opnieuw zijn in China melkproducten op de markt gebracht die zijn vervuild met de giftige stof melamine. In het zuiden van China werden met melamine vervuilde melkproducten gevonden. Soms was het voedsel meer dan een jaar oud.

In 2008 stierven zes kinderen en werden 300.000 mensen ziek door melamine. De Chinese regering heeft de vervuilde producten toen van de markt gehaald. Mogelijk stonden de producten die nu zijn gevonden nog bij de leveranciers.

Melamine wordt gebruikt bij het maken van plastic. Zuivelbedrijven deden de stof door de melk om te verhullen dat de producten waren aangelengd.

Bronnen:

- de Volkskrant
- NOS
- NRC Handelsblad
- FDA
- VWA