Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hazelnoottaart

Hazelnootblad

Ingrediënten

pakje biscuitjes van 200 gram (Molenaartje of andere)
150 gram plantaardige margarine

pakje sojadessert vanille (500 ml, Provamel)
400 ml rijstemelk met noten (ricedrink nuts van Lima)
100 gram gemalen hazelnoten
4 volle eetlepels hazelnoot/chocoladepasta (Chocoreale, hier zit suiker in, eventueel kan een chocopasta of een hazelnootpasta zonder suiker gebruikt worden.)
kleine eetlepel rijstemoutstroop
zakje agar agar (5 gram)

Bereiding

Verkruimel de koekjes.
Smelt de margarine in een pannetje op een laag vuurtje, de kruimels van de koekjes erbij doen en goed mengen.
Dit in een springvorm doen en goed aandrukken, dit is de bodem. Een half uur koelen in de koelkast of buiten (in de winter).

De rest van de ingrediënten in een grote pan bij elkaar doen en met een staafmixer goed mixen. Heel langzaam verhitten en ondertussen goed blijven roeren met een houten lepel.
Als het kookt nog twee minuten zachtjes laten doorkoken.

Dit alles op de bodem gieten, af laten koelen en nog twee uur koelen in koelkast (of buiten).

Chinees melamineschandaal

categorieën: producten, schandalen, voedselveiligheid

melamine

In september 2008 kwam aan het licht dat minstens 20 Chinese bedrijven melk aanlengden met water. Aangezien dit illegaal is, werd melamine toegevoegd aan de melk. Dit zorgt ervoor dat bij testen niet gezien wordt dat de melk aangelengd is. Onder andere poedermelk is op deze manier vervuild geraakt, en hierdoor zijn zo'n 64.000 Chinese baby's ziek geworden en zijn minimaal vier kinderen gestorven aan nierstenen die ze kregen door de melamine.

Naast melkpoeder zijn ook andere zuivelproducten besmet geraakt. Onder andere in Dutch Lady aardbeienmelk van het Nederlandse bedrijf 'Friesland Foods' en het Chinese bedrijf 'Tianjin Dutch Lady Dairy Foods'. Ook de smaken suikermeloen en banaan waren besmet. Deze producten worden alleen in Azië verkocht en zijn meteen uit de handel gehaald na het bekend worden van de besmetting.
In Nederland zijn producten uit China waar zuivel in verwerkt is van de markt gehaald. Dit gebeurde ook in Frankrijk, Engeland (snoepjes van 'White Rabbit'), Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië en verschillende Afrikaanse landen.

Per 26 september 2008 verbood de Europese Commissie de invoer van alle voedselproducten waar melkpoeder uit China in zit. Het Europese voedselagentschap (EFSA) waarschuwde dat ook Europese kinderen die veel koekjes, toffee en chocola met een te hoge dosis melamine eten, ziek kunnen worden.

De besmetting was in China al in juli 2008 bekend, vóór de Olympische Spelen, maar is verzwegen tot die afgelopen waren.

Naast zuivelproducten bleken ook diervoeders voor honden en katten uit China besmet met melamine. Veel dieren zijn ziek geworden en enkele stierven na het eten van deze producten. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft vastgesteld dat de problemen zijn veroorzaakt door de stof melamine in tarwe- en maïsgluten en rijsteiwitconcentraat uit China.

Update: maandag 25 januari 2010

Opnieuw zijn in China melkproducten op de markt gebracht die zijn vervuild met de giftige stof melamine. In het zuiden van China werden met melamine vervuilde melkproducten gevonden. Soms was het voedsel meer dan een jaar oud.

In 2008 stierven zes kinderen en werden 300.000 mensen ziek door melamine. De Chinese regering heeft de vervuilde producten toen van de markt gehaald. Mogelijk stonden de producten die nu zijn gevonden nog bij de leveranciers.

Melamine wordt gebruikt bij het maken van plastic. Zuivelbedrijven deden de stof door de melk om te verhullen dat de producten waren aangelengd.

Bronnen:

- de Volkskrant
- NOS
- NRC Handelsblad
- FDA
- VWA