Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Energie-medaillons met groente

Energie medaillon

Dit gerecht kan zo gegeten worden of gecombineerd met rijst en/of een salade.

Ingrediënten

- flinke scheut olijfolie
- 1 aubergine, in stukjes gesneden
- 1/2 prei, gewassen en in ringetjes
- 1 rode ui, in ringen
- 1 rode puntpaprika, in stukken
- 1 teen knoflook, geperst
- 1/ paksoy, gewassen en in grove stukken gesneden
- 4 energie-medaillons (Soto)
- zout, peper, paprikapoeder, kurkuma
- ketchup, tomatenpuree naar smaak

Bereiding

Verhit de olie in een ruime bakpan of wok. Bak hierin de aubergine even op hoog vuur zodat de stukjes mooi zacht en een beetje bruin zijn. Genoeg olie is een voorwaarde voor lekkere aubergine.

Dan de rest van de groenten toevoegen en regelmatig roerend, op een matig vuur, bakken. De kruiden meebakken.

De energie-medaillons met de handen in stukken breken en meebakken.

De ketchup en/of tomatenpuree toevoegen en de boel nog even goed doorwarmen.

Codex Alimentarius

categorieën: Gezondheid algemeen, Handel, Landbouw algemeen, organisaties, producten, voedselveiligheid

codex

Inleiding

De Codex Alimentarius (CA) (Latijn voor voedselboek) of Codex Committee on Contaminants in Foods (CCCF) ontwikkelt richtlijnen, normen en standaarden voor al het voedsel in de wereld.
'Het is een internationaal forum waaraan door 176 landen wordt deelgenomen. Dit forum ontwikkelt internationale normen voor voedselproducten, met als doel de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen. De Codex is een VN-organisatie, onder de vlag van zowel de FAO (Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). In Nederland valt de verantwoordelijkheid voor de deelname aan dit internationale forum onder de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.' (www.codexalimentarius.nl/) Voor België nemen FOD Volksgezondheid, FAVV en FOD Economie plus twee vertegenwoordigers van de voedingsindustrie deel.

De regels die door de CA worden ontwikkeld zijn geen wetten maar richtlijnen, landen kunnen beslissen of ze deze richtlijnen in wetgeving om willen zetten. Al kan het zijn dat er consequenties zitten aan het niet verplichten van de regels. Vooral als dat het handelsbelang van een ander land kan schaden. Omdat er consensus is over de richtlijnen, worden ze erkend als handelsnormen door de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Standaarden

Standaarden die door de CA (kunnen) worden afgesproken hebben betrekking op bv.: additieven in voeding, pesticidenresidu's, etikettering, biotechnologie, hygiëne en contaminanten. Plus allerlei productgroepen als fruit, groente en suiker.

Bezwaren

Er is veel weerstand tegen deze code. Voor een deel is deze gebaseerd op de angst voor het verbieden van sommige producten zoals vitamines en mineralen in voedingssupplementen, of het verplicht stellen van bestraling van alle voedingsmiddelen.
Er zijn mensen die geloven dat het doel van de codex is om de alternatieve geneeskunst te bestrijden en zo de farmaceutische industrie alle macht te geven. Ook doen er geruchten de ronde dat de organisatie de bedoeling heeft volledig wereldheerschappij te verkrijgen via de voeding.

Bronnen:

- Seizoenen (Velt)
- ZOZ
- http://www.biologica.nl
- http://www.healthfreedomusa.org
- www.codexalimentarius.nl/
- http://www.codexalimentarius.net