Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-soep

Venkel

Ingrediënten

- dupuis-linzen
- water
- bouillon
- ao nori
- bonekruid
- selderijblad
- ui
- knoflook
- prei
- venkel
- rode paprika
- wortel

Bereiding

Kook dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), de in stukken gesneden groenten toevoegen en alles nog ongeveer 10 à 15 minuten koken. Met de staafmixer min of meer glad pureren en opdienen.

Codex Alimentarius

categorieën: Gezondheid algemeen, Handel, Landbouw algemeen, organisaties, producten, voedselveiligheid

codex

Inleiding

De Codex Alimentarius (CA) (Latijn voor voedselboek) of Codex Committee on Contaminants in Foods (CCCF) ontwikkelt richtlijnen, normen en standaarden voor al het voedsel in de wereld.
'Het is een internationaal forum waaraan door 176 landen wordt deelgenomen. Dit forum ontwikkelt internationale normen voor voedselproducten, met als doel de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen. De Codex is een VN-organisatie, onder de vlag van zowel de FAO (Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). In Nederland valt de verantwoordelijkheid voor de deelname aan dit internationale forum onder de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.' (www.codexalimentarius.nl/) Voor België nemen FOD Volksgezondheid, FAVV en FOD Economie plus twee vertegenwoordigers van de voedingsindustrie deel.

De regels die door de CA worden ontwikkeld zijn geen wetten maar richtlijnen, landen kunnen beslissen of ze deze richtlijnen in wetgeving om willen zetten. Al kan het zijn dat er consequenties zitten aan het niet verplichten van de regels. Vooral als dat het handelsbelang van een ander land kan schaden. Omdat er consensus is over de richtlijnen, worden ze erkend als handelsnormen door de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Standaarden

Standaarden die door de CA (kunnen) worden afgesproken hebben betrekking op bv.: additieven in voeding, pesticidenresidu's, etikettering, biotechnologie, hygiëne en contaminanten. Plus allerlei productgroepen als fruit, groente en suiker.

Bezwaren

Er is veel weerstand tegen deze code. Voor een deel is deze gebaseerd op de angst voor het verbieden van sommige producten zoals vitamines en mineralen in voedingssupplementen, of het verplicht stellen van bestraling van alle voedingsmiddelen.
Er zijn mensen die geloven dat het doel van de codex is om de alternatieve geneeskunst te bestrijden en zo de farmaceutische industrie alle macht te geven. Ook doen er geruchten de ronde dat de organisatie de bedoeling heeft volledig wereldheerschappij te verkrijgen via de voeding.

Bronnen:

- Seizoenen (Velt)
- ZOZ
- http://www.biologica.nl
- http://www.healthfreedomusa.org
- www.codexalimentarius.nl/
- http://www.codexalimentarius.net