Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzensaus

Rode linzen1

Omdat rode linzen snel gaar zijn en uit elkaar vallen als je ze kookt, zijn ze erg geschikt om een saus van te maken. Onderstaande saus smaakt goed bij bv. pasta of polenta.

Ingrediënten

- 1 grote ui, in snippers of dunne ringen
- 1 kleine winterwortel, in stukjes
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- olijfolie
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 theelepel Italiaanse kruiden, gedroogd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 blik tomaten in stukjes
- water of bouillon
- 100 gram rode linzen, uitgezocht op steentjes en gewassen
- 2 of 3 flinke eetlepels tomatenpuree
- 1 laurierblad
- eventueel een klein handje gedroogde gistvlokken
- zout en peper naar smaak

Bereiding

In een grote pan de olie verwarmen met de ui, wortel en selderij. Ongeveer 5 minuten blijven roeren.
Dan de knoflook en kruiden erbij, nog ongeveer een minuut roeren.

Het blik tomatenstukjes, de linzen, de tomatenpuree, laurierblad en genoeg water of bouillon erbij doen, zodat alles net onder staat. Goed mengen en aan de kook laten komen.
Met het deksel erop op een laag vuur ongeveer 20 minuten laten pruttelen totdat de linzen gaar zijn. Zo nodig nog wat water of bouillon toevoegen.

Gistvlokken, zout en peper naar smaak erdoor doen, en het laurierblad verwijderen.

Codex Alimentarius

categorieën: Gezondheid algemeen, Handel, Landbouw algemeen, organisaties, producten, voedselveiligheid

codex

Inleiding

De Codex Alimentarius (CA) (Latijn voor voedselboek) of Codex Committee on Contaminants in Foods (CCCF) ontwikkelt richtlijnen, normen en standaarden voor al het voedsel in de wereld.
'Het is een internationaal forum waaraan door 176 landen wordt deelgenomen. Dit forum ontwikkelt internationale normen voor voedselproducten, met als doel de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen. De Codex is een VN-organisatie, onder de vlag van zowel de FAO (Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). In Nederland valt de verantwoordelijkheid voor de deelname aan dit internationale forum onder de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.' (www.codexalimentarius.nl/) Voor België nemen FOD Volksgezondheid, FAVV en FOD Economie plus twee vertegenwoordigers van de voedingsindustrie deel.

De regels die door de CA worden ontwikkeld zijn geen wetten maar richtlijnen, landen kunnen beslissen of ze deze richtlijnen in wetgeving om willen zetten. Al kan het zijn dat er consequenties zitten aan het niet verplichten van de regels. Vooral als dat het handelsbelang van een ander land kan schaden. Omdat er consensus is over de richtlijnen, worden ze erkend als handelsnormen door de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Standaarden

Standaarden die door de CA (kunnen) worden afgesproken hebben betrekking op bv.: additieven in voeding, pesticidenresidu's, etikettering, biotechnologie, hygiëne en contaminanten. Plus allerlei productgroepen als fruit, groente en suiker.

Bezwaren

Er is veel weerstand tegen deze code. Voor een deel is deze gebaseerd op de angst voor het verbieden van sommige producten zoals vitamines en mineralen in voedingssupplementen, of het verplicht stellen van bestraling van alle voedingsmiddelen.
Er zijn mensen die geloven dat het doel van de codex is om de alternatieve geneeskunst te bestrijden en zo de farmaceutische industrie alle macht te geven. Ook doen er geruchten de ronde dat de organisatie de bedoeling heeft volledig wereldheerschappij te verkrijgen via de voeding.

Bronnen:

- Seizoenen (Velt)
- ZOZ
- http://www.biologica.nl
- http://www.healthfreedomusa.org
- www.codexalimentarius.nl/
- http://www.codexalimentarius.net