Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: blote billetjes in het gras

Miniwieners

Blote billetjes in het gras is een oudhollands gerecht van aardappels, snijbonen, witte bonen en rookworst. De snijbonen zijn dan het gras en de witte bonen de billetjes. Vaak worden er voor dit gerecht witte bonen uit een potje gebruikt, dat kan je doen maar het hoeft niet. Als je snijbonen vers kan krijgen en ze zelf in stukken snijdt blijken er al witte bonen in te zitten.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 500 gram aardappels
- 500 gram verse snijbonen
- flinke scheut sojaroom (sojacuisine)
- zout
- witte peper
- olie
- 6 miniwieners (tofuknakworstjes van Taifun)

Bereiding

Kook de aardappels (in stukken) samen met de in grove stukken gesneden snijbonen.

Als de aardappels gaar zijn het water afgieten. Terug op een klein vuur zetten. Een klein scheutje olie en een flinke scheut sojaroom toevoegen. Het zout en peper naar smaak erbij.
Goed doorroeren zonder dat het aanbrandt.

Bak ondertussen de miniwieners in een beetje olie en op hoog vuur. Dien deze tegelijk met de stamppot op.

Codex Alimentarius

categorieën: Gezondheid algemeen, Handel, Landbouw algemeen, organisaties, producten, voedselveiligheid

codex

Inleiding

De Codex Alimentarius (CA) (Latijn voor voedselboek) of Codex Committee on Contaminants in Foods (CCCF) ontwikkelt richtlijnen, normen en standaarden voor al het voedsel in de wereld.
'Het is een internationaal forum waaraan door 176 landen wordt deelgenomen. Dit forum ontwikkelt internationale normen voor voedselproducten, met als doel de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen. De Codex is een VN-organisatie, onder de vlag van zowel de FAO (Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). In Nederland valt de verantwoordelijkheid voor de deelname aan dit internationale forum onder de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.' (www.codexalimentarius.nl/) Voor België nemen FOD Volksgezondheid, FAVV en FOD Economie plus twee vertegenwoordigers van de voedingsindustrie deel.

De regels die door de CA worden ontwikkeld zijn geen wetten maar richtlijnen, landen kunnen beslissen of ze deze richtlijnen in wetgeving om willen zetten. Al kan het zijn dat er consequenties zitten aan het niet verplichten van de regels. Vooral als dat het handelsbelang van een ander land kan schaden. Omdat er consensus is over de richtlijnen, worden ze erkend als handelsnormen door de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Standaarden

Standaarden die door de CA (kunnen) worden afgesproken hebben betrekking op bv.: additieven in voeding, pesticidenresidu's, etikettering, biotechnologie, hygiëne en contaminanten. Plus allerlei productgroepen als fruit, groente en suiker.

Bezwaren

Er is veel weerstand tegen deze code. Voor een deel is deze gebaseerd op de angst voor het verbieden van sommige producten zoals vitamines en mineralen in voedingssupplementen, of het verplicht stellen van bestraling van alle voedingsmiddelen.
Er zijn mensen die geloven dat het doel van de codex is om de alternatieve geneeskunst te bestrijden en zo de farmaceutische industrie alle macht te geven. Ook doen er geruchten de ronde dat de organisatie de bedoeling heeft volledig wereldheerschappij te verkrijgen via de voeding.

Bronnen:

- Seizoenen (Velt)
- ZOZ
- http://www.biologica.nl
- http://www.healthfreedomusa.org
- www.codexalimentarius.nl/
- http://www.codexalimentarius.net