Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: afrikaanse stoofschotel

Paprika

Ingrediënten

aubergine
olie
zout
wortel
rode paprika, die is zoeter dan de groene omdat de groene nog niet rijp is
ui
rozijnen
tomaat in stukjes (uit een blikje)
mais (uit een potje of vers)

sambal
knoflook
kaneel
gemberwortel, klein stukje door de knoflookpers
paprikapoeder
komijn (naar smaak)
chilipeper

ongezouten cashewnoten
gedroogde kokos

Bereiding

De aubergine in blokjes of plakjes snijden.
Er zijn diverse manieren om 'm te bakken. De eerste en meest toegepaste manier is om de auberginestukjes met zout te bestrooien en in een vergiet weg te zetten zodat het vocht er uitkomt, afspoelen en daarna te bakken, je kan ze dan meteen met andere groenten samen bakken.
De tweede manier is om de stukjes apart te bakken in ruim olie op een hoog vuur en daarna zout eroverheen te strooien.
Van belang is dan wel om genoeg olie te gebruiken anders gaat de aubergine piepen als je 'm eet en dat betekent dat ie niet goed gaar is, en ook niet lekker.

De wortel, ui en paprika in stukjes snijden en bakken bij de aubergine of de aubergine toevoegen als de groenten een paar minuten gebakken zijn. De rozijnen toevoegen.

De kruiden mengen en door de groenten roeren.

Dan de tomaten met al het sap en de mais toevoegen en het geheel nog ongeveer een half uur laten stoven.

De nootjes malen of in kleine stukjes snijden en mengen met de kokos.

Serveersuggestie

Opdienen met bulgur of gierst.
Het noten/kokosmengsel apart in een schaaltje opdienen zodat iedereen het er naar smaak op het eigen bord toe kan voegen.

Codex Alimentarius

categorieën: Gezondheid algemeen, Handel, Landbouw algemeen, organisaties, producten, voedselveiligheid

codex

Inleiding

De Codex Alimentarius (CA) (Latijn voor voedselboek) of Codex Committee on Contaminants in Foods (CCCF) ontwikkelt richtlijnen, normen en standaarden voor al het voedsel in de wereld.
'Het is een internationaal forum waaraan door 176 landen wordt deelgenomen. Dit forum ontwikkelt internationale normen voor voedselproducten, met als doel de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen. De Codex is een VN-organisatie, onder de vlag van zowel de FAO (Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). In Nederland valt de verantwoordelijkheid voor de deelname aan dit internationale forum onder de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.' (www.codexalimentarius.nl/) Voor België nemen FOD Volksgezondheid, FAVV en FOD Economie plus twee vertegenwoordigers van de voedingsindustrie deel.

De regels die door de CA worden ontwikkeld zijn geen wetten maar richtlijnen, landen kunnen beslissen of ze deze richtlijnen in wetgeving om willen zetten. Al kan het zijn dat er consequenties zitten aan het niet verplichten van de regels. Vooral als dat het handelsbelang van een ander land kan schaden. Omdat er consensus is over de richtlijnen, worden ze erkend als handelsnormen door de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Standaarden

Standaarden die door de CA (kunnen) worden afgesproken hebben betrekking op bv.: additieven in voeding, pesticidenresidu's, etikettering, biotechnologie, hygiëne en contaminanten. Plus allerlei productgroepen als fruit, groente en suiker.

Bezwaren

Er is veel weerstand tegen deze code. Voor een deel is deze gebaseerd op de angst voor het verbieden van sommige producten zoals vitamines en mineralen in voedingssupplementen, of het verplicht stellen van bestraling van alle voedingsmiddelen.
Er zijn mensen die geloven dat het doel van de codex is om de alternatieve geneeskunst te bestrijden en zo de farmaceutische industrie alle macht te geven. Ook doen er geruchten de ronde dat de organisatie de bedoeling heeft volledig wereldheerschappij te verkrijgen via de voeding.

Bronnen:

- Seizoenen (Velt)
- ZOZ
- http://www.biologica.nl
- http://www.healthfreedomusa.org
- www.codexalimentarius.nl/
- http://www.codexalimentarius.net