Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: jam van kweeperen en hazelnoten

Hazelnootblad

Een recept van Barbara
Zelf gemaakt in 2009 en in dezelfde herfst tegengekomen in Bulgarije. Daar werd me verteld dat het logisch is om vruchten te combineren die in dezelfde periode rijp zijn. Zo had ik het zelf niet bekeken toen ik het maakte.

Kweeperenjam met hazelnoten (of een andere noot naar keuze)

Ingrediënten en benodigdheden

- 1000 g kweeperen
- sap van 1/2 citroen
- 1 theelepel vanille of vanille stokje
- ½ beker gepelde en gebroken hazelnoten
- water, goed kijken tijdens koken v.d. kweeperen of er water aangevuld moet worden.
- 2dl appeldiksap
- 1 zakje marmello nr. 1 = geleerpoeder, geschikt voor jam maken zonder suikertoevoeging.

- mesje
- hoge pan
- roerlepel
- schone (uitgekookte) glazen jampotten met goede deksels
- kleine soeplepel
- houten plank waarop kokendhete potjes kunnen afkoelen.

Bereiding

Schil de kweeperen en snijd ze in stukken. Leg deze in de pan met een bodem water en het vanillestokje en kook op een laag vuur in gesloten pan tot de kweeperen gaar zijn. Dit kan 45 minuten duren! Kijk regelmatig, voeg zo nodig water toe.
Prik met een vork in de vruchten en voel of ze gaar zijn.

Zeef de kweeperen of maak ze fijn met een staafmixer of stamp ze fijn.

Breng het mengsel weer aan de kook samen met de citroensap en de hazelnoten.

Maak de jam volgens de instructie op het pak marmello! (een zakje marmello + 2 dl appeldiksap).

Vul de glazen potten tot de rand met de jam, sluit ze meteen af, draai ze op z’n kop op de houten plank.

Consuming Passions, the Anthropology of Eating

categorieën: boeken

Auteur: Peter Farb & George Armegalos
Uitgever: Publisher Houghton MifflinBoston (USA), 1980
ISBN: 03-952-94487

Abstract

The relationship of eating behavior to culture and society is explored from an anthropologic perspective. Anthropologists suggest that to discover where, when, what, how and with whom food is eaten is to learn how a society functions. Food habits, customs, beliefs, and attitudes throughout the world are examined. The biological and evolutionary aspects of eating are described. Eating practices are discussed in relation to the life cycle; the association of eating with symbols, status, gift-giving, feasting, social and kinship relations, and ritual is analyzed. Food preferences and avoidances which may characterize an entire culture are considered. Contemporary issues in diet and eating (hunger, obesity, fast foods, food additives, nutrient excesses, food processing, and food safety) are discussed from the anthropologist's viewpoint in an epilogue.