Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kikkererwten-broccoli-stoofpot

Gedroogde tomaten

Ingrediënten voor twee personen

- 100 gram kikkererwten (gedroogd)
- 400 gram broccoli
- olie
- 1 ui
- 8 gedroogde tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl chilipoeder

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht en kook ze vervolgens in schoon water 1 1/2 uur of tot ze gaar zijn. Dit is afhankelijk van de ouderdom van de peulvruchten.
Week de gedroogde tomaten een paar uur, dit weekwater niet weggooien.

In een hoge bakpan de olie gieten en meteen de ui erbij doen. Langzaam laten garen.
De broccoli inclusief de (geschilde) steel in stukjes, roosjes, toevoegen. Het vuur niet te hoog zetten.
Na een paar minuten rest van de ingrediënten toevoegen. Ook het weekwater van de tomaten en eventueel nog een scheutje water.

Dit even goed heet laten worden en daarna op een laag vuur nog ongeveer 15 minuten laten sudderen.

Serveersuggestie

Als je behoefte hebt aan een graan erbij is bulghur, gierst of cous cous een goede combinatie.
Ook erg lekker hierbij is een yofuknoflooksaus.

Consuming Passions, the Anthropology of Eating

categorieën: boeken

Auteur: Peter Farb & George Armegalos
Uitgever: Publisher Houghton MifflinBoston (USA), 1980
ISBN: 03-952-94487

Abstract

The relationship of eating behavior to culture and society is explored from an anthropologic perspective. Anthropologists suggest that to discover where, when, what, how and with whom food is eaten is to learn how a society functions. Food habits, customs, beliefs, and attitudes throughout the world are examined. The biological and evolutionary aspects of eating are described. Eating practices are discussed in relation to the life cycle; the association of eating with symbols, status, gift-giving, feasting, social and kinship relations, and ritual is analyzed. Food preferences and avoidances which may characterize an entire culture are considered. Contemporary issues in diet and eating (hunger, obesity, fast foods, food additives, nutrient excesses, food processing, and food safety) are discussed from the anthropologist's viewpoint in an epilogue.