Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-preisoep

Aardappelpreisoep

Ingrediënten

olijfolie
400 gram aardappels, in dobbelsteentjes
1 dikke prei, in ringetjes, het groene en het witte deel apart houden
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook
peper
zout
nootmuskaat
herbs de provence
½ liter water
1 bouillonblokje

Bereiding

Giet de olijfolie in de pan en voeg meteen de ui en het witte deel van de prei (in ringetjes) toe. Het vuur moet op z’n laagste stand staan zodat de groenten zachtjes smoren. De aardappels, de knoflook en de kruiden toevoegen. Een paar minuten bakken, maar opletten dat het niet aanbrandt.

Water en bouillonblokje toevoegen en aan de kook laten komen. Ongeveer 15 à 20 minuten laten koken.

Met de staafmixer tot een romige soep mixen.
De groene preiringetjes erbij doen en nog een paar minuten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan naar smaak in blokjes gesneden en knapperig gebakken (rook)-tofu en/of een scheutje (soja)-room toegevoegd worden.

Craving

categorieën: Afvallen algemeen, Gezondheid algemeen

Een craving is een heel sterk verlangen naar iets dat je eigenlijk niet wilt of mag eten. Mensen die een bepaald dieet of voedingswijze volgen, zoals mensen die aan de lijn doen, rauwkosteters, vegetariërs of veganisten en mensen die aan bepaalde eetstoornissen lijden (anorexia, boulimia) hebben hier soms last van. Ze verlangen dan naar kaas (veganisten, lijners), vlees (vegetariërs) of gebakken aardappels (raw fooders, lijners).

Deze cravings zijn sterker dan een gewoon verlangen of ergens zin in hebben. Ze kunnen veroorzaakt worden door bepaalde emoties, door verslaving aan een bepaald voedingsmiddel (suiker, zout, cafeïne) of door tekorten aan bepaalde voedingsstoffen (vitaminen of mineralen).
Het is niet altijd eenvoudig om te weten waardoor ze veroorzaakt worden en of je er aan toe moet geven. Soms kan het eten van een klein beetje van een 'verboden' waar het verlangen opheffen en zo rust geven.