Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Energie-medaillons met groente

Energie medaillon

Dit gerecht kan zo gegeten worden of gecombineerd met rijst en/of een salade.

Ingrediënten

- flinke scheut olijfolie
- 1 aubergine, in stukjes gesneden
- 1/2 prei, gewassen en in ringetjes
- 1 rode ui, in ringen
- 1 rode puntpaprika, in stukken
- 1 teen knoflook, geperst
- 1/ paksoy, gewassen en in grove stukken gesneden
- 4 energie-medaillons (Soto)
- zout, peper, paprikapoeder, kurkuma
- ketchup, tomatenpuree naar smaak

Bereiding

Verhit de olie in een ruime bakpan of wok. Bak hierin de aubergine even op hoog vuur zodat de stukjes mooi zacht en een beetje bruin zijn. Genoeg olie is een voorwaarde voor lekkere aubergine.

Dan de rest van de groenten toevoegen en regelmatig roerend, op een matig vuur, bakken. De kruiden meebakken.

De energie-medaillons met de handen in stukken breken en meebakken.

De ketchup en/of tomatenpuree toevoegen en de boel nog even goed doorwarmen.

Dansen met gehoornde dames

categorieën: films, Vlees en veeteelt

Wat gebeurt er als je stopt met antibiotica? Als je zelfs de koeien helemaal niet meer vaccineert? En wat gebeurt er als je van rauwe melk kaas maakt, zoals vrijwel nergens in Nederland meer voorkomt?

Jan Dirk en Irene van de Voort vroegen zich dat als boerenstel ook af, want ze geloven niet meer in de technologische oplossingen die ze als een opeenstapeling van problemen zien. Als ze in 2004 stoppen met antibiotica wordt pas echt duidelijk hoe slecht de koeien ervoor staan. Het begin van een lange zoektocht naar een oorspronkelijke kringloop.

Nieuwe vragen dienen zich aan, als: hoe krijg je de grond, het gras en de koe weer gezond? Voor het zoeken naar antwoorden hanteren ze de stelregel dat alles in de natuur zit en dat daar dus de oplossingen gevonden moeten worden. Met experimenteren, verloren kennis ophalen, met innoveren, maar vooral met vallen en opstaan weten ze de kringloop te herstellen.

Het resultaat is een uniek antibioticavrij-bedrijf waar gezonde koeien leven zonder inentingen, een ecologisch evenwichtig weiland waar de wetenschap versteld van staat en waar een kaas gemaakt wordt die bij de beste restaurants als delicatesse op het menu staat.

“Dansen met Gehoornde Dames” is een indringend portret van een boerenstel dat het verschil maakt in een wereld die overgenomen is door geld, regels en procedures.

 Een documentaire van 54 minuten