Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelmousse

Wortel

Deze wortelmousse is zacht en subtiel van smaak en past goed bij gerechten die een wat Indiaas karakter hebben.

Ingrediënten

500 gr wortel in stukjes
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
eventueel een stukje rode peper
peper en zout of een beetje bouillonpoeder naar smaak
sesamzaad geroosterd

Bereiding

Kook de wortel gaar in wat water. Rasp een stukje verse gember.
Breng in een steelpannetje de kokosmelk aan de kook met de gemberrasp, de kurkuma en de koriander. Laat de kokosmelk zachtjes tot de helft inkoken. Snijd het stukje rode peper in fijne reepjes.

Pureer de gare wortelstukjes met de kokosmelk met een staafmixer. Breng de mousse op smaak met peper en zout of een verkruimeld bouillonblokje.

Serveersuggestie

Strooi geroosterd sesamzaad over de mousse.

Dansen met gehoornde dames

categorieën: films, Vlees en veeteelt

Wat gebeurt er als je stopt met antibiotica? Als je zelfs de koeien helemaal niet meer vaccineert? En wat gebeurt er als je van rauwe melk kaas maakt, zoals vrijwel nergens in Nederland meer voorkomt?

Jan Dirk en Irene van de Voort vroegen zich dat als boerenstel ook af, want ze geloven niet meer in de technologische oplossingen die ze als een opeenstapeling van problemen zien. Als ze in 2004 stoppen met antibiotica wordt pas echt duidelijk hoe slecht de koeien ervoor staan. Het begin van een lange zoektocht naar een oorspronkelijke kringloop.

Nieuwe vragen dienen zich aan, als: hoe krijg je de grond, het gras en de koe weer gezond? Voor het zoeken naar antwoorden hanteren ze de stelregel dat alles in de natuur zit en dat daar dus de oplossingen gevonden moeten worden. Met experimenteren, verloren kennis ophalen, met innoveren, maar vooral met vallen en opstaan weten ze de kringloop te herstellen.

Het resultaat is een uniek antibioticavrij-bedrijf waar gezonde koeien leven zonder inentingen, een ecologisch evenwichtig weiland waar de wetenschap versteld van staat en waar een kaas gemaakt wordt die bij de beste restaurants als delicatesse op het menu staat.

“Dansen met Gehoornde Dames” is een indringend portret van een boerenstel dat het verschil maakt in een wereld die overgenomen is door geld, regels en procedures.

 Een documentaire van 54 minuten