Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel bloemkoolschotel

Aardappel

Ingrediënten

3 el slaolie
500 gram aardappels, geschild en in blokjes
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
1 el verse gehakte gember
1 teentje knoflook, gehakt
100 gram doperwten (diepvries)
100 ml yofu naturel
1 tl kurkuma
1 tl kerriepoeder
1 tl cayennepeper
200 ml water
sap van halve citroen
zout

Bereiding

Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak deze tot ze beginnen te bruinen. Haal ze uit de pan.
Doe de gember en knoflook in de achtergebleven olie en fruit deze 30 seconden. Voeg de aardappels toe en de kruiden. Roerbak tot de aardappels beginnen te bruinen en voeg dan de bloemkoolroosjes en het water toe. Sluit de pan en laat ongeveer 8 minuten stoven.

Controleer of alles gaar is (de bloemkool moet slechts beetgaar zijn) en voeg dan de yofu, de doperwten en citroensap toe. Laat nog 2 minuten sudderen en maak op smaak af met zout.

Daslook

categorieën: producten

daslook

Allium ursinum.

Synoniemen voor daslook: berelook, beerlook, borslook, hondsknoflook, wilde knoflook, woutknooploock. Daslook komt voor in Europa, Noord-Azië en Siberië - op vochtige of natte, licht zure, schaduwrijke plaatsen. Het is een niet veel voorkomende soort look in Nederland. Familie van de ui en knoflook. Je kan het vaak ruiken als je er langs loopt. Het is een beschermde plant, en mag dus niet geplukt worden. Als je dat toch wil doen, doe het dan ergens waar veel groeit en zorg dat er genoeg blijft staan.

Het blad lijkt erg op het lelietje van dalen maar de geur van de daslook is die typische lookgeur. Ruik bij twijfel aan het blad, de lelietjes van (der) dalen is erg giftig.

Daslook kan gebruikt worden in salades en soepen, in sauzen zoals pesto en bij peulvruchten (tegen gasvorming). Zowel het blad als de bollen worden gegeten. Sommige bronnen vermelden dat het blad na de bloei in april of mei, giftig wordt. De bollen kunnen in september en oktober verzameld worden.

In de kruidengeneeskunde wordt daslook toegepast bij de behandeling van onder andere maag- en darmklachten en tegen spierkrampen, hoge bloeddruk, griep, luchtwegaandoeningen en arteriosclerose.