Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde groenekoolstamppot met tempeh

Groenekool

Ingrediënten

groene kool
aardappels
paprika
ui
wortel
tempeh
water
shoyu
ketchup (optioneel)
zout
olie

Bereiding

De tempeh in plakken van ongeveer een halve centimeter of minder snijden. In een diep bord marineren in shoyu en eventueel ketchup.

Bladeren van de groene kool loshalen, eventueel wassen en de harde nerf er uitsnijden. De rest in zo klein mogelijke reepjes snijden.
Beetje olie in een pan met dikke bodem, daar de reepjes kool inleggen. Het gas laag houden. Na een paar minuten een scheutje shoyu toevoegen en wat water. Deksel op de pan en laten stoven. Regelmatig even omroeren en zorgen dat het vochtig genoeg blijft. Niet nat, het moet niet koken maar stoven.

In een bakpan de paprika, ui en wortel bakken in olie.

De aardappels eventueel schillen en wassen. In kleine blokjes snijden en koken.

De tempeh bakken in olie op redelijk hoog vuur. Regelmatig keren. Ze zijn in een paar minuten klaar.

De aardappels als ze gaar zijn afgieten en bij de groene kool doen. Ook de gebakken groente erdoor. Zout toevoegen. Stampen.

Opdienen met de tempeh apart.

Daslook

categorieën: producten

daslook

Allium ursinum.

Synoniemen voor daslook: berelook, beerlook, borslook, hondsknoflook, wilde knoflook, woutknooploock. Daslook komt voor in Europa, Noord-Azië en Siberië - op vochtige of natte, licht zure, schaduwrijke plaatsen. Het is een niet veel voorkomende soort look in Nederland. Familie van de ui en knoflook. Je kan het vaak ruiken als je er langs loopt. Het is een beschermde plant, en mag dus niet geplukt worden. Als je dat toch wil doen, doe het dan ergens waar veel groeit en zorg dat er genoeg blijft staan.

Het blad lijkt erg op het lelietje van dalen maar de geur van de daslook is die typische lookgeur. Ruik bij twijfel aan het blad, de lelietjes van (der) dalen is erg giftig.

Daslook kan gebruikt worden in salades en soepen, in sauzen zoals pesto en bij peulvruchten (tegen gasvorming). Zowel het blad als de bollen worden gegeten. Sommige bronnen vermelden dat het blad na de bloei in april of mei, giftig wordt. De bollen kunnen in september en oktober verzameld worden.

In de kruidengeneeskunde wordt daslook toegepast bij de behandeling van onder andere maag- en darmklachten en tegen spierkrampen, hoge bloeddruk, griep, luchtwegaandoeningen en arteriosclerose.