Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

Daslook

categorieën: producten

daslook

Allium ursinum.

Synoniemen voor daslook: berelook, beerlook, borslook, hondsknoflook, wilde knoflook, woutknooploock. Daslook komt voor in Europa, Noord-Azië en Siberië - op vochtige of natte, licht zure, schaduwrijke plaatsen. Het is een niet veel voorkomende soort look in Nederland. Familie van de ui en knoflook. Je kan het vaak ruiken als je er langs loopt. Het is een beschermde plant, en mag dus niet geplukt worden. Als je dat toch wil doen, doe het dan ergens waar veel groeit en zorg dat er genoeg blijft staan.

Het blad lijkt erg op het lelietje van dalen maar de geur van de daslook is die typische lookgeur. Ruik bij twijfel aan het blad, de lelietjes van (der) dalen is erg giftig.

Daslook kan gebruikt worden in salades en soepen, in sauzen zoals pesto en bij peulvruchten (tegen gasvorming). Zowel het blad als de bollen worden gegeten. Sommige bronnen vermelden dat het blad na de bloei in april of mei, giftig wordt. De bollen kunnen in september en oktober verzameld worden.

In de kruidengeneeskunde wordt daslook toegepast bij de behandeling van onder andere maag- en darmklachten en tegen spierkrampen, hoge bloeddruk, griep, luchtwegaandoeningen en arteriosclerose.