Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-sinaasappelsoep

Sinaasappel

Ingrediënten

- 1 grote aardappel
- 1 grote ui
- 1 sinaasappel (sap en geraspte schil, dus zorg dat het biologisch is)
- 4 middelgrote wortelen
- 3,5 dl bouillon
- sojaroom
- peterselie

Bereiding

Fruit de ui glazig. Doe er dan de aardappel in blokjes bij. Vervolgens voeg je de wortel toe en fruit alles nog eventjes.
Dan de bouillon erbij, het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil.
Kook zachtjes tot de groenten gaar zijn.
Pureer dan de soep en giet er een scheut sojaroom bij en eventueel wat peterselie (en/of anijs).

Daslook

categorieën: producten

daslook

Allium ursinum.

Synoniemen voor daslook: berelook, beerlook, borslook, hondsknoflook, wilde knoflook, woutknooploock. Daslook komt voor in Europa, Noord-Azië en Siberië - op vochtige of natte, licht zure, schaduwrijke plaatsen. Het is een niet veel voorkomende soort look in Nederland. Familie van de ui en knoflook. Je kan het vaak ruiken als je er langs loopt. Het is een beschermde plant, en mag dus niet geplukt worden. Als je dat toch wil doen, doe het dan ergens waar veel groeit en zorg dat er genoeg blijft staan.

Het blad lijkt erg op het lelietje van dalen maar de geur van de daslook is die typische lookgeur. Ruik bij twijfel aan het blad, de lelietjes van (der) dalen is erg giftig.

Daslook kan gebruikt worden in salades en soepen, in sauzen zoals pesto en bij peulvruchten (tegen gasvorming). Zowel het blad als de bollen worden gegeten. Sommige bronnen vermelden dat het blad na de bloei in april of mei, giftig wordt. De bollen kunnen in september en oktober verzameld worden.

In de kruidengeneeskunde wordt daslook toegepast bij de behandeling van onder andere maag- en darmklachten en tegen spierkrampen, hoge bloeddruk, griep, luchtwegaandoeningen en arteriosclerose.