Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: fruit-noten-ontbijt

Walnoot2

In het kader van de ontwikkeling van de methode-vaes ('Wat en hoe moet ik eten om gezond oud te worden?') hier het recept voor een ontbijt. Het kan uiteraard ook op elk ander moment van de dag gegeten worden. Het bevat fruit voor onder andere vitaminen en anti-oxidanten, noten en zaadjes voor omega-3 en -6 en veel vezels, eiwitten en allerlei ander gezond spul.

Ingrediënten

yofu (soja-yoghurt)
appel
banaan
walnoten
lijnzaadjes, liefst de rauwe, ongebrande, variant
geraspte kokos

Bereiding

In een kom een laagje yofu gieten, niet te veel. Goed roeren zodat de klontjes verdwijnen. Appel en banaan in stukjes erbij doen (elk ander fruit is uiteraard ook goed).
Walnoot verbrokkelen en toevoegen. De lijnzaadjes eventueel in een vijzel iets verpulveren zodat de omega's beter opgenomen worden. De zaadjes zijn zo klein dat ze moeilijk vermalen kunnen worden tussen de kiezen. Een schepje geraspte kokos erbij en alles doorroeren, zodat de yofu alles bedekt.

Serveersuggestie

Zoetekauwen kunnen een scheutje diksap, ahornsiroop of agavesiroop toevoegen.

Daslook

categorieën: producten

daslook

Allium ursinum.

Synoniemen voor daslook: berelook, beerlook, borslook, hondsknoflook, wilde knoflook, woutknooploock. Daslook komt voor in Europa, Noord-Azië en Siberië - op vochtige of natte, licht zure, schaduwrijke plaatsen. Het is een niet veel voorkomende soort look in Nederland. Familie van de ui en knoflook. Je kan het vaak ruiken als je er langs loopt. Het is een beschermde plant, en mag dus niet geplukt worden. Als je dat toch wil doen, doe het dan ergens waar veel groeit en zorg dat er genoeg blijft staan.

Het blad lijkt erg op het lelietje van dalen maar de geur van de daslook is die typische lookgeur. Ruik bij twijfel aan het blad, de lelietjes van (der) dalen is erg giftig.

Daslook kan gebruikt worden in salades en soepen, in sauzen zoals pesto en bij peulvruchten (tegen gasvorming). Zowel het blad als de bollen worden gegeten. Sommige bronnen vermelden dat het blad na de bloei in april of mei, giftig wordt. De bollen kunnen in september en oktober verzameld worden.

In de kruidengeneeskunde wordt daslook toegepast bij de behandeling van onder andere maag- en darmklachten en tegen spierkrampen, hoge bloeddruk, griep, luchtwegaandoeningen en arteriosclerose.