Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen-bonenragout

Pompoenen

Gebaseerd op een recept uit Puur vegetarisch van Peter Berley.


Ingrediënten

- 200 gram gedroogde bonen (of neem een blik of pot butterbeans, cannellinibonen of witte bonen)
- 3 el olijfolie
- 1 grote ui
- pond pompoen, eventueel geschild, in grove stukken gesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm, geschild en geperst (in knoflookpers)
- 2 blikken (400 gram) tomaten in stukjes
- kaneelpoeder of een stokje van 5 cm
- zout en peper

Bereiding

Week en kook de gedroogde bonen volgens de aanwijzingen.

Verwarm de olie in een zware bakpan (liefst gietijzer) met een dikke bodem op halfhoog vuur. Fruit hierin de ui met een snufje zout tot hij glazig is. Voeg dan de pompoen, de knoflook en de gember toe en bak ongeveer 5 minuten op een laag vuur.

Voeg de tomaten met het sap toe en breng aan de kook. Voeg de bonen en de kaneel toe.
Op een laag vuur laten koken tot de pompoen gaar is, voeg eventueel water toe.

Verwijder het kaneelstokje en voeg naar smaak zout en peper toe.

Serveersuggestie

Berley serveert dit gerecht met polenta, maar het combineert ook goed met een ander graan of met brood.
Ook een knoflooksaus is hier lekker bij.

David Holmgren

categorieën: filosofie, natuur en milieu, Permacultuur, personen

David Holmgren is samen met Bill Mollison een van de bedenkers van het idee permacultuur. Holmgren studeerde landscape designing maar wilde dit combineren met agricultuur en ecologie. Dit was nooit eerder gedaan. In zijn zoektocht ontmoete hij Bill Mollison en samen ontwierpen zij het idee en de principes van permacultuur.

Principes

Naast de 3 ethische principes (care of people, care of the earth, fair share) heeft hij zijn eigen 12 principes. Ze lijken erg op die van Mollison maar zijn toch net even anders:

1 observe and interact;
2 catch and store energy;
3 obtain a yield;
4 apply selfregulation and accept feedback;
5 use and value renewable resources and services;
6 produce no waste;
7 design from patterns to details;
8 intergrate rather than segregate;
9 use small and slow solutions;
10 use and value diversity;
11 use edges and value the marginal;
12 creatively use and respond to change.