Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde courgette

Courgettebloem

Ingrediënten

courgette
cherry-tomaten
ui in ringetjes
knoflook
olijfolie
zout
peper
chilipoeder
ketchup

Bereiding

Snij de courgette in plakken van maximaal een halve centimeter dik. De tomaten halveren.
Marineer alles in olijfolie met zout, peper, chilipoeder. Laat even uitlekken en gril ze dan in een hete grilpan, een hete koekepan of op de barbeque. De pan moet goed heet zijn voor de groenten erin gaan. Beide zijden ongeveer een paar minuten tot de courgette zacht is. De courgette en tomaat uit de pan halen en nu de ui en knofook erin, even bakken en dan ketchup erbij. Dit over de courgette en tomaat gieten.

Bij hele grote courgettes kunnen eventueel de zaden eruit geschept worden. Dit gaat goed met een lepel.

Gegrilde courgette is erg lekker als broodbeleg of als bijgerecht bij pasta of aardappels.

David Holmgren

categorieën: filosofie, natuur en milieu, Permacultuur, personen

David Holmgren is samen met Bill Mollison een van de bedenkers van het idee permacultuur. Holmgren studeerde landscape designing maar wilde dit combineren met agricultuur en ecologie. Dit was nooit eerder gedaan. In zijn zoektocht ontmoete hij Bill Mollison en samen ontwierpen zij het idee en de principes van permacultuur.

Principes

Naast de 3 ethische principes (care of people, care of the earth, fair share) heeft hij zijn eigen 12 principes. Ze lijken erg op die van Mollison maar zijn toch net even anders:

1 observe and interact;
2 catch and store energy;
3 obtain a yield;
4 apply selfregulation and accept feedback;
5 use and value renewable resources and services;
6 produce no waste;
7 design from patterns to details;
8 intergrate rather than segregate;
9 use small and slow solutions;
10 use and value diversity;
11 use edges and value the marginal;
12 creatively use and respond to change.