Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: fruit-noten-ontbijt

Walnoot2

In het kader van de ontwikkeling van de methode-vaes ('Wat en hoe moet ik eten om gezond oud te worden?') hier het recept voor een ontbijt. Het kan uiteraard ook op elk ander moment van de dag gegeten worden. Het bevat fruit voor onder andere vitaminen en anti-oxidanten, noten en zaadjes voor omega-3 en -6 en veel vezels, eiwitten en allerlei ander gezond spul.

Ingrediënten

yofu (soja-yoghurt)
appel
banaan
walnoten
lijnzaadjes, liefst de rauwe, ongebrande, variant
geraspte kokos

Bereiding

In een kom een laagje yofu gieten, niet te veel. Goed roeren zodat de klontjes verdwijnen. Appel en banaan in stukjes erbij doen (elk ander fruit is uiteraard ook goed).
Walnoot verbrokkelen en toevoegen. De lijnzaadjes eventueel in een vijzel iets verpulveren zodat de omega's beter opgenomen worden. De zaadjes zijn zo klein dat ze moeilijk vermalen kunnen worden tussen de kiezen. Een schepje geraspte kokos erbij en alles doorroeren, zodat de yofu alles bedekt.

Serveersuggestie

Zoetekauwen kunnen een scheutje diksap, ahornsiroop of agavesiroop toevoegen.

David Holmgren

categorieën: filosofie, natuur en milieu, Permacultuur, personen

David Holmgren is samen met Bill Mollison een van de bedenkers van het idee permacultuur. Holmgren studeerde landscape designing maar wilde dit combineren met agricultuur en ecologie. Dit was nooit eerder gedaan. In zijn zoektocht ontmoete hij Bill Mollison en samen ontwierpen zij het idee en de principes van permacultuur.

Principes

Naast de 3 ethische principes (care of people, care of the earth, fair share) heeft hij zijn eigen 12 principes. Ze lijken erg op die van Mollison maar zijn toch net even anders:

1 observe and interact;
2 catch and store energy;
3 obtain a yield;
4 apply selfregulation and accept feedback;
5 use and value renewable resources and services;
6 produce no waste;
7 design from patterns to details;
8 intergrate rather than segregate;
9 use small and slow solutions;
10 use and value diversity;
11 use edges and value the marginal;
12 creatively use and respond to change.