Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: champignonsoep

Kastanjechampignon

Ingrediënten

kastanjechampignons (gehalveerd)
margarine
ui (in ringen)
prei (in ringen)
bleekselderij (in stukjes)
kerrie
zout
peper
dille
oregano
paprikapoeder
knoflook
water en/of sojamelk
sojaroom
bouillonpoeder of -blokje
shoyu

Bereiding

 De champignons bakken met de ui in de gesmolten margarine. Kruiden en knoflook toevoegen, meebakken. Daarna de sojamelk of het water toevoegen en aan de kook brengen. Bouillon toevoegen en de groenten erbij doen.

Ongeveer 10 minuten laten koken. Op het allerlaatst de room erdoorheen roeren. Daarna meteen vuur uit en opdienen.

David Holmgren

categorieën: filosofie, natuur en milieu, Permacultuur, personen

David Holmgren is samen met Bill Mollison een van de bedenkers van het idee permacultuur. Holmgren studeerde landscape designing maar wilde dit combineren met agricultuur en ecologie. Dit was nooit eerder gedaan. In zijn zoektocht ontmoete hij Bill Mollison en samen ontwierpen zij het idee en de principes van permacultuur.

Principes

Naast de 3 ethische principes (care of people, care of the earth, fair share) heeft hij zijn eigen 12 principes. Ze lijken erg op die van Mollison maar zijn toch net even anders:

1 observe and interact;
2 catch and store energy;
3 obtain a yield;
4 apply selfregulation and accept feedback;
5 use and value renewable resources and services;
6 produce no waste;
7 design from patterns to details;
8 intergrate rather than segregate;
9 use small and slow solutions;
10 use and value diversity;
11 use edges and value the marginal;
12 creatively use and respond to change.