Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

David Holmgren

categorieën: filosofie, natuur en milieu, Permacultuur, personen

David Holmgren is samen met Bill Mollison een van de bedenkers van het idee permacultuur. Holmgren studeerde landscape designing maar wilde dit combineren met agricultuur en ecologie. Dit was nooit eerder gedaan. In zijn zoektocht ontmoete hij Bill Mollison en samen ontwierpen zij het idee en de principes van permacultuur.

Principes

Naast de 3 ethische principes (care of people, care of the earth, fair share) heeft hij zijn eigen 12 principes. Ze lijken erg op die van Mollison maar zijn toch net even anders:

1 observe and interact;
2 catch and store energy;
3 obtain a yield;
4 apply selfregulation and accept feedback;
5 use and value renewable resources and services;
6 produce no waste;
7 design from patterns to details;
8 intergrate rather than segregate;
9 use small and slow solutions;
10 use and value diversity;
11 use edges and value the marginal;
12 creatively use and respond to change.