Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Hopping John

Blackeyedpeas

Het eten van Hopping John op nieuwjaarsdag is een traditie in het zuiden van Amerika. Onderstaand recept is een (vegetarische) versie van het originele Caribische gerecht.

Het zou een voorspoedig jaar moeten brengen. De bonen symboliseren een muntstuk, de koolbladeren hebben de kleur van geld (In Amerika staat groen voor geld).
Het originele recept is met varkensvlees maar dat kan goed vervangen worden door b.v. knapperig gebakken rooktofu.
Het gerecht smaakt nog lekkerder als het een dag van tevoren wordt gemaakt. Het schijnt ook goed te werken tegen een kater. Als de restjes gegeten worden op de dag na nieuwjaar heet het gerecht Skipping Jenny.

Ingrediënten

(voor 6 porties of 2 dagen)
- 1 kop zwartoogbonen ((zwarte) oogbonen, black eyed peas)
- 1 theelepel bonenkruid
- 3 koppen water
- 6 tenen knoflook
- 1 gedroogde rode peper
- 1 laurierblad
- 2 koppen vegetarische bouillon
- 1 kop bruine rijst, halfgaar
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 jalapeno peper
- 3 stengels bleekselderij in stukjes
- Een flinke bos koolbladeren (boerenkool, groene kool), kleingesneden (in het originele Amerikaanse recept worden collard greens gebruikt. Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze Nederlandse vertaling hiervoor is en of het hier ook te krijgen is.)
- sap van 1 limoen of citroen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de bonen een nacht. Afgieten.
3 koppen vers water aan de kook brengen en daar de bonen bij doen samen met het bonenkruid, 2 hele tenen knoflook (gepeld), de rode peper en het laurierblad. De bonen die boven komen drijven verwijderen en weggooien.

Ze zijn klaar als de bonen zacht maar nog niet tot moes gekookt zijn.

Voeg de rijst en de bouillon toe. 20 minuten met het deksel op de pan op een laag vuur laten sudderen. Het deksel ondertussen niet verwijderen. Het vuur doven maar de pan onaangeroerd laten staan.

Verhit ondertussen de olijfolie in een bakpan op een niet te hoog vuur. Voeg hierbij de ui, de jalapeno, de selderij en de overige knoflook (geperst). Bak ongeveer 5 minuten tot de groenten zacht zijn en zet dan het vuur laag.
Voeg nu de koolbladeren er handje voor handje bij en bak ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren.

De pan met rijst en bonen zo nodig afgieten en de pan schudden zodat alles goed mengt. Verwijder de knoflooktenen, het laurierblad en de peper.

Meng de groentemix door de rijst met bonen, voeg het limoen- of citroensap en eventueel zout en peper toe, en roer alles door elkaar.

Serveersuggesties

- Opdienen met een (hete) chilisaus.
- Knapperig gebakken blokjes rooktofu op het laatst toevoegen voor een hartige smaak.

David Wolfe

categorieën: Gezond voedsel, personen, Rauw eten

David Wolfe wordt beschouwd als 's werelds top-autoriteit op het gebied van (natuurlijke) gezondheid, voeding, kruiden, raw food en organische superfoods. Hij heeft een masters degree in de voedingsleer en is toonaangevend met zijn visie, missie, coaching en zijn bedrijf. David heeft ruim 15 jaar ervaring en kennis van de werking, chemie, en de core mechanica van het menselijk lichaam; hoe het lichaam wordt beïnvloed door de moderne stressoren van de snelle, overbelaste en onevenwichtige levensstijl van vandaag, wat letterlijk een "killer" is voor onze schoonheid, gezondheid en een lang leven.

Biografie

Met zijn levenslange passie voor het inspireren van mensen om " De Beste Dag Van Hun Leven" te hebben, heeft David de harten en geesten van honderdduizenden mensen over de hele wereld geraakt. David is een levend voorbeeld van wat het betekent om te doen wat je zegt op de weg naar steeds hogere niveaus van natuurlijke gezondheid en piek-prestaties.
David Wolfe spreekt onder andere over supervoeding, optimaal leven door optimaal te eten, rauwe gezonde chocolade, natuurlijke genezing en hoe je de beste dag ooit kunt hebben (in zijn eigen woorden: “the best day EVER”). Hij is van mening dat elke ziekte omkeerbaar is en dat “je bent wat je eet.”

Als schrijver van de bestsellers Eating for Beauty, The Sunfood Diet Success System, David Wolfe on Raw Foods, Superfoods and Superherbs, Superfoods: The Food and Medicine of the Future, versterkt en inspireert David Wolfe mensen om de baas te worden over hun gezondheid, zelfs tegen alle hedendaagse eisen in van milieuvervuiling en veranderde eetgewoontes. Door het maken van eenvoudige, weloverwogen beslissingen, laat David ons zien dat we allemaal genieten van quality time voor onszelf en met onze familie, aangezien gezondheid 'echte rijkdom' is!

Wolfe heeft een aantal groene en milieuvriendelijke bedrijven opgericht die nog steeds toonaangevend zijn met de meest innovatieve, hoogste kwaliteit, biologische superfoods en producten en informatie gerelateerd aan een gezonde levensstijl. Zijn leiderschap is geïnspireerd door de principes van duurzame landbouw, het leven in harmonie met de natuur en ethische mondiale samenwerking.