Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chapatie

Olijfolie

Chapaties, ook wel geschreven als chapati, zijn, net als bv. roti, nan, paratha en wraps, een soort pannekoekjes of (ongerezen) broodjes die gegeten worden bij de warme maaltijd. Oorspronkelijk uit India worden ze tegenwoordig veel gegeten in Oost-Afrika, maar ook steeds meer in West-Europa en de Verenigde Staten.

Je kan ze kant-en-klaar kopen maar ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl. lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de andere afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ongeveer 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant.

De Historische Groentenhof

categorieën: filosofie, Landbouw algemeen, organisaties, producten

kens_met_kist_groente_2006

Jac Nijskens richtte in 2004 De Historische Groentenhof en de Stichting Vergeten Groenten op. Met het doel te laten zien en proeven hoe groot de variatie aan smaken in groenten kan zijn.

Op 'De Historische Groentenhof' te Beesel worden daarvoor niet alleen oude vergeten groenten gekweekt, zo'n 350 soorten, maar gebeurt er nog veel meer.
De 'Stichting Vergeten Groenten' organiseert hier allerlei activiteiten zoals jaarlijks het Feest der Vergeten Groenten. In september 2008 bestond dit onder andere uit een maaltijd van 24 gangen en de langste vergetengroententerrine van Nederland in 4 lagen.
Ook worden er moestuin- en kookcursussen georganiseerd en kunnen er zaden besteld worden door particulieren die zelf deze groenten willen gaan kweken.

Voorzitter Jac Nijskens meldde in 2008 dat er supermarkten zijn die diverse soorten vergeten groenten gaan verkopen. Aardperen, meiknolletjes, pastinaak en wortelpeterselie zullen de eerste zijn.