Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: curry van pastinaak en wortel

Kokos

Ingrediënten (voor ongeveer 3 porties)

- 3 middelgrote pastinaken
- 150 gram winterwortel
- 2 eetlepels olie
- 2/3 theelepel zwart mosterdzaad
- koriander naar smaak
- kopje water
- 1/2 kopje sojaroom
- kaneel naar smaak
- theelepel kerrie
- geraspte kokos

Bereiding

Borstel de pastinaken en wortels schoon en snijd ze in blokjes.

Verhit de olie en doe hier de mosterdzaadjes bij. Als ze beginnen te springen de groenten en een beetje van het water toevoegen. Roeren en ongeveer een kwartier laten pruttelen op een laag vuur, af en toe kijken of het niet droogkookt, dan extra water toevoegen.

Hierna de sojaroom, nog wat water en de rest van de specerijen toevoegen. Nog ongeveer 5 minuten laten pruttelen.

Serveersuggestie

Garneren met kokos en verse koriander en opdienen met rijst of gerst.

De Historische Groentenhof

categorieën: filosofie, Landbouw algemeen, organisaties, producten

kens_met_kist_groente_2006

Jac Nijskens richtte in 2004 De Historische Groentenhof en de Stichting Vergeten Groenten op. Met het doel te laten zien en proeven hoe groot de variatie aan smaken in groenten kan zijn.

Op 'De Historische Groentenhof' te Beesel worden daarvoor niet alleen oude vergeten groenten gekweekt, zo'n 350 soorten, maar gebeurt er nog veel meer.
De 'Stichting Vergeten Groenten' organiseert hier allerlei activiteiten zoals jaarlijks het Feest der Vergeten Groenten. In september 2008 bestond dit onder andere uit een maaltijd van 24 gangen en de langste vergetengroententerrine van Nederland in 4 lagen.
Ook worden er moestuin- en kookcursussen georganiseerd en kunnen er zaden besteld worden door particulieren die zelf deze groenten willen gaan kweken.

Voorzitter Jac Nijskens meldde in 2008 dat er supermarkten zijn die diverse soorten vergeten groenten gaan verkopen. Aardperen, meiknolletjes, pastinaak en wortelpeterselie zullen de eerste zijn.