Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paardebloemsalade met croutons oftewel pissenlit au croutons

Paardebloem

Een recept uit Lekker Landschap van Michiel Bussink

Ingrediënten

- paar handen vol paardebloembladeren
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1/2 theelepel mosterd
- 150 gram croutons van oud brood
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook
- paar sprieten bieslook of een paar blaadjes daslook
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Was en droog de paardebloemblaadjes en scheur ze in stukken. Maak een dressing van de mosterd, olie, azijn, knof-, das en/of bieslook, peper en zout.

Meng de blaadjes, de dressing en de croutons. Als je het paardebloemblad te bitter vindt, voeg dan ander vers blad toe.

Dat laatste doe ik sowieso omdat ik het liefst veel soorten groenten eet.

De Historische Groentenhof

categorieën: filosofie, Landbouw algemeen, organisaties, producten

kens_met_kist_groente_2006

Jac Nijskens richtte in 2004 De Historische Groentenhof en de Stichting Vergeten Groenten op. Met het doel te laten zien en proeven hoe groot de variatie aan smaken in groenten kan zijn.

Op 'De Historische Groentenhof' te Beesel worden daarvoor niet alleen oude vergeten groenten gekweekt, zo'n 350 soorten, maar gebeurt er nog veel meer.
De 'Stichting Vergeten Groenten' organiseert hier allerlei activiteiten zoals jaarlijks het Feest der Vergeten Groenten. In september 2008 bestond dit onder andere uit een maaltijd van 24 gangen en de langste vergetengroententerrine van Nederland in 4 lagen.
Ook worden er moestuin- en kookcursussen georganiseerd en kunnen er zaden besteld worden door particulieren die zelf deze groenten willen gaan kweken.

Voorzitter Jac Nijskens meldde in 2008 dat er supermarkten zijn die diverse soorten vergeten groenten gaan verkopen. Aardperen, meiknolletjes, pastinaak en wortelpeterselie zullen de eerste zijn.