Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: oliekoek

Olijfolie

Een oliekoek is een variant op de bekende boterkoek.


Ingrediënten

700 gram gebuild meel
250 ml olie
400 gram rijstestroop
½ theelepel zout
geraspte citroenschil
2 eetlepels water

Bereiding

Alles met elkaar mengen en in een ingevette springvorm doen.
Bakken in de voorverwarmde oven op 225 graden, ongeveer 25 minuten.

De Historische Groentenhof

categorieën: filosofie, Landbouw algemeen, organisaties, producten

kens_met_kist_groente_2006

Jac Nijskens richtte in 2004 De Historische Groentenhof en de Stichting Vergeten Groenten op. Met het doel te laten zien en proeven hoe groot de variatie aan smaken in groenten kan zijn.

Op 'De Historische Groentenhof' te Beesel worden daarvoor niet alleen oude vergeten groenten gekweekt, zo'n 350 soorten, maar gebeurt er nog veel meer.
De 'Stichting Vergeten Groenten' organiseert hier allerlei activiteiten zoals jaarlijks het Feest der Vergeten Groenten. In september 2008 bestond dit onder andere uit een maaltijd van 24 gangen en de langste vergetengroententerrine van Nederland in 4 lagen.
Ook worden er moestuin- en kookcursussen georganiseerd en kunnen er zaden besteld worden door particulieren die zelf deze groenten willen gaan kweken.

Voorzitter Jac Nijskens meldde in 2008 dat er supermarkten zijn die diverse soorten vergeten groenten gaan verkopen. Aardperen, meiknolletjes, pastinaak en wortelpeterselie zullen de eerste zijn.