Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensaus

Pompoen1

Ingrediënten

pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
gouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De (verse) oranje hoeft alleen maar geborsteld te worden, tenzij de schil hard geworden is. Dan wel schillen, net als de groene en de butternut.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.
Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

Serveersuggestie

Pompoensaus is niet alleen lekker bij granen zoals rijst of gierst, maar ook erg smakelijk met pasta.

De Kleine Aarde

categorieën: filosofie, natuur en milieu, organisaties, uit eten

kleineaarde

Geschiedenis

De Kleine Aarde is opgericht door de wetenschapsjournalist en ex-Philipsman Sietz Leeflang, die dit initiatief nam naar aanleiding van het uitkomen van het rapport 'Grenzen aan de groei' van de Club van Rome (1972) (Rapport van de Club van Rome, waarin een energiecrisis voorspeld werd omdat er een einde zou komen aan de fossiele brandstoffen.).
Het begon met het tijdschrift 'De Kleine Aarde'. Een jaar later begon het project in Boxtel om milieuvriendelijke alternatieven te bedenken en uit te voren.
In 1977 onstond er verschil van inzicht, en Sietz Leeflang begon toen voor zichzelf met 'De Twaalf Ambachten -  centrum voor duurzame technieken'.

Voeding
De Kleine Aarde komt al snel met de Schijf van Vier als alternatief voor de Schijf van Vijf. Een uitgebalanceerd en lekker dieet van volkoren producten, biologische zuivel,groenten en fruit - liefst vers van het seizoen en uit eigen regio! - en plantaardige oliën en vetten, dit maakt vleesproducten overbodig.

Heden

In 2010 heeft de Kleine Aarde haar deuren moeten sluiten vanwege het opheffen van de subsidie. Er wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden met het terrein om als duurzaam project, in dezelfde geest, door te gaan.