Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kikkererwten-broccoli-stoofpot

Gedroogde tomaten

Ingrediënten voor twee personen

- 100 gram kikkererwten (gedroogd)
- 400 gram broccoli
- olie
- 1 ui
- 8 gedroogde tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl chilipoeder

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht en kook ze vervolgens in schoon water 1 1/2 uur of tot ze gaar zijn. Dit is afhankelijk van de ouderdom van de peulvruchten.
Week de gedroogde tomaten een paar uur, dit weekwater niet weggooien.

In een hoge bakpan de olie gieten en meteen de ui erbij doen. Langzaam laten garen.
De broccoli inclusief de (geschilde) steel in stukjes, roosjes, toevoegen. Het vuur niet te hoog zetten.
Na een paar minuten rest van de ingrediënten toevoegen. Ook het weekwater van de tomaten en eventueel nog een scheutje water.

Dit even goed heet laten worden en daarna op een laag vuur nog ongeveer 15 minuten laten sudderen.

Serveersuggestie

Als je behoefte hebt aan een graan erbij is bulghur, gierst of cous cous een goede combinatie.
Ook erg lekker hierbij is een yofuknoflooksaus.

De Kleine Aarde

categorieën: filosofie, natuur en milieu, organisaties, uit eten

kleineaarde

Geschiedenis

De Kleine Aarde is opgericht door de wetenschapsjournalist en ex-Philipsman Sietz Leeflang, die dit initiatief nam naar aanleiding van het uitkomen van het rapport 'Grenzen aan de groei' van de Club van Rome (1972) (Rapport van de Club van Rome, waarin een energiecrisis voorspeld werd omdat er een einde zou komen aan de fossiele brandstoffen.).
Het begon met het tijdschrift 'De Kleine Aarde'. Een jaar later begon het project in Boxtel om milieuvriendelijke alternatieven te bedenken en uit te voren.
In 1977 onstond er verschil van inzicht, en Sietz Leeflang begon toen voor zichzelf met 'De Twaalf Ambachten -  centrum voor duurzame technieken'.

Voeding
De Kleine Aarde komt al snel met de Schijf van Vier als alternatief voor de Schijf van Vijf. Een uitgebalanceerd en lekker dieet van volkoren producten, biologische zuivel,groenten en fruit - liefst vers van het seizoen en uit eigen regio! - en plantaardige oliën en vetten, dit maakt vleesproducten overbodig.

Heden

In 2010 heeft de Kleine Aarde haar deuren moeten sluiten vanwege het opheffen van de subsidie. Er wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden met het terrein om als duurzaam project, in dezelfde geest, door te gaan.