Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Indiase bietensalade

Indiase bietensalade

Ingrediënten

- 1 potje rode bieten (demeter)
- halve komkommer, gesneden in blokjes
- 2 tomaten, gesneden in partjes
- groene peper (naar wens)
- 1 tl geraspte kokos
- 3 el (soja)yoghurt
- handje geroosterde pinda’s of evt andere noten
- verse korianderblaadjes
- komijnzaadjes

Bereiding

Rooster de komijnzaadjes in een pan met een beetje olie en laat het even afkoelen.

Roer de bieten, komkommer, tomaten, (soja)yoghurt en wat geraspte kokos door elkaar.

Doe in een vijzel de komijnzaadjes, pinda’s en eventueel nog de groene peper.
Maal het wat fijner en strooi het door de bietensalade.

Roer alles door elkaar en  garneer de salade met korianderblaadjes.

De Kleine Aarde

categorieën: filosofie, natuur en milieu, organisaties, uit eten

kleineaarde

Geschiedenis

De Kleine Aarde is opgericht door de wetenschapsjournalist en ex-Philipsman Sietz Leeflang, die dit initiatief nam naar aanleiding van het uitkomen van het rapport 'Grenzen aan de groei' van de Club van Rome (1972) (Rapport van de Club van Rome, waarin een energiecrisis voorspeld werd omdat er een einde zou komen aan de fossiele brandstoffen.).
Het begon met het tijdschrift 'De Kleine Aarde'. Een jaar later begon het project in Boxtel om milieuvriendelijke alternatieven te bedenken en uit te voren.
In 1977 onstond er verschil van inzicht, en Sietz Leeflang begon toen voor zichzelf met 'De Twaalf Ambachten -  centrum voor duurzame technieken'.

Voeding
De Kleine Aarde komt al snel met de Schijf van Vier als alternatief voor de Schijf van Vijf. Een uitgebalanceerd en lekker dieet van volkoren producten, biologische zuivel,groenten en fruit - liefst vers van het seizoen en uit eigen regio! - en plantaardige oliën en vetten, dit maakt vleesproducten overbodig.

Heden

In 2010 heeft de Kleine Aarde haar deuren moeten sluiten vanwege het opheffen van de subsidie. Er wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden met het terrein om als duurzaam project, in dezelfde geest, door te gaan.