Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: vet lekkere pasta met snijbiet

Snijbiet akker

Ik at dit geweldige smeuïge gerecht bij Alexandra van leefbarewereld.nl.

In dit recept gebruikt zij snijbiet uit eigen tuin, een geweldige plant die maandenlang blad geeft, maar bij gebrek daaraan kan ook een andere (blad)-groente gebruikt worden. Bijvoorbeeld spinazie, zevenblad, zuring voor de liefhebbers, veldsla, andijvie of wat maar voorhanden is.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 400 gram penne
- heel veel snijbiet, ongekookt een grote pan vol
- 2 uien, gesnipperd
- 1 prei
- 1 teentje knoflook
- 1/2 pakje sojacuisine (=sojaroom)
- sojamelk
- 60 gram margarine
- 3 eetlepels bloem
- olie
- verse nootmuskaat
- tijm
- paprikapoeder
- kerrie
- peper en zout

Bereiding

Smelt de margarine in een grote bakpan en roerbak hier de uien in op een matig vuur, met de tijm, knoflook, zout, peper en paprikapoeder.

Strooi de bloem erbij en roer dit erdoor, de bloem mag niet bruin worden. Blijven roeren.
Sojamelk toevoegen en roeren tot een glad papje ontstaat. Het moet een dikke saus worden.

Was de snijbiet en haal de nerven eruit. Snijd of scheur de bladeren in kleine stukken.
Was en snijd de prei in halve ringetjes.

Verhit olie in wok en smoor hier de prei in met een beetje kerrie. Voeg de snijbiet toe en schep deze op een hoog vuur regelmatig om.
Vuur laag zetten en deksel erop.

Kook de pasta 7 minuten.

De saus in de pan bij de prei gieten. Goed doorroeren met de room en nootmuskaat.

In een schaal de pasta en de rest mengen. Meteen opdienen.

De kleine oorlog van boer Kok

categorieën: Biologische landbouw, films, Vlees en veeteelt

De kleine oorlog van boer Kok vertelt het verhaal van een kleine boer en zijn twee zonen. Met man en macht verzetten zij zich tegen de stad die hun land wil annexeren en tegen de kafkaëske landbouwbureaucratie. Sinds 1995 wordt de familie gevolgd in zijn strijd met steeds onverwachte wendingen. Zelfs na de uitzending in 2009 zijn zij niet gestopt. Met deze geactualiseerde versie als resultaat.

Annexatie

Het land van Herman Kok ligt aan de rand van Amersfoort. Ingesloten door nieuwbouwwijken en voorbestemd om te worden opgeslokt. Het van oorsprong boerendorp Hoogland werd in de jaren tachtig door Amersfoort geannexeerd. Boeren werden uitgekocht, maar Herman Kok weet van geen wijken. Hij groeide er op en wil er, net als zijn vader, zijn laatste adem uitblazen.

Pionier

Als pionier van de biologisch-dynamische veeteelt leeft boer Kok in harmonie met zijn vee en met zijn land. Hij houdt van zijn koeien en van zijn grasmat die al 35 jaar oud is. Behalve gras groeit er van alles: bloemen, kruiden en klavers. Als in 1994 de nieuwe mestwet van kracht wordt, komt er een einde aan het harmonieuze bestaan van boer Kok en zijn gezin. Boeren mogen hun drijfmest niet meer over het land uitrijden. Het moet centimeters diep onder de grond worden geïnjecteerd om zo de uitstoot van ammoniak tegen te gaan. Boer Kok weigert echter zijn prachtige oude grasmat hieraan op te offeren. Bovendien bevat zijn mest maar 30 procent van de ammoniak die gemiddeld gangbaar is.

Regels zijn regels

Hij gebruikt geen kunstmest en voert zijn koeien geen krachtvoer. Hij haalt de scherpste milieudoelstellingen met gemak. Maar regels zijn regels, en die gelden ook voor boer Kok. Houden Herman Kok en zijn zonen hun rug recht wanneer de politie hen het vuur aan de schenen legt en met groot machtsvertoon op het erf verschijnt? Wanneer justitie hen veroordeelt en een van de zonen opsluit? Als de gemeente Amersfoort beslag wil leggen op hun land en de overheid hen het werken onmogelijk maakt? Kunnen zijn zonen het bedrijf uiteindelijk nog voortzetten?

De film is uitgezonden op 8 juli 2010.

Bron:

human.nl/programma-33741-de-kleine-oorlog-van-boer-kok