Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelcake geglazuurd

Ingrediënten cake

- 1 kop geraspte wortel
- 3/4 kop rozijnen
- theelepel koekkruiden
- theelepel zout
- 2 eetlepels margarine
- 3/4 kop rijstemoutstroop
- 1 1/4 kop water
- 1 1/2 kop gebuild meel
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1/2 kop fijngehakte walnoten

Ingrediënten glazuur

- 100 gram ongebrande cashewnoten
- flinke scheut ahornsiroop
- scheutje sojamelk
- beetje agavesiroop

Bereiding cake

Kook de wortels, rozijnen, kruiden, margarine en de rijstemoutstroop in het water gedurende 10 minuten. Van het vuur halen en eventueel even af laten koelen. Dan het meel, het zuiveringszout en de walnoten erdoor roeren.

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Giet de massa in een ingevet cake- of bakblik.

Ongeveer 45 minuten bakken in de oven. Er in prikken met een vork om te zien of de cake gaar is. De vork hoeft niet brandschoon te zijn als die eruit komt. De cake blijft redelijk vochtig.

Bereiding glazuur

In een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk malen. Dan de overige ingrediënten erdoor mixen. Het moet een stevige smeerbare massa worden.

Finishing touch

Als de cake afgekoeld is de glazuur eroverheen smeren.

Serveersuggestie

Echte lekkerbekken kunnen bij de cake (soja)-slagroom en/of (soja)-vanillevla serveren.

De laatste paling

categorieën: boeken

de_laatste_paling

Sterke verhalen over ons eten

Auteurs: Annemarie Geleijnse & Rineke van Houten
Uitgever: Oostenwind
ISBN: 978-94-91481-02-4

Recensie door Mirjam Vaes

Keurmerken, slogans, misbruikte termen als duurzaam, eerlijk, puur natuur, ambachtelijk, homemade en handgeschept. Heel veel op de voedselmarkt is pure flauwekul en oplichterij.
De laatste paling onderzoekt een groot aantal verhalen. Veel spreken elkaar tegen, zijn pure mythes of leugens.

De waarheid ligt misschien ergens in het midden maar is in ieder geval goed verborgen en niet te achterhalen. Niets is wat het lijkt. Bronwater komt uit de kraan, duurzaam is niet altijd Fair Trade. Het is bijzonder ingewikkeld goede keuzes te maken. Fabrikanten kan je in ieder geval niet zomaar geloven. Dacht je dat je dit al wel wist, het blijkt nog veel erger.

Goede initiatieven

Gelukkig staan er ook positieve dingen in dit boek. Veel initiatieven van onderop blijken aan te slaan. Van voko's tot stadslandbouw en van Youth Food Movement tot Food Film Festival.

Slechte initiatieven

Helaas zijn er ook puur slechte bewegingen zoals het patenteren van planteigenschappen waardoor kwekers als De Bolster het recht verliezen hun eigen gekweekte groente te verkopen als er toevallig een bedrijf al een octrooi op heeft. Bedrijven als Syngenta, Pioneer en (daar zijn we weer) Monsanto veroorzaken met hun praktijken een steeds grotere controle over ons voedsel.

Conclusie

Het zou lachwekkend zijn als het niet zo om te huilen was.