Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ananas-banaan-kokos-taart

Rijpe bananen2

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels, ontpit
1 theelepel geraspte nootmuskaat

voor de vulling::
4 rijpe bananen
25 gram geraspte kokos
1 klein potje ananasstukjes
2 theelepels diksap
1 zakje agar-agar
3 eetlepels geraspte kokos

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem, behalve de nootmuskaat, in een keukenmachine fijn malen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. Bestrooi deze taartbodem met nootmuskaat.

De bananen in plakjes snijden en over de bodem verdelen. De ananasstukjes met het sap, de agar-agar, 25 gram geraspte kokos en diksap mengen met staafmixer.
Dit een paar minuten zachtjes laten doorkoken in een pannetje en daarna over de taartbodem gieten.

Bestrooien met de kokos en af laten koelen in de springvorm. Minsten twee uur in de koelkast zetten. Daarna pas uit de vorm halen.

De laatste paling

categorieën: boeken

de_laatste_paling

Sterke verhalen over ons eten

Auteurs: Annemarie Geleijnse & Rineke van Houten
Uitgever: Oostenwind
ISBN: 978-94-91481-02-4

Recensie door Mirjam Vaes

Keurmerken, slogans, misbruikte termen als duurzaam, eerlijk, puur natuur, ambachtelijk, homemade en handgeschept. Heel veel op de voedselmarkt is pure flauwekul en oplichterij.
De laatste paling onderzoekt een groot aantal verhalen. Veel spreken elkaar tegen, zijn pure mythes of leugens.

De waarheid ligt misschien ergens in het midden maar is in ieder geval goed verborgen en niet te achterhalen. Niets is wat het lijkt. Bronwater komt uit de kraan, duurzaam is niet altijd Fair Trade. Het is bijzonder ingewikkeld goede keuzes te maken. Fabrikanten kan je in ieder geval niet zomaar geloven. Dacht je dat je dit al wel wist, het blijkt nog veel erger.

Goede initiatieven

Gelukkig staan er ook positieve dingen in dit boek. Veel initiatieven van onderop blijken aan te slaan. Van voko's tot stadslandbouw en van Youth Food Movement tot Food Film Festival.

Slechte initiatieven

Helaas zijn er ook puur slechte bewegingen zoals het patenteren van planteigenschappen waardoor kwekers als De Bolster het recht verliezen hun eigen gekweekte groente te verkopen als er toevallig een bedrijf al een octrooi op heeft. Bedrijven als Syngenta, Pioneer en (daar zijn we weer) Monsanto veroorzaken met hun praktijken een steeds grotere controle over ons voedsel.

Conclusie

Het zou lachwekkend zijn als het niet zo om te huilen was.