Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bieten-peren salade

Walnoten

Naar een recept van Annelini D'Angelo, te eten als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Ingrediënten

voor de salade:

4 grote bieten, in stukjes
3 grote rode uien, in partjes
3 grote peren, geschild en in 8 partjes
60 ml olijfolie
2 el agave- of rijstestroop
2 el balsamico-azijn
zout, peper
2 handenvol gepelde walnoten
200 gram groene blaadjes b.v. spinazie of veldsla

voor de dressing:
1 el pesto
2 el citroensap
3 el olijfolie
zout, peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ondiepe ovenschaal. Leg in een andere schaal de uien en peren.

Verdeel de stroop, azijn, en olie gelijkmatig over de twee schalen en vermeng. Spreid de groenten uit tot 1 laag. Bak ze 40–50 minuten, roer ze enkele malen om, tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Rooster de walnoten 12–15 minuten in een apart schaaltje, en laat de groenten afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de pestodressing en maak er de sla mee aan. Voeg bietjes, uien, peer en walnoten toe en meng alles.

De laatste paling

categorieën: boeken

de_laatste_paling

Sterke verhalen over ons eten

Auteurs: Annemarie Geleijnse & Rineke van Houten
Uitgever: Oostenwind
ISBN: 978-94-91481-02-4

Recensie door Mirjam Vaes

Keurmerken, slogans, misbruikte termen als duurzaam, eerlijk, puur natuur, ambachtelijk, homemade en handgeschept. Heel veel op de voedselmarkt is pure flauwekul en oplichterij.
De laatste paling onderzoekt een groot aantal verhalen. Veel spreken elkaar tegen, zijn pure mythes of leugens.

De waarheid ligt misschien ergens in het midden maar is in ieder geval goed verborgen en niet te achterhalen. Niets is wat het lijkt. Bronwater komt uit de kraan, duurzaam is niet altijd Fair Trade. Het is bijzonder ingewikkeld goede keuzes te maken. Fabrikanten kan je in ieder geval niet zomaar geloven. Dacht je dat je dit al wel wist, het blijkt nog veel erger.

Goede initiatieven

Gelukkig staan er ook positieve dingen in dit boek. Veel initiatieven van onderop blijken aan te slaan. Van voko's tot stadslandbouw en van Youth Food Movement tot Food Film Festival.

Slechte initiatieven

Helaas zijn er ook puur slechte bewegingen zoals het patenteren van planteigenschappen waardoor kwekers als De Bolster het recht verliezen hun eigen gekweekte groente te verkopen als er toevallig een bedrijf al een octrooi op heeft. Bedrijven als Syngenta, Pioneer en (daar zijn we weer) Monsanto veroorzaken met hun praktijken een steeds grotere controle over ons voedsel.

Conclusie

Het zou lachwekkend zijn als het niet zo om te huilen was.