Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde pompoen uit de oven

Pompoen1

Ingrediënten

1 middelgrote oranje pompoen
300 gram spruitjes (net niet gaar gekookt)
300 gram kastanjes (net niet gaar, geschild)
kerrie
gomasio (zeezout met sesamzaad)

Bereiding

De pompoen wassen. Het bovenstuk, met steel, eraf snijden, zodanig dat er een gat ontstaat met een diameter van +/- 10 cm. Door dit gat de pompoen uithollen met een lepel.
Aan de onderkant ook een schijf afsnijden maar hier moet geen gat komen. Dit dient om de pompoen neer te kunnen zetten.

De uitgeholde pompoen koken in een ruime pan water, de pompoen moet in zijn geheel onder water. Het deksel, met de steel, ook meekoken.
Ongeveer een kwartier laten koken. De pompoen moet niet helemaal gaar zijn.

Ondertussen de (bijna gaargekookte) kastanjes en spruitjes een beetje verkruimelen en mengen met de kerrie en gomasio.
Met dit mengsel de pompoen vullen.

De gevulde pompoen ongeveer 20 minuten à een half uur in een op 200 graden voorverwarmde oven doen (ook het 'deksel' van de pompoen).
Prikken met een vork of de pompoen gaar is. Zo ja, met deksel erop opdienen en aan tafel snijden en verdelen.

Serveersuggestie

Serveren met gierst en een yofuknoflooksaus.

De mooie voedselmachine

categorieën: boeken, Gezondheid algemeen, lichaam

de_mooie_voedselmachine waarom_je_gehurkt_moet_poepen

Alles over de darmen,
een onderschat orgaan

Auteur: Giulia Enders
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 6586 3

Darmen blijken een veel grotere invloed op ons leven en wie we zijn te hebben dan ik altijd dacht. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor de vertering van je voedsel en het uitscheiden van de restanten maar ze doen veel meer. Niet in de laatste plaats geholpen door het hele ecosysteem van bacteriën die in je leven.

Bacteriën

Die bacteriën spelen een levensgrote rol in de productie van sommige vitaminen, ze hebben inloed op je stemming en je karakter.

Dit boek behandelt het hele traject dat begint in je mond en eindigt bij je poep. Niet alleen wat er allemaal gebeurt maar ook hoe je het beste kan zitten om te poepen en waarom. Gehurkt of met je voeten op een verhoging omdat er anders nog een knik in je darm zit waardoor ontlasten lastiger is. Wist ik  niet.

Nieuwe informatie

En ik wist veel meer niet. Nu duizelt het me van alle nieuwe informatie. Ik moet het boek zeker nog een keer, of twee, lezen om alles te kunnen onthouden. Dat is geen straf omdat het grappig en begrijpelijk geschreven is, omdat er leuke tekeningen in staan en omdat het gewoon waanzinnig interessant en belangrijk is te weten wat er zich allemaal afspeelt in ons lichaam.

Zelf invloed uitoefenen

Natuurlijk was ik ook erg gespitst op informatie hoe ik zelf invloed kan hebben op mijn gezondheid. Helemaal achter in het boek gaat het dan over pro- en prebiotica. Vooral dat laatste is iets waar ik iets mee kan. Wat kan ik het beste eten?

Het antwoord kan heel kort zijn: vooral vezels. En dan vooral groenten. Met name die uit de leliefamilie en de composietenfamilie. En resistent zetmeel

Voorbeelden van groenten uit de leliefamilie zijn: prei, asperge, ui, knoflook.
Voorbeelden van groenten uit de composietenfamilie zijn: witlof, aardpeer, schorseneren, artisjokken, andijvie, paardenbloem, radicchio.

Resistent zetmeel is een wat lastiger begrip maar dit ontstaat bv als je aardappelen, rijst of pasta kookt en dan af laat koelen. Op die manier neem je het minder op en krijgen bepaalde goede bacteriën meer kans hiervan te eten en dus te groeien en dus wordt jij daar gezonder van.