Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bulghursalade

Munt2

Deze salade wordt lekkerder naarmate hij langer staat. Alle smaken trekken er dan goed in.
Als je een grotere hoeveelheid maakt kan je er een paar dagen van eten.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram bulghur
- 200 ml water
- 1/2 bouillonblokje

- 2 stengels bleekselderij
- 2 bosuien
- 1/2 rode paprika
- 6 cherry- of 3 gewone tomaten
- 1/2 komkommer
- 50 gram olijven (zonder pit)
- flinke scheut olijfolie, liefst extra vierge
- klein handje verse muntblaadjes
- klein handje vers bonenkruid (blaadjes) of theelepel (gedroogd)
- 1 knoflookteentje
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon. Als het kookt de bulghur toevoegen, even doorroeren en ongeveer 10 minuten laten koken. Vuur uitzetten en laten staan tot al het water opgenomen is.

In een grote schaal de olijfolie, de munt, bonenkruid, het uitgeperste knoflookteentje en eventueel zout en peper mengen. Op deze manier kunnen de kruiden in de olie trekken

De groenten wassen en in kleine stukjes snijden, en de olijven halveren. Dit alles bij de olie doen.

Als de bulghur, min of meer, afgekoeld is deze ook toevoegen. Goed roeren.

Gekoeld blijft deze salade ongeveer 2 dagen goed.

Serveersuggestie

Eet deze salade op warme dagen als je geen zin in brood hebt, maar wel iets hartigs en voedzaams wilt eten.
Ook is hij handig mee te nemen als lunchpakket. Wel in een goed afsluitend bakje doen.

De mooie voedselmachine

categorieën: boeken, Gezondheid algemeen, lichaam

de_mooie_voedselmachine waarom_je_gehurkt_moet_poepen

Alles over de darmen,
een onderschat orgaan

Auteur: Giulia Enders
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 6586 3

Darmen blijken een veel grotere invloed op ons leven en wie we zijn te hebben dan ik altijd dacht. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor de vertering van je voedsel en het uitscheiden van de restanten maar ze doen veel meer. Niet in de laatste plaats geholpen door het hele ecosysteem van bacteriën die in je leven.

Bacteriën

Die bacteriën spelen een levensgrote rol in de productie van sommige vitaminen, ze hebben inloed op je stemming en je karakter.

Dit boek behandelt het hele traject dat begint in je mond en eindigt bij je poep. Niet alleen wat er allemaal gebeurt maar ook hoe je het beste kan zitten om te poepen en waarom. Gehurkt of met je voeten op een verhoging omdat er anders nog een knik in je darm zit waardoor ontlasten lastiger is. Wist ik  niet.

Nieuwe informatie

En ik wist veel meer niet. Nu duizelt het me van alle nieuwe informatie. Ik moet het boek zeker nog een keer, of twee, lezen om alles te kunnen onthouden. Dat is geen straf omdat het grappig en begrijpelijk geschreven is, omdat er leuke tekeningen in staan en omdat het gewoon waanzinnig interessant en belangrijk is te weten wat er zich allemaal afspeelt in ons lichaam.

Zelf invloed uitoefenen

Natuurlijk was ik ook erg gespitst op informatie hoe ik zelf invloed kan hebben op mijn gezondheid. Helemaal achter in het boek gaat het dan over pro- en prebiotica. Vooral dat laatste is iets waar ik iets mee kan. Wat kan ik het beste eten?

Het antwoord kan heel kort zijn: vooral vezels. En dan vooral groenten. Met name die uit de leliefamilie en de composietenfamilie. En resistent zetmeel

Voorbeelden van groenten uit de leliefamilie zijn: prei, asperge, ui, knoflook.
Voorbeelden van groenten uit de composietenfamilie zijn: witlof, aardpeer, schorseneren, artisjokken, andijvie, paardenbloem, radicchio.

Resistent zetmeel is een wat lastiger begrip maar dit ontstaat bv als je aardappelen, rijst of pasta kookt en dan af laat koelen. Op die manier neem je het minder op en krijgen bepaalde goede bacteriën meer kans hiervan te eten en dus te groeien en dus wordt jij daar gezonder van.