Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: cruesli

Olijfolie

Volgens de consumentenbond (Consumentengids, juni 2008) bevatten alle onbijtproducten voor kinderen zoveel suiker dat het meer snoep is dan ontbijt. Alle cruesli's (krokante muesli) bevatten veel te veel verzadigd vet en suiker. Van ‘nature’ zit er tot 7 procent suiker in, fabrikanten vullen dat aan tot wel 20 procent.

Hieronder een recept voor een echt lekkere cruesli zonder suiker en verzadigde vetten, gebaseerd op een recept uit de Vega!.

Ingrediënten

500 gram havermout
100 gram amandelen
50 gram sesamzaad
100 gram zonnebloempitten
200 ml rijststroop
10 el milde olijfolie (of een andere neutraal smakende olie)
snufje zout
150 gram rozijnen

Bereiding

Maal in een keukenmachine de amandelen, het sesamzaad en de zonnebloempitten. Doe dit samen met de havermout in een grote kom.

Verwarm de rijststroop in een grote pan met de olie en het zout tot het goed vloeibaar is. Voeg hier de rest van de ingrediënten, behalve de rozijnen, aan toe. Goed mengen.

Spreid de inhoud van de kom uit over een ovenplaat met bakpapier. Rooster het 10 minuten op een temperatuur van 180 à 200 graden, of iets minder in een kleine oven. Na 10 minuten alles omscheppen en nog eens 10 minuten roosteren. Het moet er lichtbruin en droog uitzien.

De cruesli in een kom strooien en de rozijnen erdoor mengen. (Als je die meeroostert verbranden ze.)

Serveersuggesties

- Alle soorten noten, zaden, pitten, gedroogde vruchten (dadels, krenten, abrikozen, vijgen) kunnen gebruikt worden.
- Geraspte kokos door het mengsel voor het de oven in gaat.

Bronnen:

- Consumentengids
- De Volkskrant
- Vega! nr. 68, lente 2006

De voedselzandloper

categorieën: boeken, , Gezond voedsel, Over gewicht

voedselzandloper_vergeleken_schijf_van_5 voedselzandloper_boek

Over afvallen en langer jong blijven
Auteur: Kris Verburgh
Uitgever: Bert Bakker
ISBN: 978 90 351 3758 5

Recensie door Mirjam Vaes

De Vlaamse auteur, arts en wetenschapper, Kris Verburgh, schreef een boek over voedsel en gezondheid. Geen dieetboek, "diëten werken niet", maar een boek waarin beschreven staat hoe je met je keuze voor wat je eet deels kan bepalen hoe je oud wordt. Gezond of minder gezond door het voorkomen van veel ouderdomskwalen en ziekten zoals suikerziekte, dementie, hart- en vaatziekten en andere.

Hij beschrijft hierin een zandloper die bedoeld is als tegenhanger (verbetering) van de (Nederlandse) schijf van vijf (in het boek consequent voedselschijf genoemd) en de Amerikaanse voedselpiramide. Zowel de schijf van vijf als de voedselpiramide (voedseldriehoek) zijn volgens de auteur overversimpelde en verkeerde voorstellingen van zaken. Ze zijn geïnspireerd door de landbouwlobby. Bovendien geven ze geen van beide duidelijk aan wat goed en fout is en hoe je foute dingen kan vervangen door goede. De voedselzandloper doet dit wel.

Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten geeft dit boek een kijkje in hoe allerlei stoffen inwerken op het menselijk lichaam. Deze pittige materie wordt vlot en duidelijk beschreven. Het gaat tot op moleculair niveau van lichaamsprocessen. Met name de invloed van suiker (koolhydraten), vetten en eiwitten (proteïne) wordt inzichtelijk gemaakt. De schadelijke effecten van suiker (koolhydraten) krijgen alle aandacht. Het wordt begrijpelijk dat hij zegt dat je koolhydraten nodig hebt maar dat ze niet in alle vormen goed voor je zijn. Suiker, brood, pasta, rijst en aardappelen dienen te worden vermeden.

In het tweede deel van het boek gaat hij dieper in op de voedingsmiddelen die wel en niet gegeten moeten worden om een goede gezondheid te behouden en zo de veroudering zo lang mogelijk uit te stellen. Hier begon het bij mij een beetje te wringen. In het eerste deel is de auteur heel nauwkeurig in zijn beschrijvingen maar dit houdt hij niet vol in het tweede, meer praktische, deel.

Oké, ik snap dat brood, pasta, rijst en aardappelen niet goed zijn maar betekent dit dat alle granen en graanproducten dus niet goed zijn? Waarom beveelt hij het eten van havermout dan zo uitdrukkelijk aan?
En dat hij zegt de inzichten van het paleodieet helemaal te onderschrijven behalve dat hij vindt dat er in dat dieet te veel nadruk op vlees ligt, rijmt volgens mij niet met de aanbeveling om bij twee maaltijden per dag vlees of vis te eten. Weliswaar geen grote hoeveelheden maar bij elkaar worden dat toch een hoop dierlijke eiwitten, die volgens de auteur zelf met mate geconsumeerd dienen te worden. En waarom zijn alle zuivelproducten slecht behalve kaas?
Vragen waar ik mee blijf zitten en dat vind ik jammer. Ik zou het graag beter begrijpen om dan beter mijn eigen ideeën en standpunten te kunnen vormen.

De nadruk op het eten van groente als basisvoedsel, naast fruit en noten, kan ik uiteraard van harte onderschrijven. Net als de vervanging van dierlijke eiwitten door plantaardige zoals peulvruchten en sojaproducten (ook een peulvrucht). Al ben ik zelf geen fan van het eten van veel soja. De laatste jaren komen er steeds meer berichten die zeggen dat soja nou ook weer niet het wonderproduct is zoals sommige menen te geloven. Nog afgezien van de vele nadelige effecten van de kweek hiervan, vooral de niet-biologische variant uiteraard.

Jammer vind ik ook, en dat is niet alleen een handicap van dit boek maar van veel gezondheidsboeken, dat er helemaal niet gekeken wordt naar andere aspecten van voedsel, die ook zeker met gezondheid te maken hebben. Zoals de keuze voor biologisch, de afwegingen van dierenleed, het vreemde van het elke dag eten van producten die helemaal niet van het seizoen zijn of van superver aangevoerd moeten worden.

Kortom, ik blijf een beetje met gemengde gevoelens achter. Van een enthousiast begin naar een twijfelend einde.