Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-soep

Venkel

Ingrediënten

- dupuis-linzen
- water
- bouillon
- ao nori
- bonekruid
- selderijblad
- ui
- knoflook
- prei
- venkel
- rode paprika
- wortel

Bereiding

Kook dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), de in stukken gesneden groenten toevoegen en alles nog ongeveer 10 à 15 minuten koken. Met de staafmixer min of meer glad pureren en opdienen.

Dead Zones

categorieën: natuur en milieu, schandalen, , Vlees en veeteelt, water

dead_zones

Dead zones zijn gebieden in oceanen, zeeën en grote meren waarin vrijwel of helemaal geen leven meer voorkomt ten gevolge van zuurstoftekort (hypoxie) of overbemesting (vooral de stikstof). Ze komen wereldwijd voor, vooral aan kusten.
In het Global Environment Outlook Year Book uit 2004 stonden 146 dead zones beschreven. Ondertussen (2010) zijn dat er al veel meer. De grootste dead zones kunnen een oppervlakte bereiken van 70.000 vierkante kilometer. Maar er zijn jaren dat bepaalde gebieden wel 2 miljoen hectare beslaan, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Oorzaken

- Landbouw
Deze toestand wordt veroorzaakt door menselijk toedoen. Vervuiling door pesticiden, herbiciden en (kunst)-mest in de landbouw is een van de grootste boosdoeners. Bij de veeteelt komen zoveel meststoffen vrij die via de bodem het grondwater en uiteindelijk de oceanen bereikt, dat het water te voedselrijk wordt (eutrofiëring). Het gebruik van kunststof leidt nog eens tot extra toename van voedingsstoffen in het water.
Dit klinkt mooi, maar betekent de dood van vrijwel al het leven daar.

Heel simpel gezegd komt het neer op: door te veel voedsel (stikstof) stijgt de groei van algen. Als deze sterven zinken ze naar de bodem en vergaan daar. Dit kost zuurstof, dus daarvan zit er steeds minder in het water. Veel stikstof en weinig of geen zuurstof betekent uiteindelijk geen leven meer.

- (Over)-bevolking
Steeds meer mensen, die wonen en werken in kustgebieden, leidt tot meer organisch afval, dat op zijn beurt ook weer zorgt voor een toename van voedingsstoffen in het water.
Bovendien komen deze gemeenschappen in de plaats van natuurlijke ecosystemen als bossen, wetlands en mangroves die in staat waren de voedingsstoffen op te nemen.

Hamburgers

In het boek Giftig van William Reymond wordt haarfijn uitgelegd hoe Dead Zones ontstaan dankzij de productie van hamburgers.

Bronnen:

- Centers for Ocean Sciences Education Excellence (cosee.net)
- Dieren eten
- Giftig
- ssm.org
- UNEP
- Wikipedia