Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chocoladekoekjes

Chocoladekoekjes

Ingrediënten

1 kop* havermout
1/4 kop + 2 eetlepels zonnebloemolie
1/2 kop + 2 eetlepels rijstemoutstroop
1/2 theelepel vanille
100 gram pure chocola (met of zonder suiker)
1 kop gebuild meel
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
1/2 theelepel zout

Bereiding

Alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom doen. De pure chocola in kleine stukjes breken of heel kort in een keukenmachine malen en ook hierbij doen. Alles mengen.
In een andere kom alle vloeibare ingrediënten goed mengen.
De twee kommen bij elkaar voegen en alles goed roeren.

Met een eetlepel hoopjes hiervan maken op een bakplaat. Eventueel bakpapier gebruiken. De hoopjes een beetje mooi rond en plat duwen met achterkant lepel of met de hand. Leg ze niet te dicht bij elkaar want ze lopen iets uit.

Oven voorverwarmen op 180 graden. De koekjes ongeveer 15 minuten bakken in de oven, de randjes moeten lichtbruin zijn. Het is het lekkerst om ze af te laten koelen voor je ze op eet.

* Een kop is ongeveer 230 ml.

Dead Zones

categorieën: natuur en milieu, schandalen, , Vlees en veeteelt, water

dead_zones

Dead zones zijn gebieden in oceanen, zeeën en grote meren waarin vrijwel of helemaal geen leven meer voorkomt ten gevolge van zuurstoftekort (hypoxie) of overbemesting (vooral de stikstof). Ze komen wereldwijd voor, vooral aan kusten.
In het Global Environment Outlook Year Book uit 2004 stonden 146 dead zones beschreven. Ondertussen (2010) zijn dat er al veel meer. De grootste dead zones kunnen een oppervlakte bereiken van 70.000 vierkante kilometer. Maar er zijn jaren dat bepaalde gebieden wel 2 miljoen hectare beslaan, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Oorzaken

- Landbouw
Deze toestand wordt veroorzaakt door menselijk toedoen. Vervuiling door pesticiden, herbiciden en (kunst)-mest in de landbouw is een van de grootste boosdoeners. Bij de veeteelt komen zoveel meststoffen vrij die via de bodem het grondwater en uiteindelijk de oceanen bereikt, dat het water te voedselrijk wordt (eutrofiëring). Het gebruik van kunststof leidt nog eens tot extra toename van voedingsstoffen in het water.
Dit klinkt mooi, maar betekent de dood van vrijwel al het leven daar.

Heel simpel gezegd komt het neer op: door te veel voedsel (stikstof) stijgt de groei van algen. Als deze sterven zinken ze naar de bodem en vergaan daar. Dit kost zuurstof, dus daarvan zit er steeds minder in het water. Veel stikstof en weinig of geen zuurstof betekent uiteindelijk geen leven meer.

- (Over)-bevolking
Steeds meer mensen, die wonen en werken in kustgebieden, leidt tot meer organisch afval, dat op zijn beurt ook weer zorgt voor een toename van voedingsstoffen in het water.
Bovendien komen deze gemeenschappen in de plaats van natuurlijke ecosystemen als bossen, wetlands en mangroves die in staat waren de voedingsstoffen op te nemen.

Hamburgers

In het boek Giftig van William Reymond wordt haarfijn uitgelegd hoe Dead Zones ontstaan dankzij de productie van hamburgers.

Bronnen:

- Centers for Ocean Sciences Education Excellence (cosee.net)
- Dieren eten
- Giftig
- ssm.org
- UNEP
- Wikipedia