Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tjap-tjoi

Tjap-tjoi

De naam tjap-tjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap en tjoi. Tjap betekent gemengd, en tjoi groente. In de VS, Frankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey.

Allerlei groenten kunnen gebruikt worden, vooral de beetje harde groenten zijn geschikt. Naast de hieronder genoemde zijn dit bv. (witte) kool, prei, courgette, bleekselderij, taugé en sperzieboontjes.
Daarnaast kunnen er andere ingrediënten als tofu, kokos en pinda's toegevoegd worden.

Ingrediënten

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olie
- 250 gram paksoi
- 150 gram wortel
- 150 gram venkel
- 1 1/2 dl water
- 100 gram kastanjechampignons
- 1/2 eetlepel geraspte gemberwortel
- (kruiden)zout

Bereiding

De ui snipperen en fruiten in de olie. Een paar minuten later de knoflook er uitgeperst bijdoen, en even mee fruiten.
De paksoi en venkel in reepjes en de wortel en paddestoelen in plakjes snijden.
De groenten toevoegen aan de ui en op een laag vuur smoren tot de paksoi geslonken is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Daarna het water en de gember toevoegen en nog een paar minuten stoven. De groenten moeten liefst enigzins knapperig blijven.

Serveersuggestie

Opdienen met rijst, pindasaus en gebakken tempeh.

Die Strategie der krummen Gurken

categorieën: films, Tuinieren

krumme-gurken-title-300

De tuincoöperatie in het Duitse Freiburg brengt een succesvol model van solidaire landbouw in de praktijk. Ongeveer 260 leden delen de verantwoordelijkheden voor een tuinderij buiten de stad en dragen gezamenlijk de kosten en de risiko’s van het bedrijf. De gehele oogst – goed of slecht, krom en recht – wordt over de leden verdeeld. Kenmerken van het project zijn een consequent biologische landbouw, seizoensproducten, 100% zaadvaste (niet-hybride) soorten, kort transport, een solidaire economie waarbij mensen bijdragen naar draagkracht, collectief eigendom en het vergroten van de kennis, vaardigheden en bewustwording van alle leden.

De documentaire laat je kennismaken met de motieven en werkwijze van de tuinders en andere leden van de coöperatie. Het toont mensen die ten tijde van economische en ecologische crises iets opbouwen dat ingaat tegen de macht van de industriële landbouw en de grote voedingsconcerns: de strategie van de kromme komkommers. .

Die Strategie der krummen Gurken’ is een Cine Rebelde Productie gemaakt door Sylvain Darou en Luciano Ibarra. 2013, 64 Min.

www.cinerebelde.org
www.gartencoop.org/tunsel/film