Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzencurry met banaan

Rode linzen1

Ingrediënten

- rode linzen
- prei
- wortel
- witte kool of spitskool
- ui
- knoflook
- citroensap
- banaan
- ongeroosterde cashewnoten
- olie
- kerrie
- zout (eventueel)

Bereiding

Kook de linzen ongeveer twintig minuten en voeg dan de kleingesneden prei, wortel en kool toe en laat alles dan nog ongeveer tien minuten doorkoken. Uit laten lekken.

Snipper de ui en fruit die in de olie tot hij glazig is. Roer dan de knoflook, de kerrie en eventueel wat zout erdoor. Snijd de banaan in plakjes en besprenkel die met citroensap. Voeg de linzen met de groenten en de in plakjes gesneden banaan bij de ui en laat alles, onder af en toe omscheppen, goed warm worden.

Bestrooi alles op het laatst met de in grove stukken gehakte cashewnoten.

Die Strategie der krummen Gurken

categorieën: films, Tuinieren

krumme-gurken-title-300

De tuincoöperatie in het Duitse Freiburg brengt een succesvol model van solidaire landbouw in de praktijk. Ongeveer 260 leden delen de verantwoordelijkheden voor een tuinderij buiten de stad en dragen gezamenlijk de kosten en de risiko’s van het bedrijf. De gehele oogst – goed of slecht, krom en recht – wordt over de leden verdeeld. Kenmerken van het project zijn een consequent biologische landbouw, seizoensproducten, 100% zaadvaste (niet-hybride) soorten, kort transport, een solidaire economie waarbij mensen bijdragen naar draagkracht, collectief eigendom en het vergroten van de kennis, vaardigheden en bewustwording van alle leden.

De documentaire laat je kennismaken met de motieven en werkwijze van de tuinders en andere leden van de coöperatie. Het toont mensen die ten tijde van economische en ecologische crises iets opbouwen dat ingaat tegen de macht van de industriële landbouw en de grote voedingsconcerns: de strategie van de kromme komkommers. .

Die Strategie der krummen Gurken’ is een Cine Rebelde Productie gemaakt door Sylvain Darou en Luciano Ibarra. 2013, 64 Min.

www.cinerebelde.org
www.gartencoop.org/tunsel/film