Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chapatie

Olijfolie

Chapaties, ook wel geschreven als chapati, zijn, net als bv. roti, nan, paratha en wraps, een soort pannekoekjes of (ongerezen) broodjes die gegeten worden bij de warme maaltijd. Oorspronkelijk uit India worden ze tegenwoordig veel gegeten in Oost-Afrika, maar ook steeds meer in West-Europa en de Verenigde Staten.

Je kan ze kant-en-klaar kopen maar ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl. lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de andere afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ongeveer 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant.

Die Strategie der krummen Gurken

categorieën: films, Tuinieren

krumme-gurken-title-300

De tuincoöperatie in het Duitse Freiburg brengt een succesvol model van solidaire landbouw in de praktijk. Ongeveer 260 leden delen de verantwoordelijkheden voor een tuinderij buiten de stad en dragen gezamenlijk de kosten en de risiko’s van het bedrijf. De gehele oogst – goed of slecht, krom en recht – wordt over de leden verdeeld. Kenmerken van het project zijn een consequent biologische landbouw, seizoensproducten, 100% zaadvaste (niet-hybride) soorten, kort transport, een solidaire economie waarbij mensen bijdragen naar draagkracht, collectief eigendom en het vergroten van de kennis, vaardigheden en bewustwording van alle leden.

De documentaire laat je kennismaken met de motieven en werkwijze van de tuinders en andere leden van de coöperatie. Het toont mensen die ten tijde van economische en ecologische crises iets opbouwen dat ingaat tegen de macht van de industriële landbouw en de grote voedingsconcerns: de strategie van de kromme komkommers. .

Die Strategie der krummen Gurken’ is een Cine Rebelde Productie gemaakt door Sylvain Darou en Luciano Ibarra. 2013, 64 Min.

www.cinerebelde.org
www.gartencoop.org/tunsel/film