Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aubergine-tomatenschotel

Tijm1

Ingrediënten (voor 2 personen)

- olijfolie
- 1 middelgrote aubergine
- 3 tomaten
- 1 teen knoflook
- zout
- peper
- tijm

Bereiding

Was de aubergine en snijd ‘m in schijfjes of in plakken. Bak deze in een flinke hoeveelheid hete olie totdat hij zacht en sappig is.

Voeg het gehakte teentje knoflook, peper, zout, tijm en de in stukjes gesneden tomaten toe.

Dek de pan af en laat het lekker pruttelen, ongeveer 15 tot 25 minuten.

Serveersuggestie

Serveren met rijst en vegetarische gyros.

Die Strategie der krummen Gurken

categorieën: films, Tuinieren

krumme-gurken-title-300

De tuincoöperatie in het Duitse Freiburg brengt een succesvol model van solidaire landbouw in de praktijk. Ongeveer 260 leden delen de verantwoordelijkheden voor een tuinderij buiten de stad en dragen gezamenlijk de kosten en de risiko’s van het bedrijf. De gehele oogst – goed of slecht, krom en recht – wordt over de leden verdeeld. Kenmerken van het project zijn een consequent biologische landbouw, seizoensproducten, 100% zaadvaste (niet-hybride) soorten, kort transport, een solidaire economie waarbij mensen bijdragen naar draagkracht, collectief eigendom en het vergroten van de kennis, vaardigheden en bewustwording van alle leden.

De documentaire laat je kennismaken met de motieven en werkwijze van de tuinders en andere leden van de coöperatie. Het toont mensen die ten tijde van economische en ecologische crises iets opbouwen dat ingaat tegen de macht van de industriële landbouw en de grote voedingsconcerns: de strategie van de kromme komkommers. .

Die Strategie der krummen Gurken’ is een Cine Rebelde Productie gemaakt door Sylvain Darou en Luciano Ibarra. 2013, 64 Min.

www.cinerebelde.org
www.gartencoop.org/tunsel/film