Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: groene kool met pompoenstamppot

Groenekool

Stamppot hoeft niet per se van aardappels gemaakt te worden. Je kan in plaats hiervan ook bijvoorbeeld pastinaak of pompoen nemen.

Ingrediënten

pompoen
bouillon
groene kool
een scheutje sojamelk
olie
zout

olie
ui
prei
juspoeder
ketchup
water

Bereiding

Groene pompoen schillen, oranje pompoen alleen als dat nodig is. De groene pompoen is over het algemeen zoeter dan de oranje. In stukjes snijden en opzetten in water met een bouillonblokje. De groene kool zo klein mogelijk gesneden erbij doen. Pompoen is over het algemeen iets eerder gaar dan aardappel. Je kan het op dezelfde manier testen door er met een vork in te prikken.

In een bakpan de olie verhitten. Ui en prei zachtjes bakken. Als het zacht en gaar is de ketchup, het juspoeder en water toevoegen. Eventueel nog kruiden toevoegen. Roeren tot een mooie jus ontstaan is.

Als de pompoen gaar is afgieten. Olie, sojamelk en zout toevoegen. Stampen.

Dive!

categorieën: Acties, films, schandalen

Grocery stores around the country are filling their dumpsters with food. Not rotten, spoiled food, but billions of pounds of good, edible food.

Why? Because the expiration date is nearing? Because it costs less to simply throw away excess food rather than do something helpful with it? Whatever the answer, the contradiction is profound: good, edible food is being thrown away in the very same communities where people are going hungry.

Follow filmmaker Jeremy Seifert and his circle of friends as they “dumpster dive” in the back alleys and gated garbage receptacles of L.A.’s supermarkets. In the process, they uncover thousands of dollars worth of good food and an ugly truth about waste in America: grocery stores know they are wasting and most refuse to do anything about it.

In the meantime, Seifert and friends no longer spend money on groceries. With nothing more than a big appetite and a strong stomach, they “dive” for Pacific Salmon, American Ground Beef, New Zealand Lamb Chops, Free-Range Whole Chickens, Pork Loins, and loads of fresh fruit, vegetables, and bread. Totally edible, totally free, and totally illegal.

Why aren’t grocery stores giving the food to people who need it? Seifert takes this question to corporate front offices in an attempt to find out. The result is equal parts entertainment, guerrilla journalism, and call to action.

The power of the film lies in its ability to motivate: it will move you to question the manager at your supermarket; it will move you to learn about food waste and the role it plays in your community. In the end, you might even find yourself in a dumpster.