Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pompoensaus

Pompoen1

Pasta wordt meestal gegeten met een tomaten- en/of groentesaus, het kan ook anders. Met pompoensaus bijvoorbeeld.

Ingrediënten

voor de pompoensaus:
pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
bouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Pasta

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De oranje hoeft niet geschild maar alleen geborsteld te worden. Tenzij die al heel lang geleden geoogst is, de schil kan dan wat taai en bitter worden. De groene pompoen en de butternut wel schillen.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.

Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren, zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

De pasta koken volgens voorschrift. Als deze gaar is kan hij door de saus gemengd worden. Ze kunnen ook apart op het bord opgediend worden.

Let op: in sambal zit vaak suiker en vaak ook iets van garnalen of visextract.

Divine Pig, Goddelijk varken

categorieën: films, Vlees en veeteelt

Subtiel onderzoek naar de complexe verhouding tussen mens en varken, dat begint met de geboorte van een schattig klein biggetje. Of Dorus aan het einde van de film nog leeft, is de vraag. Zijn eigenaar, Gerard Zwetsloot, is namelijk slager.

De film laat zien hoe hij het zwijn met veel liefde en toewijding grootbrengt, met als doel het in de slagerij te verkopen. Veel dorpsbewoners waarderen dit initiatief: wat is er nu beter (en lekkerder) dan een varken dat lang en zonder stress heeft geleefd? Anderen gruwen er juist van. Zij hebben de twee voorgangers van Dorus gekocht en van de dood gered. Stiekem hoopt Zwetsloot dat ze dat weer zullen doen.

Regisseur Hans Dortmans gebruikt nietsverhullende beelden uit zijn kindertijd, van de jaarlijkse slacht door zijn vader en opa. Anno nu filmt hij zijn ouders terwijl ze zelf worst maken. Hun houding tegenover varkens is nuchter, net als die van een expert in xenotransplantatie. Daar zet Dortmans een gelovige wetenschapper en een Palestijnse moslima tegenover, die varkens allebei onrein vinden. Hij zoekt zonder succes naar een wetenschappelijk onderbouwing hiervoor. Het trekken van conclusies laat Dortmans aan de kijker. Het scenario is ontwikkeld tijdens de IDFA Documentary Workshop 2007.

Bron

- IDFA