Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensaus

Oregano1

Ingrediënten

- olijfolie
- tomaten
- knoflook
- paprikapoeder
- oregano
- tomatenpuree
- pesto
- gistvlokken
- meel

Bereiding

In de olie de ui fruiten, knoflook en kruiden toevoegen. Roeren. De rest van de ingrediënten behalve het meel en water erdoor doen.
Dan het meel erdoor en het water toevoegen.

Hoe langer de saus pruttelt, hoe lekkerder die wordt. Wel blijven roeren tegen het aanbranden.

Divine Pig, Goddelijk varken

categorieën: films, Vlees en veeteelt

Subtiel onderzoek naar de complexe verhouding tussen mens en varken, dat begint met de geboorte van een schattig klein biggetje. Of Dorus aan het einde van de film nog leeft, is de vraag. Zijn eigenaar, Gerard Zwetsloot, is namelijk slager.

De film laat zien hoe hij het zwijn met veel liefde en toewijding grootbrengt, met als doel het in de slagerij te verkopen. Veel dorpsbewoners waarderen dit initiatief: wat is er nu beter (en lekkerder) dan een varken dat lang en zonder stress heeft geleefd? Anderen gruwen er juist van. Zij hebben de twee voorgangers van Dorus gekocht en van de dood gered. Stiekem hoopt Zwetsloot dat ze dat weer zullen doen.

Regisseur Hans Dortmans gebruikt nietsverhullende beelden uit zijn kindertijd, van de jaarlijkse slacht door zijn vader en opa. Anno nu filmt hij zijn ouders terwijl ze zelf worst maken. Hun houding tegenover varkens is nuchter, net als die van een expert in xenotransplantatie. Daar zet Dortmans een gelovige wetenschapper en een Palestijnse moslima tegenover, die varkens allebei onrein vinden. Hij zoekt zonder succes naar een wetenschappelijk onderbouwing hiervoor. Het trekken van conclusies laat Dortmans aan de kijker. Het scenario is ontwikkeld tijdens de IDFA Documentary Workshop 2007.

Bron

- IDFA