Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wilde lentesalade

Bieslookbloem

In het vroege voorjaar komen er veel blaadjes van planten (groenten en (on)-kruiden) boven de grond. Veel van deze blaadjes kunnen als salade gegeten worden. Vooral mensen met een (moes)-tuin kunnen hiervan profiteren, maar veel van de ingrediënten zijn ook in het wild te vinden. Maak een selectie uit (het blad van) onderstaande soorten:

- wilde rucola
- snijbiet
- zuring
- rode bietjes
- radijs
- paardebloem (molsla)
- loof van (wilde) knoflook, daslook of bieslook

Maak hierbij een dressing van olijfolie, citroen, zout, peper en gescheurde muntblaadjes.

Do we really need industrial agriculture to feed the world?

categorieën: films, Genetische modificatie, Landbouw algemeen

In deze korte film van de Food Myth Busters worden een aantal mythen die verspreid worden door producenten van onder andere kunstmest en bevroren pizza's en de Amerikaanse overheid, onderuit gehaald. De film is gericht op het Amerikaanse publiek. Maar voedsel is al lang geen lokaal gebeuren meer en de gevolgen van voedselproductie ergens anders zijn ook hier voelbaar. Bovendien zie je deze mythen ook bij ons terug.

Mythes

- Er moet in het jaar 2050 liefst 2 keer zoveel voedsel geproduceerd worden als nu het geval is om de, groeiende, wereldbevolking te kunnen blijven voeden.

- Daarvoor is gebruik van genetische modificatie, bestrijdingsmiddelen en heel veel kunstmest nodig.

- Bedrijven werken samen met boeren om deze doelstelling te halen.