Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

Do we really need industrial agriculture to feed the world?

categorieën: films, Genetische modificatie, Landbouw algemeen

In deze korte film van de Food Myth Busters worden een aantal mythen die verspreid worden door producenten van onder andere kunstmest en bevroren pizza's en de Amerikaanse overheid, onderuit gehaald. De film is gericht op het Amerikaanse publiek. Maar voedsel is al lang geen lokaal gebeuren meer en de gevolgen van voedselproductie ergens anders zijn ook hier voelbaar. Bovendien zie je deze mythen ook bij ons terug.

Mythes

- Er moet in het jaar 2050 liefst 2 keer zoveel voedsel geproduceerd worden als nu het geval is om de, groeiende, wereldbevolking te kunnen blijven voeden.

- Daarvoor is gebruik van genetische modificatie, bestrijdingsmiddelen en heel veel kunstmest nodig.

- Bedrijven werken samen met boeren om deze doelstelling te halen.