Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: preisoep

Prei

Ingrediënten

olie
prei
knolselderij
aardappel
knoflook
bouillon
paprikapoeder
tomatenpuree
pasta bv. mie, vermicelli of macaroni
water

Bereiding

Olie in de pan gieten. Even warm laten worden en dan de in kleine blokjes gesneden (rauwe) aardappel erin. Vuur even hoog zetten, maar na een minuut of vijf laag. In die paar minuten wel opletten dat het niet aanbrandt. Dan de in ringetjes gesneden en gewassen prei toevoegen, net als de knoflook en de in stukjes gesneden knolselderij. Dit alles vrij lang laten stoven, een minuut of 20, wel er bij blijven om te roeren.

Paprikapoeder en knoflook erbij. Even meebakken.

Dan heet water, met daarin opgelost de bouillon, toevoegen. Tomatenpuree en pasta erdoor. Aan de kook brengen en laten koken tot alles (aardappels en pasta) goed gaar is.

Do we really need industrial agriculture to feed the world?

categorieën: films, Genetische modificatie, Landbouw algemeen

In deze korte film van de Food Myth Busters worden een aantal mythen die verspreid worden door producenten van onder andere kunstmest en bevroren pizza's en de Amerikaanse overheid, onderuit gehaald. De film is gericht op het Amerikaanse publiek. Maar voedsel is al lang geen lokaal gebeuren meer en de gevolgen van voedselproductie ergens anders zijn ook hier voelbaar. Bovendien zie je deze mythen ook bij ons terug.

Mythes

- Er moet in het jaar 2050 liefst 2 keer zoveel voedsel geproduceerd worden als nu het geval is om de, groeiende, wereldbevolking te kunnen blijven voeden.

- Daarvoor is gebruik van genetische modificatie, bestrijdingsmiddelen en heel veel kunstmest nodig.

- Bedrijven werken samen met boeren om deze doelstelling te halen.