Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegratineerde venkel

Venkel

Ingrediënten

- 2 venkelknollen, in dunne plakjes
- sap van 2 citroenen
- 300 ml sojaroom
- 1 eetlepel rijststroop

Voor het gegratineerde laagje:
- 80 g havervlokken
- 80 g paneermeel
- 40 g bloem
- 50 g margarine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de venkel 5 minuten in water met 2 eetlepels citroensap. Spoel de venkel af met koud water en laat uitlekken op een vergiet.

Meng de venkel met de rest van het citroensap en de rijststroop. Doe het mengsel in een ovenschaal en giet er de sojaroom bij.

Meng voor het kruimellaagje de havervlokken, bloem en het paneermeel.
Verhit de margarine en giet over het haver-vlokkenmengsel. Strooi dit over de venkel.

Zet de schotel 30 minuten in de oven.

Documentaire permacultuur

categorieën: films, Permacultuur

permacultuur_engeland

Als eindproduct van de jaaropleiding permacultuur in 2008 maakten Miiquel Buckinx en Petra Biesta een documentaire over de permacultuurpraktijk in Nederland. De film, die 20 minuten duurt, geeft een indruk van het brede spectrum van de toepassing van permacultuur: het eetbare landschap, bouwen met natuurlijke materialen, waterzuivering, duurzame energie en de sociaal-economische aspecten.

De film werd helemaal in Nederland opgenomen, ondermeer op de Hof van Twello, centrum Wilgenhoeve in Exmorra, in zelfoogsttuin De Nieuwe Ronde in Wageningen en tijdens de bouw van het eerste Nederlandse 'earthship' in Zwolle. Het is de eerste Nederlandse film over permacultuur.

De documentaire is ongeveer 20 minuten lang. Bedoeld om de kijker in vogelvlucht door de wondere wereld van permacultuur te leiden. 

Inhoud

De documentaire begint met een inleiding waarin de docenten Ishi Crosby en Taco Blom permacultuur in een notendop uitleggen. De rest van de film is opgedeeld in vijf thema's.

1. Landbouw en tuinen

Permacultuur is het creëren van een eetbaar landschap. Zeker in Nederland is landbouwgrond schaars. Permacultuur biedt technieken om met weinig energie toch een hoge oogst te vergaren van een klein stuk land. Onmisbaar hiervoor zijn natuurlijke bodemverbetering en het 7-groeilagen systeem. De beelden zijn vooral geschoten in de proeftuin op de Hof van Twello. De tuin is het ankerpunt van de Permacultuur School en het perfecte begin voor enthousiaste permaculturisten.

2. Waterzuivering

De waterhuishouding is de basis van een goed ontwerp. De film geeft uitleg over natuurlijke waterzuivering; waarbij beelden van een 'living machine' op het activiteitencentrum De Wilgenhoeve te Exmora (Friesland). Een 'living machine' bestaat uit meerdere bakken waarin stenen, algen, planten en vissen het water zuiveren.

3. Natuurlijke bouwmaterialen

Als alternatief voor cement en baksteen. In de film laten ze zien hoe je met strobalen of aarde een huis kunt bouwen. We bezoeken de aardehuizen in Exmora én in Zwolle waar woningstichting SWZ het eerste officiële Nederlandse 'earthship' bouwt. Een aardehuis maakt gebruik van gratis zonne-warmte en de thermische massa van de aarde, waardoor de verwarmingskosten minimaal zijn.

4. Energie

In een permacultuur-ontwerp probeer je de beschikbare energie zo efficiënt mogelijk te benutten, waardoor je amper afval produceert. In dit hoofdstuk zie je waarom en hoe fossiele energiebronnen (aardolie, aardgas en steenkool) in de 21e eeuw vervangen kunnen worden door duurzame bronnen zoals zonne- en windenergie.

5. Economie / sociaal

Permacultuur en economie? Jazeker. Net als een tuin, is het mogelijk om een economisch stelsel vanuit natuurlijke principes op te zetten. Permacultuur gaat uit van lokale vormen van economie die efficiënt zijn en lokale gemeenschappen weer veerkracht bieden ten opzichte van de internationale markt. We bezoeken het CSA-bedrijf De Nieuwe Ronde in Wageningen. CSA staat voor Gemeenschaps Gesteunde Landbouw. Het is een model waarin de consument zijn groenten rechtstreeks op de boerderij kan oogsten, waarvoor hij een vast bedrag per oogstjaar betaalt.

Regie

Miquel Buckinx
Petra Biesta

Montage

Merlijn Janssen Steenberg