Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bananentaart

Rijpe bananen2

Ingrediënten
 

voor de bodem:
1 pakje moutbiscuit van 200 gram
150 gram margarine

voor de vulling:
4 rijpe bananen
½ liter soja-vanillevla
1 zakje agar-agar
½ liter rijstemelk met amandel en hazelnoot (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkel)

Bereiding

Om de bodem te maken koekjes verkruimelen en margarine smelten. Met elkaar mengen en in een springvorm goed aandrukken. De springvorm hoeft niet ingevet te worden.

De bodem af laten koelen tot kamertemperatuur en dan nog een half uurtje in de koelkast zetten.

In een blender de agar-agar, de bananen, de rijstemelk en sojavla mengen en daarna verhitten in een pan. Het is belangrijk om te blijven roeren zodat de agar-agar goed verdeeld blijft.
Een paar minuten zachtjes laten doorkoken (nog steeds blijven roeren).

De vulling voorzichtig over de taartbodem schenken. Laten afkoelen en in de koelkast zetten. Ongeveer twee uur koelen voor serveren. Daarna uit de springvorm halen.

Documentaire permacultuur

categorieën: films, Permacultuur

permacultuur_engeland

Als eindproduct van de jaaropleiding permacultuur in 2008 maakten Miiquel Buckinx en Petra Biesta een documentaire over de permacultuurpraktijk in Nederland. De film, die 20 minuten duurt, geeft een indruk van het brede spectrum van de toepassing van permacultuur: het eetbare landschap, bouwen met natuurlijke materialen, waterzuivering, duurzame energie en de sociaal-economische aspecten.

De film werd helemaal in Nederland opgenomen, ondermeer op de Hof van Twello, centrum Wilgenhoeve in Exmorra, in zelfoogsttuin De Nieuwe Ronde in Wageningen en tijdens de bouw van het eerste Nederlandse 'earthship' in Zwolle. Het is de eerste Nederlandse film over permacultuur.

De documentaire is ongeveer 20 minuten lang. Bedoeld om de kijker in vogelvlucht door de wondere wereld van permacultuur te leiden. 

Inhoud

De documentaire begint met een inleiding waarin de docenten Ishi Crosby en Taco Blom permacultuur in een notendop uitleggen. De rest van de film is opgedeeld in vijf thema's.

1. Landbouw en tuinen

Permacultuur is het creëren van een eetbaar landschap. Zeker in Nederland is landbouwgrond schaars. Permacultuur biedt technieken om met weinig energie toch een hoge oogst te vergaren van een klein stuk land. Onmisbaar hiervoor zijn natuurlijke bodemverbetering en het 7-groeilagen systeem. De beelden zijn vooral geschoten in de proeftuin op de Hof van Twello. De tuin is het ankerpunt van de Permacultuur School en het perfecte begin voor enthousiaste permaculturisten.

2. Waterzuivering

De waterhuishouding is de basis van een goed ontwerp. De film geeft uitleg over natuurlijke waterzuivering; waarbij beelden van een 'living machine' op het activiteitencentrum De Wilgenhoeve te Exmora (Friesland). Een 'living machine' bestaat uit meerdere bakken waarin stenen, algen, planten en vissen het water zuiveren.

3. Natuurlijke bouwmaterialen

Als alternatief voor cement en baksteen. In de film laten ze zien hoe je met strobalen of aarde een huis kunt bouwen. We bezoeken de aardehuizen in Exmora én in Zwolle waar woningstichting SWZ het eerste officiële Nederlandse 'earthship' bouwt. Een aardehuis maakt gebruik van gratis zonne-warmte en de thermische massa van de aarde, waardoor de verwarmingskosten minimaal zijn.

4. Energie

In een permacultuur-ontwerp probeer je de beschikbare energie zo efficiënt mogelijk te benutten, waardoor je amper afval produceert. In dit hoofdstuk zie je waarom en hoe fossiele energiebronnen (aardolie, aardgas en steenkool) in de 21e eeuw vervangen kunnen worden door duurzame bronnen zoals zonne- en windenergie.

5. Economie / sociaal

Permacultuur en economie? Jazeker. Net als een tuin, is het mogelijk om een economisch stelsel vanuit natuurlijke principes op te zetten. Permacultuur gaat uit van lokale vormen van economie die efficiënt zijn en lokale gemeenschappen weer veerkracht bieden ten opzichte van de internationale markt. We bezoeken het CSA-bedrijf De Nieuwe Ronde in Wageningen. CSA staat voor Gemeenschaps Gesteunde Landbouw. Het is een model waarin de consument zijn groenten rechtstreeks op de boerderij kan oogsten, waarvoor hij een vast bedrag per oogstjaar betaalt.

Regie

Miquel Buckinx
Petra Biesta

Montage

Merlijn Janssen Steenberg