Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: borsjt

Bietjes2

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.

Documentaire permacultuur

categorieën: films, Permacultuur

permacultuur_engeland

Als eindproduct van de jaaropleiding permacultuur in 2008 maakten Miiquel Buckinx en Petra Biesta een documentaire over de permacultuurpraktijk in Nederland. De film, die 20 minuten duurt, geeft een indruk van het brede spectrum van de toepassing van permacultuur: het eetbare landschap, bouwen met natuurlijke materialen, waterzuivering, duurzame energie en de sociaal-economische aspecten.

De film werd helemaal in Nederland opgenomen, ondermeer op de Hof van Twello, centrum Wilgenhoeve in Exmorra, in zelfoogsttuin De Nieuwe Ronde in Wageningen en tijdens de bouw van het eerste Nederlandse 'earthship' in Zwolle. Het is de eerste Nederlandse film over permacultuur.

De documentaire is ongeveer 20 minuten lang. Bedoeld om de kijker in vogelvlucht door de wondere wereld van permacultuur te leiden. 

Inhoud

De documentaire begint met een inleiding waarin de docenten Ishi Crosby en Taco Blom permacultuur in een notendop uitleggen. De rest van de film is opgedeeld in vijf thema's.

1. Landbouw en tuinen

Permacultuur is het creëren van een eetbaar landschap. Zeker in Nederland is landbouwgrond schaars. Permacultuur biedt technieken om met weinig energie toch een hoge oogst te vergaren van een klein stuk land. Onmisbaar hiervoor zijn natuurlijke bodemverbetering en het 7-groeilagen systeem. De beelden zijn vooral geschoten in de proeftuin op de Hof van Twello. De tuin is het ankerpunt van de Permacultuur School en het perfecte begin voor enthousiaste permaculturisten.

2. Waterzuivering

De waterhuishouding is de basis van een goed ontwerp. De film geeft uitleg over natuurlijke waterzuivering; waarbij beelden van een 'living machine' op het activiteitencentrum De Wilgenhoeve te Exmora (Friesland). Een 'living machine' bestaat uit meerdere bakken waarin stenen, algen, planten en vissen het water zuiveren.

3. Natuurlijke bouwmaterialen

Als alternatief voor cement en baksteen. In de film laten ze zien hoe je met strobalen of aarde een huis kunt bouwen. We bezoeken de aardehuizen in Exmora én in Zwolle waar woningstichting SWZ het eerste officiële Nederlandse 'earthship' bouwt. Een aardehuis maakt gebruik van gratis zonne-warmte en de thermische massa van de aarde, waardoor de verwarmingskosten minimaal zijn.

4. Energie

In een permacultuur-ontwerp probeer je de beschikbare energie zo efficiënt mogelijk te benutten, waardoor je amper afval produceert. In dit hoofdstuk zie je waarom en hoe fossiele energiebronnen (aardolie, aardgas en steenkool) in de 21e eeuw vervangen kunnen worden door duurzame bronnen zoals zonne- en windenergie.

5. Economie / sociaal

Permacultuur en economie? Jazeker. Net als een tuin, is het mogelijk om een economisch stelsel vanuit natuurlijke principes op te zetten. Permacultuur gaat uit van lokale vormen van economie die efficiënt zijn en lokale gemeenschappen weer veerkracht bieden ten opzichte van de internationale markt. We bezoeken het CSA-bedrijf De Nieuwe Ronde in Wageningen. CSA staat voor Gemeenschaps Gesteunde Landbouw. Het is een model waarin de consument zijn groenten rechtstreeks op de boerderij kan oogsten, waarvoor hij een vast bedrag per oogstjaar betaalt.

Regie

Miquel Buckinx
Petra Biesta

Montage

Merlijn Janssen Steenberg