Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: adukibonen-appel-prut

Adukiboontjes

Ingrediënten

adukibonen (geweekt en gekookt)
moesappels
diksap
kaneel
rozijnen (geweekt)

Bereiding

De appels in zo klein mogelijke stukjes opzetten met een bodempje water en een scheutje diksap. Als het appelmoes aan het worden is de bonen, rozijnen en kaneel erbij doen.
Goed heet laten worden.

Serveersuggestie

Dit is erg lekker op pannekoeken of op brood, maar het kan ook gewoon als een (bij)-gerecht gegeten worden.

Dolfijnen

categorieën: Dieren, natuur en milieu,

dolfijn

Diverse soorten dolfijnen worden met uitsterven bedreigd. De twee belangrijkste redenen hiervoor zijn de jacht en de bijvangst. Andere doodsoorzaken zijn het opzettelijk vangen, vervuiling en vernietiging van de leefomgeving en militaire sonarapparatuur.

Jacht

Dolfijnen worden bejaagd door onder andere Japan, voor wetenschappelijk onderzoek en voor voedsel (vooral tuimelaars en gestreepte dolfijnen). Ook in Denemarken en op de Faeröer-eilanden worden dolfijnen (grienden) gevangen. Hier is het een culturele traditie waarmee mannen hun mannelijkheid kunnen bewijzen.
De jacht op dolfijnen is vaak gruwelijk. De dieren worden bijeengedreven in een baai en met messen en speren gestoken (drijfjacht). Veel dieren gaan niet of niet meteen dood, maar raken wel gewond. Hierbij kleurt het water rood van het bloed.

Bijvangst

In de bijvangst van andere vissen, zoals tonijn, zitten vaak dolfijnen; daarom zijn er acties geweest om alleen bepaalde merken tonijn te kopen waarbij tijdens de vangst gegarandeerd geen dolfijnen zijn gevangen. Al valt dat natuurlijk lastig te garanderen, volgens Charles Clover is er zelfs geen enkele reden om dit te geloven.

Al in november 2005 bleek uit nieuw onderzoek van de Verenigde Naties (VN) dat maar liefst zeventig procent van alle dolfijnen en andere kleine walvisachtigen het risico loopt om als bijvangst gedood te worden. De VN roept op tot verregaande maatregelen om de zoogdieren te beschermen.

Verzet

Tegen de jacht en de bijvangst van dolfijnen is veel verzet. Organisaties als Sea Shepherd, Greenpeace en de VN protesteren hiertegen en ook andere mensen willen niet dat dit gebeurt.

De reden om geen dolfijn te willen eten, maar wel bv. tonijn en andere vissen, is vaak dat dolfijnen intelligente wezens heten te zijn, omdat ze onderling communiceren en bovendien lijken ze te lachen, ze hebben een vriendelijk imago. Bovendien zijn dolfijnen geen vissen maar zoogdieren, en dus staan ze dichter bij de mens.

Bescherming

Het VN-milieuprogramma (UNEP (United Nations Environment Programme)) wil dat de bestaande berschermde status van de dieren verbeterd wordt voor minstens acht verschillende dolfijnsoorten. De Ganges rivierdolfijn, de Atlantische gevlekte dolfijn, de noordelijke gladde dolfijn en minstens vijf andere soorten moeten op de lijst van meest bedreigde diersoorten worden geplaatst. Voor zeven andere soorten moeten nieuwe beschermingsmaatregelen worden ontwikkeld.
Volgens Mark Simmond, wetenschappelijk directeur van het walvis- en dolfijnen-beschermingsprogramma, wordt de ware schaal van de slachting onderschat door het VN-onderzoek: "In de berekening worden alleen de cijfers meegenomen waar concrete bewijzen voor zijn. En het is lastig om bewijzen te vinden. Van sommige soorten weten we simpelweg te weinig. Maar van andere soorten weten we meer dan genoeg. We weten bijvoorbeeld dat alle rivierdolfijnen worden bedreigd. Ik durf te stellen dat de volgende soort die uitsterft, een rivierdolfijnensoort is."

Bronnen:

- Eén Vandaag (21 maart 2005)
- Fairfood (zie links hieronder)
- Greenpeace (zie links hieronder)
- Leeg, Hoe overbevissing ons dagelijks leven verandert, Charles Clover
- UNEP (zie links hieronder)