Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bietensaus

Bietjes

Koop bieten zo mogelijk met het blad er nog aan. Dit is namelijk erg lekker als salade - en gezond, net als de hele biet trouwens.
Deze saus doet het goed over pasta, rijst en gierst.

Ingrediënten

bieten
ui
knoflook
olijfolie
gistvlokken (eventueel)
paprikapoeder
chilipoeder
oregano (liefst vers)
basilicum (liefst vers)
tomatenpuree
eventueel wat water

Bereiding

De bieten schoonborstelen en zo fijn mogelijk raspen. Olijfolie in een sauspan gieten en warm laten worden, niet te heet. De ui in ringen snijden en zachtjes stoven.
Dan de geraspte bieten en knoflook erbij.
Alle kruiden, behalve de verse, meebakken.
Tomatenpuree en eventueel gistvlokken (voor een hartige, kaasachtige smaak) erdoor roeren. Als het te droog is, steeds een beetje water toevoegen.

Op het laatst de verse kruiden erdoor roeren.

Doppen en dubbeldoppen

categorieën: Bereidingstechnieken

tuinboon

Doppen of enkeldoppen

Peulvruchten die je vers kan eten zoals doperwten, kapucijners en tuinbonen, moeten na het kopen of oogsten gedopt worden. Dit betekent dat je de bonen of erwten uit de peul haalt omdat je die, over het algemeen, niet opeet. Bij heel jonge doperwtjes, peultjes en heel soms met jonge tuinbonen kan je de peul wel mee opeten.

Duppeldoppen

Dubbeldoppen gebeurt soms bij tuinbonen. Dit is als je na het verwijderen van de peul het witte vliesje dat om de bonen zit ook nog verwijdert. Op deze manier houd je malse groene bonen over. Het kost wel veel meer tijd en moeite. De meningen over de noodzaak van dubbeldoppen lopen dan ook zeer uiteen.
Hoe ouder en groter de tuinbonen zijn, hoe taaier het vliesje kan worden, en hoe meer reden er is voor veel mensen om dit ook te verwijderen.