Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aubergine-tomatenschotel

Tijm1

Ingrediënten (voor 2 personen)

- olijfolie
- 1 middelgrote aubergine
- 3 tomaten
- 1 teen knoflook
- zout
- peper
- tijm

Bereiding

Was de aubergine en snijd ‘m in schijfjes of in plakken. Bak deze in een flinke hoeveelheid hete olie totdat hij zacht en sappig is.

Voeg het gehakte teentje knoflook, peper, zout, tijm en de in stukjes gesneden tomaten toe.

Dek de pan af en laat het lekker pruttelen, ongeveer 15 tot 25 minuten.

Serveersuggestie

Serveren met rijst en vegetarische gyros.

Doppen en dubbeldoppen

categorieën: Bereidingstechnieken

tuinboon

Doppen of enkeldoppen

Peulvruchten die je vers kan eten zoals doperwten, kapucijners en tuinbonen, moeten na het kopen of oogsten gedopt worden. Dit betekent dat je de bonen of erwten uit de peul haalt omdat je die, over het algemeen, niet opeet. Bij heel jonge doperwtjes, peultjes en heel soms met jonge tuinbonen kan je de peul wel mee opeten.

Duppeldoppen

Dubbeldoppen gebeurt soms bij tuinbonen. Dit is als je na het verwijderen van de peul het witte vliesje dat om de bonen zit ook nog verwijdert. Op deze manier houd je malse groene bonen over. Het kost wel veel meer tijd en moeite. De meningen over de noodzaak van dubbeldoppen lopen dan ook zeer uiteen.
Hoe ouder en groter de tuinbonen zijn, hoe taaier het vliesje kan worden, en hoe meer reden er is voor veel mensen om dit ook te verwijderen.