Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-asperge ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

voor 2 pers.
- 400 gram aardappels
- 500 gram asperges
- 1 eetlepel plantaardige margarine
- ongeveer 2 deciliter sojamelk
- 2 eetlepels bloem of meel
- snufje zout
- theelepel gistvlokken
- snufje nootmuskaat

Bereiding

De aardappels in stukjes even koken, niet helemaal gaar laten worden. Afgieten.

De asperges niet te dun schillen en het onderste deel eraf breken. (De schillen en onderkanten eventueel bewaren voor het trekken van bouillon.)
In water aan de kook brengen, vuur uitzetten en laten staan tot ze bijna gaar zijn, ongeveer tien a vijftien minuten, afhankelijk van de dikte. Afgieten.

Intussen de saus bereiden: margarine smelten in een steelpannetje, bloem of meel toevoegen. Goed roeren zodat er geen klontjes meer in zitten. In kleine scheutjes sojamelk toevoegen. Continu blijven roeren.
Zout, gistvlokken en nootmuskaat erbij. Eventueel kerrie, peper of andere kruiden naar smaak toevoegen.

De aardappels en asperges in een ovenschaal leggen. De saus eroverheen gieten.
Oven voorverwarmen op ongeveer 200 graden. Ovenschaal erin, ongeveer een half uur laten staan. Controleren of de aardappels goed gaar zijn.

Droogte

categorieën: Landbouw algemeen, natuur en milieu, water

droogte

Water is een levensvoorwaarde voor mensen. Niet alleen om te drinken, maar de beschikbaarheid van voldoende water is ook een van de belangrijkste voorwaarden om voedsel te verbouwen.
Dankzij de klimaatveranderingen zullen er in de toekomst, maar ook nu al, steeds extremere weersomstandigheden voorkomen. Verwoestijning, het oprukken van woestijn door gebrek aan regen, wordt een steeds reëler probleem.

Wat is droogte?

Onder meteorologische droogte wordt verstaan dat er gedurende een periode geen neerslag valt. Dit is een normaal verschijnsel dat overal ter wereld geregeld of af en toe voorkomt.
"Extreme droogte daarentegen is geen normale weersomstandigheid, maar een fenomeen, een natuurverschijnsel. Extreme droogte is verraderlijk, krijgt geleidelijk een gebied of streek in zijn greep en verstevigt die greep in de loop van de tijd. In ernstige gevallen kan de droogte jaren duren, in grote delen van een continent heersen, een verwoestend effect hebben op de landbouw en hongersnood veroorzaken. Op dat moment wordt het een natuurfenomeen wat bedreigend en zelfs dodelijks is voor de natuur en voor de mensheid. In deze context kan droogte dus helemaal niet gelijkgesteld worden aan weinig regenval." (Bron:
http://www.worldwidebase.com/science/extreme_droogte.shtml)

Naast droogte komen ook vaak extreme overstromingen voor. Begin 2009 heerste er in het zuiden van Australië extreme droogte en een hittegolf, terwijl er tegelijkertijd in het noorden en noordoosten zware overstromingen door overvloedige regenval voorkwamen.

Waar komt het voor?

In veel gebieden op aarde is genoeg, schoon drinkwater al veel langer een probleem. Landen als Egypte en Israël en andere gebieden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die in of bij een woestijn liggen, hebben altijd al moeite moeten doen om te zorgen voor genoeg water.
Maar er lijkt een toename te zijn van het aantal gebieden waar tijdelijke extreme droogte voorkomt. En ook in de gebieden die al bekend waren met dit probleem lijkt het erger te worden. In 2008 en 2009 waren er één of meer periodes van extreme droogte in onder andere Australië, Nieuw-Zeeland, China, Kenia, Oost-Afrika (met name in Ethiopië), Cyprus, Californië en in Argentinië.

Oorzaken

Naast de klimaatverandering, die zeer waarschijnlijk een belangrijke veroorzaker is van langdurige perioden van extreme droogte, is ook het kappen van bomen een oorzaak. Dit wordt gedaan door houtbedrijven maar ook door mensen die op zoek zijn naar brandstof. Door dit kappen verdwijnen er hele bossen die met hun wortels (niet alleen van de bomen, maar ook van struiken en andere planten) water vasthouden. Er ontstaat erosie, waardoor water sneller verdampt.
Op deze manier ontstaat een sneeuwbaleffect dat moeilijk tegen te gaan is.

Gevolgen

De gevolgen van (extreme) droogte zijn watertekorten die schadelijk zijn voor landbouw en vee. Voedseltekorten kunnen leiden tot hogere prijzen en hongersnoden. Veel mensen trekken weg om ergens anders voedsel en een bestaan te vinden..
Andere gevolgen kunnen zijn: het onstaan van bosbranden waardoor er minder bomen overblijven.
Vanwege erosie verdwijnt de voedzame humuslaag waar planten (wilde en landbouwgewassen) hun voedsel uithalen en hun wortels in vastzetten.

Bronnen:

- De laatste generatie.
- Zie links hieronder.