Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: houmous

Houmous

Synoniemen: hummus, humus.

Een soort paté van kikkererwten. Overige ingrediënten zijn in ieder geval: tahin, citroensap, olijfolie, (soms verse koriander) en (vaak) knoflook. Het wordt vaak gegeten met pitabroodjes en salade, maar het is ook geschikt als dipsaus, als broodbeleg en als bijgerecht bij de warme maaltijd.

Houmous wordt veel gegeten in de keukens uit het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika maar tegenwoordig is het bij ons (West-Europa) ook steeds bekender.

Het is kant-en-klaar te koop van onder andere de (biologische) merken: Florentin, Johannesmolen en Lima.

Ingrediënten

kikkererwten (een nacht weken en daarna nog ongeveer anderhalf uur koken. Hoe ouder ze zijn hoe langer ze moetn koken. Proef er af en toe eentje om te kijken of ze al gaar zijn. Of koop een potje.)
olijfolie
tahin
knoflook
zout
iets zuurs zoals citroensap of een klein scheutje azijn
sojaroom of tomatenpuree (twee varianten, ieder met een eigen smaak)

Bereiding

Gooi alles in de keukenmachine. Malen tot een gladde massa onstaan is. Af en toe proeven of er nog iets aan de smaak gedaan moet worden, meer zout of zuur. Pas op je vingers.
Trouwens, voor iedereen zonder zo'n geweldig apparaat, kleine hoeveelheden kunnen ook met de hand en een vork geprakt worden. Ik heb het ook vaak met de staafmixer gedaan, maar die hebben bij mij de neiging om te gaan roken, en dan doen ze het vaak niet meer.

Ook voor dit recept geldt: gooi erbij wat je lekker lijkt, laat weg wat je vies lijkt. Experimenteer.
Suggesties: kruiden als (verse of gedroogde) koriander, bieslook, selderij, munt, peper en dergelijke. Gedroogde tomaatjes en wat je verder zoal lekker lijkt.

Droogte

categorieën: Landbouw algemeen, natuur en milieu, water

droogte

Water is een levensvoorwaarde voor mensen. Niet alleen om te drinken, maar de beschikbaarheid van voldoende water is ook een van de belangrijkste voorwaarden om voedsel te verbouwen.
Dankzij de klimaatveranderingen zullen er in de toekomst, maar ook nu al, steeds extremere weersomstandigheden voorkomen. Verwoestijning, het oprukken van woestijn door gebrek aan regen, wordt een steeds reëler probleem.

Wat is droogte?

Onder meteorologische droogte wordt verstaan dat er gedurende een periode geen neerslag valt. Dit is een normaal verschijnsel dat overal ter wereld geregeld of af en toe voorkomt.
"Extreme droogte daarentegen is geen normale weersomstandigheid, maar een fenomeen, een natuurverschijnsel. Extreme droogte is verraderlijk, krijgt geleidelijk een gebied of streek in zijn greep en verstevigt die greep in de loop van de tijd. In ernstige gevallen kan de droogte jaren duren, in grote delen van een continent heersen, een verwoestend effect hebben op de landbouw en hongersnood veroorzaken. Op dat moment wordt het een natuurfenomeen wat bedreigend en zelfs dodelijks is voor de natuur en voor de mensheid. In deze context kan droogte dus helemaal niet gelijkgesteld worden aan weinig regenval." (Bron:
http://www.worldwidebase.com/science/extreme_droogte.shtml)

Naast droogte komen ook vaak extreme overstromingen voor. Begin 2009 heerste er in het zuiden van Australië extreme droogte en een hittegolf, terwijl er tegelijkertijd in het noorden en noordoosten zware overstromingen door overvloedige regenval voorkwamen.

Waar komt het voor?

In veel gebieden op aarde is genoeg, schoon drinkwater al veel langer een probleem. Landen als Egypte en Israël en andere gebieden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die in of bij een woestijn liggen, hebben altijd al moeite moeten doen om te zorgen voor genoeg water.
Maar er lijkt een toename te zijn van het aantal gebieden waar tijdelijke extreme droogte voorkomt. En ook in de gebieden die al bekend waren met dit probleem lijkt het erger te worden. In 2008 en 2009 waren er één of meer periodes van extreme droogte in onder andere Australië, Nieuw-Zeeland, China, Kenia, Oost-Afrika (met name in Ethiopië), Cyprus, Californië en in Argentinië.

Oorzaken

Naast de klimaatverandering, die zeer waarschijnlijk een belangrijke veroorzaker is van langdurige perioden van extreme droogte, is ook het kappen van bomen een oorzaak. Dit wordt gedaan door houtbedrijven maar ook door mensen die op zoek zijn naar brandstof. Door dit kappen verdwijnen er hele bossen die met hun wortels (niet alleen van de bomen, maar ook van struiken en andere planten) water vasthouden. Er ontstaat erosie, waardoor water sneller verdampt.
Op deze manier ontstaat een sneeuwbaleffect dat moeilijk tegen te gaan is.

Gevolgen

De gevolgen van (extreme) droogte zijn watertekorten die schadelijk zijn voor landbouw en vee. Voedseltekorten kunnen leiden tot hogere prijzen en hongersnoden. Veel mensen trekken weg om ergens anders voedsel en een bestaan te vinden..
Andere gevolgen kunnen zijn: het onstaan van bosbranden waardoor er minder bomen overblijven.
Vanwege erosie verdwijnt de voedzame humuslaag waar planten (wilde en landbouwgewassen) hun voedsel uithalen en hun wortels in vastzetten.

Bronnen:

- De laatste generatie.
- Zie links hieronder.