Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: havermoutpap

Rozijnen

Een lekkere warme hap.

Ingrediënten

klein beetje water
(moes)-appel
rozijnen
havermout
amandelen en/of hazelnoten, gemalen
kaneel
soja-, rijst- of notenmelk
iets om te zoeten bv. diksap, jam, agavesiroop of ahornsiroop

Bereiding

Zet een steelpannetje met een bodempje water op het vuur. Gas op laagste stand.
Doe hierin de rozijnen en appel in stukjes. Laat dit een tijdje pruttelen tot het moezig wordt. Pas op dat het niet aanbrandt, voeg desnoods nog wat water toe.
De gemalen nootjes erdoor roeren. Net als de havermout. Niet te veel, want het wordt altijd meer en steviger dan je van tevoren inschat.

De melk erbij doen, zorg dat alles ruim onder staat, het dikt behoorlijk in. Hou je van betonpap dan kan je minder melk erbij doen maar vind je een vloeibare pap lekkerder, zorg dan voor voldoende vocht.

Kaneel en zoetmiddel erbij, alles goed doorroeren en op een, nog steeds, heel laag vuur al roerend aan de kook laten komen. Eventjes door laten koken en dan in een kommetje of een diep bord serveren. Nu kan er naar smaak nog meer kaneel en/of zoetmiddel toegevoegd worden.

Een stevig ontbijt dat je, dankzij de haver, verwarmt en lang een verzadigd gevoel geeft.

Duistere Machten - Agro-multinationals in het boerenbestaan, de wereld, ons eten

categorieën: boeken, Landbouw algemeen

indiaseboerentegencargill

Auteur: Jan Paul Smit
Uitgeverij: Agri & Cultuur

Van de site ddh.nl:

In onze tijd hebben kleine en middelgrote boeren het overal in de wereld moeilijk, zowel in de rijke als in de arme landen. Veel bedrijven zijn al over de kop gegaan, nog meer worden met faillissement bedreigd. De gevolgen voor de boerengezinnen zijn dramatisch en het platteland verandert drastisch van karakter. Is dit - hoe tragisch voor de direct betrokkenen ook - een noodzakelijk offer om de honger uit te bannen, om onze wereld welvarender te maken? Of veróórzaakt deze ontwikkeling juist de honger en de ondervoeding in de Derde Wereld, en vormt zij tegelijkertijd een niet te becijferen verarming van het leven van ons allemaal, omdat we het directe, praktische contact met de natuur nog verder zullen verliezen?

Dit boek beschrijft de werking van het proces dat de kleine boeren in het nauw brengt en concentreert zich op de agro-multinationals die de ontwikkelingen richten en opstuwen. Vervolgens geeft het boek een indringende beschrijving van Cargill, het grootste en machtigste bedrijf in deze sector, dat tegelijkertijd praktisch onbekend is.

De heldere schrijfstijl, de uitgesproken visie, de vele illustratieve voorbeelden en de collage-achtige opbouw houden de aandacht gevangen en zetten aan het denken.

De auteur, Jan Paul Smit, publiceerde als milieujournalist artikelen in diverse bladen en schreef een boek over de Indiase natuurwetenschapper Vandana Shiva, die momenteel leiding geeft aan een spraakmakende landbouwcampagne in haar land.

Schrijver en politicus Herman Verbeek, die al tientallen jaren intensief betrokken is bij de ontwikkelingen in de landbouw, verleende zijn medewerking aan het boek. Hij komt met een scherpe analyse en schetst de voorwaarden om te komen tot een levensvatbare, menselijke landbouw in boerenhanden.


Bestellen: maak  8,- over op giro 871 2032 t.n.v. Agri & Cultuur, Amsterdam, onder vermelding van 'Duistere Machten'.

Dit boek is ook in zijn geheel te lezen via www.ddh.nl/duurzaam/landbouw/.