Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met aubergine

Aubergine

Ingrediënten

water
bouillon
bonenkruid
gierst

olie
aubergine
ui
cherry-tomaatjes
peper
zout
paprikapoeder
chilipoeder
ketchup
sambal
tofu-tomaatsmeersel

Bereiding

De gierst opzetten met ongeveer 2 keer zoveel water als gierst. Als je eerst het water met de bouillon en het bonenkruid aan de kook laat komen voor je de gierst erbij doet, wordt het minder kleverig. Even laten koken en dan op een zo laag mogelijk vuurtje zetten. Of in een hooikist (bed), tot het gaar is.

De aubergine in blokjes snijden. Genoeg (veel) olie in de pan heet laten worden. De aubergineblokjes erbij doen. Lekker bruin laten worden aan alle kanten tot ze zacht zijn maar niet sponzig.

Dan de in ringen gesneden ui toevoegen. De kruiden, sambal en ketchup en de tomaatjes mee laten bakken.

Een grote schep van het tofu-tomaatsmeersel door de groenten roeren en mee laten bakken.

Als de gierst gaar is deze op een bord scheppen. De rest ernaast leggen.

Dupuis-linzen

categorieën: producten

dupuis_linzen-1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Linzen uit Le Puy (lentilles du Puy) zijn erg geliefd in Frankrijk. Om namaak te onderscheiden van echt is de naam beschermd. Bovendien hebben de echte 'AOC' op de verpakking staan: 'Appellation d'Origine Contrôlée' en zijn ze iets grijzer.

Dupuis-linzen zijn dus niet de echte, maar zijn zeker ook lekker. In tegenstelling tot bv. rode linzen koken ze niet stuk maar blijven ze heel. Deze linzen zijn bruin van kleur en hartig van smaak. Vooral natuurlijk als je ze kookt met een bouillonblokje.