Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelcake geglazuurd

Ingrediënten cake

- 1 kop geraspte wortel
- 3/4 kop rozijnen
- theelepel koekkruiden
- theelepel zout
- 2 eetlepels margarine
- 3/4 kop rijstemoutstroop
- 1 1/4 kop water
- 1 1/2 kop gebuild meel
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1/2 kop fijngehakte walnoten

Ingrediënten glazuur

- 100 gram ongebrande cashewnoten
- flinke scheut ahornsiroop
- scheutje sojamelk
- beetje agavesiroop

Bereiding cake

Kook de wortels, rozijnen, kruiden, margarine en de rijstemoutstroop in het water gedurende 10 minuten. Van het vuur halen en eventueel even af laten koelen. Dan het meel, het zuiveringszout en de walnoten erdoor roeren.

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Giet de massa in een ingevet cake- of bakblik.

Ongeveer 45 minuten bakken in de oven. Er in prikken met een vork om te zien of de cake gaar is. De vork hoeft niet brandschoon te zijn als die eruit komt. De cake blijft redelijk vochtig.

Bereiding glazuur

In een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk malen. Dan de overige ingrediënten erdoor mixen. Het moet een stevige smeerbare massa worden.

Finishing touch

Als de cake afgekoeld is de glazuur eroverheen smeren.

Serveersuggestie

Echte lekkerbekken kunnen bij de cake (soja)-slagroom en/of (soja)-vanillevla serveren.

Dupuis-linzen

categorieën: producten

dupuis_linzen-1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Linzen uit Le Puy (lentilles du Puy) zijn erg geliefd in Frankrijk. Om namaak te onderscheiden van echt is de naam beschermd. Bovendien hebben de echte 'AOC' op de verpakking staan: 'Appellation d'Origine Contrôlée' en zijn ze iets grijzer.

Dupuis-linzen zijn dus niet de echte, maar zijn zeker ook lekker. In tegenstelling tot bv. rode linzen koken ze niet stuk maar blijven ze heel. Deze linzen zijn bruin van kleur en hartig van smaak. Vooral natuurlijk als je ze kookt met een bouillonblokje.