Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde groenekoolstamppot met tempeh

Groenekool

Ingrediënten

groene kool
aardappels
paprika
ui
wortel
tempeh
water
shoyu
ketchup (optioneel)
zout
olie

Bereiding

De tempeh in plakken van ongeveer een halve centimeter of minder snijden. In een diep bord marineren in shoyu en eventueel ketchup.

Bladeren van de groene kool loshalen, eventueel wassen en de harde nerf er uitsnijden. De rest in zo klein mogelijke reepjes snijden.
Beetje olie in een pan met dikke bodem, daar de reepjes kool inleggen. Het gas laag houden. Na een paar minuten een scheutje shoyu toevoegen en wat water. Deksel op de pan en laten stoven. Regelmatig even omroeren en zorgen dat het vochtig genoeg blijft. Niet nat, het moet niet koken maar stoven.

In een bakpan de paprika, ui en wortel bakken in olie.

De aardappels eventueel schillen en wassen. In kleine blokjes snijden en koken.

De tempeh bakken in olie op redelijk hoog vuur. Regelmatig keren. Ze zijn in een paar minuten klaar.

De aardappels als ze gaar zijn afgieten en bij de groene kool doen. Ook de gebakken groente erdoor. Zout toevoegen. Stampen.

Opdienen met de tempeh apart.

Dupuis-linzen

categorieën: producten

dupuis_linzen-1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Linzen uit Le Puy (lentilles du Puy) zijn erg geliefd in Frankrijk. Om namaak te onderscheiden van echt is de naam beschermd. Bovendien hebben de echte 'AOC' op de verpakking staan: 'Appellation d'Origine Contrôlée' en zijn ze iets grijzer.

Dupuis-linzen zijn dus niet de echte, maar zijn zeker ook lekker. In tegenstelling tot bv. rode linzen koken ze niet stuk maar blijven ze heel. Deze linzen zijn bruin van kleur en hartig van smaak. Vooral natuurlijk als je ze kookt met een bouillonblokje.