Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: appelmoes

Appel

Ingrediënten

- appels
- rozijnen
- diksap
- water
- kaneel

Bereiding

De appels schillen en in stukjes in een grote pan doen. Overige ingrediënten toevoegen naar smaak. Halverwege proeven of het zoet genoeg is, zo niet dan wat extra diksap en/of rozijnen er bij doen. Beter iets te veel water erbij dan te weinig. Het eventuele overblijvende vocht afgieten en warm opdrinken. Lekker!

Het inmaken

Alles wat je niet direct op gaat eten kan je lang bewaren met de volgende methode.
Glazen potten, goed schoon, vullen met kokend water. Deksel erop en op z'n kop zetten. Op deze manier wordt ook het deksel gesteriliseerd.

Na een aantal minuten de potten leeggooien (het water bewaren om mee af te wassen of het toilet te spoelen) en de nog hete appelmoes er in scheppen, met een lepel die ook in het kokend water, of in de pan met kokende appelmoes, ontsmet is. Pas op dat je niet de rand van de pot of de binnenkant ervan met je vingers aanraakt .Hetzelfde geldt voor het deksel. Het moet allemaal zo steriel mogelijk blijven.

De volle potten weer op hun kop zetten, nadat je het deksel er weer op gedaan hebt uiteraard, en af laten koelen.
Datum van vullen erop zetten en bewaren. Als het goed is kan je het wel een aantal maanden bewaren.

Dutch Weed Burger

categorieën: films, Koken en eten, Theorieën over gezonde voeding

Frank Sinatra zong het al: ‘If you can make it here, you can make it anywhere!’ New York is namelijk het walhalla voor ‘vegans’ of herbivoren of plantaardigen (of hoe je het ook wil noemen). Bijna elke week opent er wel een nieuw restaurant dat enkel 100% plantaardige gerechten op de kaart heeft staan. Gerechten waar de vega’s in Nederland alleen maar van kunnen dromen.

Lisette bezoekt deze cafe’s en restaurants en gaat zich te buiten aan al het lekkers wat ze tegenkomt. Ze raakt in gesprek met eigenaars en chefs waarin ze erop uit is om ‘the secret’ van de plantaardige keuken in New York te ontdekken. Waarom is het zo’n grote trend? Hoe overtuigen zij sceptici? Wat kleeft er aan woorden als vegetariër, veganisme of vleesvervangers? Moeten we het wel alternatieven blijven noemen of is het the next step in the evolution of food? En wat zijn de do’s en don’ts als je plantaardig eten wilt promoten?

….Benieuwd wat voor inspirerende personen ze daar ontmoet hebben?
….Wat top chefs daar voor wonderlijke gerechten weten te bereiden in de plantaardige keuken?

De documentaire

The Dutch Weed Burger neemt je mee naar een totaal andere niveau van eetbeleving. Dus zet je tanden in deze goddelijke Weed Burger en reis met ons mee naar de stad van de onbegrensde mogelijkheden; New York City!

De Makers

The Dutch Weed Burger is ontwikkeld door Lisette Kreischer: dé trendsetter op het gebied van groen en bewust leven en documentaire maker Mark Kulsdom.