Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

Dutch Weed Burger

categorieën: films, Koken en eten, Theorieën over gezonde voeding

Frank Sinatra zong het al: ‘If you can make it here, you can make it anywhere!’ New York is namelijk het walhalla voor ‘vegans’ of herbivoren of plantaardigen (of hoe je het ook wil noemen). Bijna elke week opent er wel een nieuw restaurant dat enkel 100% plantaardige gerechten op de kaart heeft staan. Gerechten waar de vega’s in Nederland alleen maar van kunnen dromen.

Lisette bezoekt deze cafe’s en restaurants en gaat zich te buiten aan al het lekkers wat ze tegenkomt. Ze raakt in gesprek met eigenaars en chefs waarin ze erop uit is om ‘the secret’ van de plantaardige keuken in New York te ontdekken. Waarom is het zo’n grote trend? Hoe overtuigen zij sceptici? Wat kleeft er aan woorden als vegetariër, veganisme of vleesvervangers? Moeten we het wel alternatieven blijven noemen of is het the next step in the evolution of food? En wat zijn de do’s en don’ts als je plantaardig eten wilt promoten?

….Benieuwd wat voor inspirerende personen ze daar ontmoet hebben?
….Wat top chefs daar voor wonderlijke gerechten weten te bereiden in de plantaardige keuken?

De documentaire

The Dutch Weed Burger neemt je mee naar een totaal andere niveau van eetbeleving. Dus zet je tanden in deze goddelijke Weed Burger en reis met ons mee naar de stad van de onbegrensde mogelijkheden; New York City!

De Makers

The Dutch Weed Burger is ontwikkeld door Lisette Kreischer: dé trendsetter op het gebied van groen en bewust leven en documentaire maker Mark Kulsdom.