Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-soep

Venkel

Ingrediënten

- dupuis-linzen
- water
- bouillon
- ao nori
- bonekruid
- selderijblad
- ui
- knoflook
- prei
- venkel
- rode paprika
- wortel

Bereiding

Kook dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), de in stukken gesneden groenten toevoegen en alles nog ongeveer 10 à 15 minuten koken. Met de staafmixer min of meer glad pureren en opdienen.

Earth Overshoot Day

categorieën: Acties, filosofie, Handel, Landbouw algemeen, natuur en milieu, organisaties

De dag waarop de mensheid reeds alle hulpbronnen heeft geconsumeerd die de aarde dat jaar kan produceren. Deze dag wordt elk jaar berekend door het Global Footprint Network in Oakland, USA. Ook wel Ecological Debt Day genoemd.

Steeds vroeger

Gegevens van het Global Footprint Network tonen aan dat rond 1987 de Mondiale Voetafdruk van alle wereldbewoners samen groter werd dan de aarde duurzaam kan bieden, en de ‘overshoot’ is elk jaar erna verder opgelopen.

2013 was deze dag op 5 augustus
2012 op 22 augustus
2011 op 27 september
2010 op 21 augustus
2009 op 24 augustus
2008 op 26 augustus
2007 op 6 oktober
2006  op 9 oktober

Er zijn wat onduidelijkheden over de preciece vaststelling van de data, maar het is onmiskenbaar dat deze dag steeds vroeger valt, al kan een conomische recessie nog wel een vertraging geven, zoals te zien in 2011. Dit heeft echter geen stand gehouden.

In 1996 gebruikte de mensheid 15 procent meer hulpbronnen dan de aarde kon opbrengen, waardoor Earth Overshoot Day toen nog in november viel. Nu is de ‘overshoot’ al ongeveer 40 procent.
Elk jaar wordt de aarde dus eerder te klein, veroorzaakt door de groei van het aantal wereldbewoners en de eveneens sterk toegenomen consumptie per hoofd van de bevolking. De groei van de economieën in landen als China, Brazilië en India zorgt voor een extra versnelling van het proces.

Gevolgen

Een van de meest opvallende gevolgen van de ‘overshoot’ is de snelle klimaatverandering, maar ook overbevissing, afname van de biodiversiteit, ontbossing en verlies van bodemvruchtbaarheid zijn indicaties van de doorgeschoten milieudruk en degradatie van de aarde. Het is vergelijkbaar met de situatie van twee of drie koeien op een hectare weidegrond. Met 1 koe kan het jaren goed gaan. Maar met meer koeien op 1 hectare zullen er spoedig gaten vallen in het gras, en langzaam maar zeker wordt het een modderpoel, en blijft er weinig gras meer over voor de koeien. Dat noemt men ‘overgrazing’. Iets dergelijks is er nu met de aarde aan de hand: terwijl de bevolking groeit levert de aarde steeds minder op. Een zeer gevaarlijke trend.

Mondiale Voetafdruk

De berekening van Earth Overshoot Day is gebaseerd op het model van de Mondiale Ecologische Voetafdruk. Het meest recente overzicht van de situatie van de aarde is te vinden in het Living Planet Report 2006 van het Wereld Natuur Fonds en het Global Footprint Network. Daarin staan de voetafdrukken van de 148 landen met meer dan 1 miljoen inwoners. Eind 2008 volgde een geactualiseerd rapport (zie: Ecologische voetafdruk).
In Nederland zijn twee boeken verschenen over de Mondiale Voetafdruk. Zie http://www.janjuffermans.nl/ voor het gratis downloaden van een van die boeken.

Bronnen:

- De Kleine Aarde
- Global Footprint Network
- Jan Juffermans
- Nut & Noodzaak van de Mondiale Voetafdruk