Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: cruesli

Olijfolie

Volgens de consumentenbond (Consumentengids, juni 2008) bevatten alle onbijtproducten voor kinderen zoveel suiker dat het meer snoep is dan ontbijt. Alle cruesli's (krokante muesli) bevatten veel te veel verzadigd vet en suiker. Van ‘nature’ zit er tot 7 procent suiker in, fabrikanten vullen dat aan tot wel 20 procent.

Hieronder een recept voor een echt lekkere cruesli zonder suiker en verzadigde vetten, gebaseerd op een recept uit de Vega!.

Ingrediënten

500 gram havermout
100 gram amandelen
50 gram sesamzaad
100 gram zonnebloempitten
200 ml rijststroop
10 el milde olijfolie (of een andere neutraal smakende olie)
snufje zout
150 gram rozijnen

Bereiding

Maal in een keukenmachine de amandelen, het sesamzaad en de zonnebloempitten. Doe dit samen met de havermout in een grote kom.

Verwarm de rijststroop in een grote pan met de olie en het zout tot het goed vloeibaar is. Voeg hier de rest van de ingrediënten, behalve de rozijnen, aan toe. Goed mengen.

Spreid de inhoud van de kom uit over een ovenplaat met bakpapier. Rooster het 10 minuten op een temperatuur van 180 à 200 graden, of iets minder in een kleine oven. Na 10 minuten alles omscheppen en nog eens 10 minuten roosteren. Het moet er lichtbruin en droog uitzien.

De cruesli in een kom strooien en de rozijnen erdoor mengen. (Als je die meeroostert verbranden ze.)

Serveersuggesties

- Alle soorten noten, zaden, pitten, gedroogde vruchten (dadels, krenten, abrikozen, vijgen) kunnen gebruikt worden.
- Geraspte kokos door het mengsel voor het de oven in gaat.

Bronnen:

- Consumentengids
- De Volkskrant
- Vega! nr. 68, lente 2006

Earth Overshoot Day

categorieën: Acties, filosofie, Handel, Landbouw algemeen, natuur en milieu, organisaties

De dag waarop de mensheid reeds alle hulpbronnen heeft geconsumeerd die de aarde dat jaar kan produceren. Deze dag wordt elk jaar berekend door het Global Footprint Network in Oakland, USA. Ook wel Ecological Debt Day genoemd.

Steeds vroeger

Gegevens van het Global Footprint Network tonen aan dat rond 1987 de Mondiale Voetafdruk van alle wereldbewoners samen groter werd dan de aarde duurzaam kan bieden, en de ‘overshoot’ is elk jaar erna verder opgelopen.

2013 was deze dag op 5 augustus
2012 op 22 augustus
2011 op 27 september
2010 op 21 augustus
2009 op 24 augustus
2008 op 26 augustus
2007 op 6 oktober
2006  op 9 oktober

Er zijn wat onduidelijkheden over de preciece vaststelling van de data, maar het is onmiskenbaar dat deze dag steeds vroeger valt, al kan een conomische recessie nog wel een vertraging geven, zoals te zien in 2011. Dit heeft echter geen stand gehouden.

In 1996 gebruikte de mensheid 15 procent meer hulpbronnen dan de aarde kon opbrengen, waardoor Earth Overshoot Day toen nog in november viel. Nu is de ‘overshoot’ al ongeveer 40 procent.
Elk jaar wordt de aarde dus eerder te klein, veroorzaakt door de groei van het aantal wereldbewoners en de eveneens sterk toegenomen consumptie per hoofd van de bevolking. De groei van de economieën in landen als China, Brazilië en India zorgt voor een extra versnelling van het proces.

Gevolgen

Een van de meest opvallende gevolgen van de ‘overshoot’ is de snelle klimaatverandering, maar ook overbevissing, afname van de biodiversiteit, ontbossing en verlies van bodemvruchtbaarheid zijn indicaties van de doorgeschoten milieudruk en degradatie van de aarde. Het is vergelijkbaar met de situatie van twee of drie koeien op een hectare weidegrond. Met 1 koe kan het jaren goed gaan. Maar met meer koeien op 1 hectare zullen er spoedig gaten vallen in het gras, en langzaam maar zeker wordt het een modderpoel, en blijft er weinig gras meer over voor de koeien. Dat noemt men ‘overgrazing’. Iets dergelijks is er nu met de aarde aan de hand: terwijl de bevolking groeit levert de aarde steeds minder op. Een zeer gevaarlijke trend.

Mondiale Voetafdruk

De berekening van Earth Overshoot Day is gebaseerd op het model van de Mondiale Ecologische Voetafdruk. Het meest recente overzicht van de situatie van de aarde is te vinden in het Living Planet Report 2006 van het Wereld Natuur Fonds en het Global Footprint Network. Daarin staan de voetafdrukken van de 148 landen met meer dan 1 miljoen inwoners. Eind 2008 volgde een geactualiseerd rapport (zie: Ecologische voetafdruk).
In Nederland zijn twee boeken verschenen over de Mondiale Voetafdruk. Zie http://www.janjuffermans.nl/ voor het gratis downloaden van een van die boeken.

Bronnen:

- De Kleine Aarde
- Global Footprint Network
- Jan Juffermans
- Nut & Noodzaak van de Mondiale Voetafdruk