Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-spruitjessalade

Spruiten

Ingrediënten

- 1 grote wortel
- een handvol spruitjes
- 1 prei
- 1/2 blok rooktofu
- 1/2 pak yofu (sojayoghurt)
- 1 teen knoflook
- kruidenzout
- 1 theelepel chilimosterd
- scheutje diksap
- scheut olijfolie

Bereiding

De spruitjes schoonmaken en halveren. Ongeveer een minuut of acht koken, afhankelijk van de grootte. Ze moeten niet heel zacht zijn. De tofu in blokjes snijden en in hete olie knapperig bakken.

De wortel raspen en van de prei een klein wit stukje in hele dunne ringetjes snijden. Mengen.

Een sausje maken van yofu, olie, mosterd, knoflook, kruidenzout en diksap. Dit mengen door de wortel en prei.
Als de spruiten en tofu enigzins zijn afgekoeld kunnen ze er ook door.

Echt Eten in de Eemstad

categorieën: Gezond voedsel, Koken en eten, Tuinieren

echt_eten_in_de_eemstad

Onze voetafdruk wordt in grote mate bepaald door hetgeen we dagelijks in onze mond stoppen. Onze voedselketen is een slokop van fossiele brandstoffen geworden. In 2011 voert One Planet het project Echt Eten in de Eemstad uit. Het doel is om mensen aan het denken te zetten over goed eten; lekker, gezond en met een kleine mondiale voetafdruk. Dat is soms best lastig; er zijn allerlei dilemma’s.

Met dit project willen we een dialoog starten over wat ‘echt eten’ of ‘goed eten’ is, of zou moeten zijn. En welke consequenties dat heeft. We doen dat niet met een opgeheven vinger maar vooral door het verleiden met samen lekker eten en interessante events en mensen te informeren waar je goed kan eten of het kan kopen.

Het betreft een aantrekkelijk programma met 8 deelprojecten:
- Eetbare stad, meer eetbaar groen in de stad
- Koken in de moestuin met de mobiele keuken
- Pannenkoekensafari, met kinderen eieren rapen, koe melken, graan malen en bakken en smikkelen maar!
- Food Trails, ontdekkingstocht langs food ondernemers in de stad
- Mini Moestuin en mini moestuin-coach via sms alerts en twitter
- Debat Voedselproductie in stad & ommeland en de structuurvisie
- Excursies met docenten en horeca naar de boerderij
- Amersfoortse Food Portal, PR, communicatie en coördinatie

Het project komt tot stand dankzij de inzet van vele enthousiaste mensen en een bijdrage van het ministerie van EL&I (regeling Duurzaam Voedsel). Elk deelproject heeft een eigen projectleider en de coördinatie is in handen van Bart Pijnenburg en Edgar van Groningen. Voor meer informatie mailt u met bart.pijnenburg@oneplanet.nl of belt u met Bart via 06-22137239.