Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Knollenpot

Pastinaak

Een recept uit de folder 'Vergeten Groenten' van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN).

Ingrediënten, voor 4 personen

- 3 flinke pastinaken (ongeveer een kilo), in stukken
- 4 wortelpeterselies, in repen
- een handvol schorseneren, schoongemaakt en in stukken
- 4 flinke aardperen, in stukken
- 1 kleine pompoen, in stukken
- gemalen komijn
- korianderzaad
- venkelzaad
- zout en peper

Bereiding

Breng water aan de kook en laat hierin de in stukken gesneden knollen 5 tot 7 minuten meekoken.
Verwarm de oven voor op 250 graden C. Leg alle gesneden groenten in een ingevette ovenschaal en schep de kruiden door de groenten.

30 minuten bakken in de oven, halverwege een keer omscheppen.

Echt Eten in de Eemstad

categorieën: Gezond voedsel, Koken en eten, Tuinieren

echt_eten_in_de_eemstad

Onze voetafdruk wordt in grote mate bepaald door hetgeen we dagelijks in onze mond stoppen. Onze voedselketen is een slokop van fossiele brandstoffen geworden. In 2011 voert One Planet het project Echt Eten in de Eemstad uit. Het doel is om mensen aan het denken te zetten over goed eten; lekker, gezond en met een kleine mondiale voetafdruk. Dat is soms best lastig; er zijn allerlei dilemma’s.

Met dit project willen we een dialoog starten over wat ‘echt eten’ of ‘goed eten’ is, of zou moeten zijn. En welke consequenties dat heeft. We doen dat niet met een opgeheven vinger maar vooral door het verleiden met samen lekker eten en interessante events en mensen te informeren waar je goed kan eten of het kan kopen.

Het betreft een aantrekkelijk programma met 8 deelprojecten:
- Eetbare stad, meer eetbaar groen in de stad
- Koken in de moestuin met de mobiele keuken
- Pannenkoekensafari, met kinderen eieren rapen, koe melken, graan malen en bakken en smikkelen maar!
- Food Trails, ontdekkingstocht langs food ondernemers in de stad
- Mini Moestuin en mini moestuin-coach via sms alerts en twitter
- Debat Voedselproductie in stad & ommeland en de structuurvisie
- Excursies met docenten en horeca naar de boerderij
- Amersfoortse Food Portal, PR, communicatie en coördinatie

Het project komt tot stand dankzij de inzet van vele enthousiaste mensen en een bijdrage van het ministerie van EL&I (regeling Duurzaam Voedsel). Elk deelproject heeft een eigen projectleider en de coördinatie is in handen van Bart Pijnenburg en Edgar van Groningen. Voor meer informatie mailt u met bart.pijnenburg@oneplanet.nl of belt u met Bart via 06-22137239.