Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-radijsjes-puree

Wortel

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.

Echt Eten in de Eemstad

categorieën: Gezond voedsel, Koken en eten, Tuinieren

echt_eten_in_de_eemstad

Onze voetafdruk wordt in grote mate bepaald door hetgeen we dagelijks in onze mond stoppen. Onze voedselketen is een slokop van fossiele brandstoffen geworden. In 2011 voert One Planet het project Echt Eten in de Eemstad uit. Het doel is om mensen aan het denken te zetten over goed eten; lekker, gezond en met een kleine mondiale voetafdruk. Dat is soms best lastig; er zijn allerlei dilemma’s.

Met dit project willen we een dialoog starten over wat ‘echt eten’ of ‘goed eten’ is, of zou moeten zijn. En welke consequenties dat heeft. We doen dat niet met een opgeheven vinger maar vooral door het verleiden met samen lekker eten en interessante events en mensen te informeren waar je goed kan eten of het kan kopen.

Het betreft een aantrekkelijk programma met 8 deelprojecten:
- Eetbare stad, meer eetbaar groen in de stad
- Koken in de moestuin met de mobiele keuken
- Pannenkoekensafari, met kinderen eieren rapen, koe melken, graan malen en bakken en smikkelen maar!
- Food Trails, ontdekkingstocht langs food ondernemers in de stad
- Mini Moestuin en mini moestuin-coach via sms alerts en twitter
- Debat Voedselproductie in stad & ommeland en de structuurvisie
- Excursies met docenten en horeca naar de boerderij
- Amersfoortse Food Portal, PR, communicatie en coördinatie

Het project komt tot stand dankzij de inzet van vele enthousiaste mensen en een bijdrage van het ministerie van EL&I (regeling Duurzaam Voedsel). Elk deelproject heeft een eigen projectleider en de coördinatie is in handen van Bart Pijnenburg en Edgar van Groningen. Voor meer informatie mailt u met bart.pijnenburg@oneplanet.nl of belt u met Bart via 06-22137239.