Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde asperges

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 300 gram asperges
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 flinke teen knoflook.

Bereiding

Pers de knoflook uit in de olie en roer dit goed door.

Breek het kontje van de asperges af en schil de rest. Bewaar de schillen en kontjes om er bouillon van te trekken! Bestrijk de asperges met de knoflookolie.

Verwarm de oven, grill of grillpan voor.

Grill de asperges een paar minuten, af en toe omdraaien en eventueel bijsmeren met olie zodat ze niet verbranden. Ze zijn gaar als de buitenkant iets knapperig is.

Serveersuggestie

Gegrilde asperges kunnen gegeten worden als bijgerecht bij de warme maaltijd, als hapje vooraf met een dipsausje (bv. een knoflooksaus) of in een salade.

Echt Eten in de Eemstad

categorieën: Gezond voedsel, Koken en eten, Tuinieren

echt_eten_in_de_eemstad

Onze voetafdruk wordt in grote mate bepaald door hetgeen we dagelijks in onze mond stoppen. Onze voedselketen is een slokop van fossiele brandstoffen geworden. In 2011 voert One Planet het project Echt Eten in de Eemstad uit. Het doel is om mensen aan het denken te zetten over goed eten; lekker, gezond en met een kleine mondiale voetafdruk. Dat is soms best lastig; er zijn allerlei dilemma’s.

Met dit project willen we een dialoog starten over wat ‘echt eten’ of ‘goed eten’ is, of zou moeten zijn. En welke consequenties dat heeft. We doen dat niet met een opgeheven vinger maar vooral door het verleiden met samen lekker eten en interessante events en mensen te informeren waar je goed kan eten of het kan kopen.

Het betreft een aantrekkelijk programma met 8 deelprojecten:
- Eetbare stad, meer eetbaar groen in de stad
- Koken in de moestuin met de mobiele keuken
- Pannenkoekensafari, met kinderen eieren rapen, koe melken, graan malen en bakken en smikkelen maar!
- Food Trails, ontdekkingstocht langs food ondernemers in de stad
- Mini Moestuin en mini moestuin-coach via sms alerts en twitter
- Debat Voedselproductie in stad & ommeland en de structuurvisie
- Excursies met docenten en horeca naar de boerderij
- Amersfoortse Food Portal, PR, communicatie en coördinatie

Het project komt tot stand dankzij de inzet van vele enthousiaste mensen en een bijdrage van het ministerie van EL&I (regeling Duurzaam Voedsel). Elk deelproject heeft een eigen projectleider en de coördinatie is in handen van Bart Pijnenburg en Edgar van Groningen. Voor meer informatie mailt u met bart.pijnenburg@oneplanet.nl of belt u met Bart via 06-22137239.