Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

Ecofabulous koken in alle seizoenen

categorieën: boeken

Ecofabulous_koken

Ecofabulous koken in alle seizoenen van Lisette Kreischer is een boek vol pure recepten zonder kunstmatige toevoegingen.

Biologisch koken is helemaal niet zo moeilijk. In een handomdraai leer je een feestelijk gerecht van eigen bodem op tafel te toveren. Per jaargetijde vind je een overzicht van seizoensproducten, afgewisseld met vele (h)eerlijke recepten en bijzondere gerechten voor speciale gelegenheden, natuurlijk ook met styling- en beautytips.


Recensie (door Johanneke)
Het kookboek voor veganisten waar iedereen enthousiast over kan zijn. De recepten zijn eetlustopwekkend, niet moeilijk en duidelijk omschreven. Ze zijn verrassend en origineel, zoals sinterklaassalade met verkruimelde kruidnootjes, kastanjeslagroom, en gefrituurde bloemkool met gemberdip.

Lisette kookt met de seizoenen en is dus superverantwoord en milieuvriendelijk. Ook geeft ze veel uitleg over producten, tips om de gerechten op te leuken of te veranderen. Al met al is het een aanwinst voor zowel veganisten, vegetariërs als omnivoren die wat meer groenten in hun menu willen. Het boek is mooi vormgegeven, enigszins sprookjesachtig, en de foto's zijn een lust voor het oog.