Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met aubergine

Aubergine

Ingrediënten

water
bouillon
bonenkruid
gierst

olie
aubergine
ui
cherry-tomaatjes
peper
zout
paprikapoeder
chilipoeder
ketchup
sambal
tofu-tomaatsmeersel

Bereiding

De gierst opzetten met ongeveer 2 keer zoveel water als gierst. Als je eerst het water met de bouillon en het bonenkruid aan de kook laat komen voor je de gierst erbij doet, wordt het minder kleverig. Even laten koken en dan op een zo laag mogelijk vuurtje zetten. Of in een hooikist (bed), tot het gaar is.

De aubergine in blokjes snijden. Genoeg (veel) olie in de pan heet laten worden. De aubergineblokjes erbij doen. Lekker bruin laten worden aan alle kanten tot ze zacht zijn maar niet sponzig.

Dan de in ringen gesneden ui toevoegen. De kruiden, sambal en ketchup en de tomaatjes mee laten bakken.

Een grote schep van het tofu-tomaatsmeersel door de groenten roeren en mee laten bakken.

Als de gierst gaar is deze op een bord scheppen. De rest ernaast leggen.

Ecofabulous koken in alle seizoenen

categorieën: boeken

Ecofabulous_koken

Ecofabulous koken in alle seizoenen van Lisette Kreischer is een boek vol pure recepten zonder kunstmatige toevoegingen.

Biologisch koken is helemaal niet zo moeilijk. In een handomdraai leer je een feestelijk gerecht van eigen bodem op tafel te toveren. Per jaargetijde vind je een overzicht van seizoensproducten, afgewisseld met vele (h)eerlijke recepten en bijzondere gerechten voor speciale gelegenheden, natuurlijk ook met styling- en beautytips.


Recensie (door Johanneke)
Het kookboek voor veganisten waar iedereen enthousiast over kan zijn. De recepten zijn eetlustopwekkend, niet moeilijk en duidelijk omschreven. Ze zijn verrassend en origineel, zoals sinterklaassalade met verkruimelde kruidnootjes, kastanjeslagroom, en gefrituurde bloemkool met gemberdip.

Lisette kookt met de seizoenen en is dus superverantwoord en milieuvriendelijk. Ook geeft ze veel uitleg over producten, tips om de gerechten op te leuken of te veranderen. Al met al is het een aanwinst voor zowel veganisten, vegetariërs als omnivoren die wat meer groenten in hun menu willen. Het boek is mooi vormgegeven, enigszins sprookjesachtig, en de foto's zijn een lust voor het oog.