Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hazelnoottaart

Hazelnootblad

Ingrediënten

pakje biscuitjes van 200 gram (Molenaartje of andere)
150 gram plantaardige margarine

pakje sojadessert vanille (500 ml, Provamel)
400 ml rijstemelk met noten (ricedrink nuts van Lima)
100 gram gemalen hazelnoten
4 volle eetlepels hazelnoot/chocoladepasta (Chocoreale, hier zit suiker in, eventueel kan een chocopasta of een hazelnootpasta zonder suiker gebruikt worden.)
kleine eetlepel rijstemoutstroop
zakje agar agar (5 gram)

Bereiding

Verkruimel de koekjes.
Smelt de margarine in een pannetje op een laag vuurtje, de kruimels van de koekjes erbij doen en goed mengen.
Dit in een springvorm doen en goed aandrukken, dit is de bodem. Een half uur koelen in de koelkast of buiten (in de winter).

De rest van de ingrediënten in een grote pan bij elkaar doen en met een staafmixer goed mixen. Heel langzaam verhitten en ondertussen goed blijven roeren met een houten lepel.
Als het kookt nog twee minuten zachtjes laten doorkoken.

Dit alles op de bodem gieten, af laten koelen en nog twee uur koelen in koelkast (of buiten).

Econsuminderen

categorieën: filosofie, natuur en milieu

Een samentrekking van ecologie en consuminderen. Oftewel het consuminderen om redenen die te maken hebben met milieu, dierenwelzijn, de gezondheid van de aarde (en dus van alle levende wezens die hier leven) en, last but not least, met de mogelijkheden voor een fatsoenlijk bestaan voor alle mensen.

Hierbij gaat het dus niet om zuinig leven uit vrekkigheid of vanwege een krediet- of ander soort crisis. Maar om een duurzame manier van leven waarbij geen geld (energie, grondstoffen, etc.) verspild wordt aan overbodige, slechte en onzinnige onzin, maar waar wel geld is voor eerlijke handel (fair trade), biologische voeding, schone energie, het ondersteunen van anderen die het moeilijk hebben, kleding en gebruiksvoorwerpen van biologisch geteelde grondstoffen, een goede fiets en/of andere duurzame manieren van vervoer, het steunen van mensen en projecten die echt iets zinnigs bijdragen aan de wereld enzovoort, enzovoort.

Bron:

- Niels de Beer