Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chapatie

Olijfolie

Chapaties, ook wel geschreven als chapati, zijn, net als bv. roti, nan, paratha en wraps, een soort pannekoekjes of (ongerezen) broodjes die gegeten worden bij de warme maaltijd. Oorspronkelijk uit India worden ze tegenwoordig veel gegeten in Oost-Afrika, maar ook steeds meer in West-Europa en de Verenigde Staten.

Je kan ze kant-en-klaar kopen maar ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl. lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de andere afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ongeveer 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant.

Edible City: Grow the Revolution

categorieën: Alternatieve landbouw, films, Permacultuur, Tuinieren

edible_city

Thanks to the industrialization of agriculture, food is cheap and widely available in developed countries, but the social and environmental costs are dire. The system’s dependence on fossil fuels and chemicals has proven disastrous for our health and our environment. In the United States, healthy and affordable food is the exception instead of the norm.

But there is hope. Edible City tells the stories of people responding to the global food crisis in their communities and in their own backyards, and shows what we can do to create local, sustainable, and just food systems across the country and around the world.

Now is the time to tell this story about real people making real change. Edible City will provoke critical thought, further the dialogue surrounding food and our food system, and inspire audiences to action.

Edible City is directed by Andrew Hasse & Adam Goldstein, and produced by Bret Turner, Drew Beck, Chris Woodard, Dashielle Vawter, Carl Grether, and East Bay Pictures.