Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: borsjt

Bietjes2

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.

Edible City: Grow the Revolution

categorieën: Alternatieve landbouw, films, Permacultuur, Tuinieren

edible_city

Thanks to the industrialization of agriculture, food is cheap and widely available in developed countries, but the social and environmental costs are dire. The system’s dependence on fossil fuels and chemicals has proven disastrous for our health and our environment. In the United States, healthy and affordable food is the exception instead of the norm.

But there is hope. Edible City tells the stories of people responding to the global food crisis in their communities and in their own backyards, and shows what we can do to create local, sustainable, and just food systems across the country and around the world.

Now is the time to tell this story about real people making real change. Edible City will provoke critical thought, further the dialogue surrounding food and our food system, and inspire audiences to action.

Edible City is directed by Andrew Hasse & Adam Goldstein, and produced by Bret Turner, Drew Beck, Chris Woodard, Dashielle Vawter, Carl Grether, and East Bay Pictures.