Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met aubergine

Aubergine

Ingrediënten

water
bouillon
bonenkruid
gierst

olie
aubergine
ui
cherry-tomaatjes
peper
zout
paprikapoeder
chilipoeder
ketchup
sambal
tofu-tomaatsmeersel

Bereiding

De gierst opzetten met ongeveer 2 keer zoveel water als gierst. Als je eerst het water met de bouillon en het bonenkruid aan de kook laat komen voor je de gierst erbij doet, wordt het minder kleverig. Even laten koken en dan op een zo laag mogelijk vuurtje zetten. Of in een hooikist (bed), tot het gaar is.

De aubergine in blokjes snijden. Genoeg (veel) olie in de pan heet laten worden. De aubergineblokjes erbij doen. Lekker bruin laten worden aan alle kanten tot ze zacht zijn maar niet sponzig.

Dan de in ringen gesneden ui toevoegen. De kruiden, sambal en ketchup en de tomaatjes mee laten bakken.

Een grote schep van het tofu-tomaatsmeersel door de groenten roeren en mee laten bakken.

Als de gierst gaar is deze op een bord scheppen. De rest ernaast leggen.

Een boterham met tevredenheid

categorieën: Spreekwoorden en gezegden

Betekenis

Een boterham zonder beleg, waar je niettemin genoegen mee moet nemen.

Herkomst

Een boterham zonder beleg wordt een boterham met tevredenheid, of een boterham tevredenheid, genoemd. Het tegenovergestelde, de boterham met veel beleg, heet de aangeklede boterham. - Een boterham belegd met speculaasjes, wordt ook wel een klein taartje genoemd.

De boterham staat soms symbool voor de inkomsten. De term een aardige boterham verdienen, wil dan ook zeggen dat iemand een goede baan heeft, en goed geld verdient.

In de Nederlandse politiek werd het begrip een boterham met tevredenheid geïntroduceerd door minister-president Wim Kok, en hij bedoelde er soberheid in overheidsfinanciën mee.