Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rauwe appeltaart

Handmolentje

Deze herfsttaart wordt bereid zonder te bakken, de ingrediënten zijn allemaal rauw.

Ingrediënten
 

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram pecannoten of amandelen
30 gram geraspte kokos
100 gram rozijnen
75 gram ontpitte dadels

voor de vulling:
3 grote appels
de rasp en het sap van 1 citroen
1/2 theelepel kaneel
handje hazelnoten, amandelen of andere noten
ongeveer 10 ontpitte dadels

Bereiding
 

bodem:
Maal de pitten, zaden, noten en de kokos in een keukenmachine tot er een meel ontstaat. Voeg de rozijnen en dadels toe en meng alles goed door elkaar in de machine. Het moet een lekker deegje worden.
Als het te droog is kan een klein beetje water toegevoegd worden.

Druk het mengsel in een taartvorm.

vulling:
Maal de noten in een keukenmachine fijn, daarna de dadels erbij doen en nog even malen. Rasp de appels.

Meng dit met de geraspte appels, de citroenrasp en -sap, kaneel en dadels en stort dit mengsel op de bodem.

Opmerking

Bij gebrek aan een keukenmachine of electriciteit kan voor het malen van de nootjes ook een handmolentje, een vijzel of een deegroller gebruikt worden. De rozijnen en dadels dan heel fijn snijden. Op deze manier past de taart ook heel goed in een Low of No Impact levensstijl.

Een pleidooi voor echt koken

categorieën: Bereidingstechnieken, boeken, Brood, Gezond voedsel, Koken en eten

een_pleidooi_voor_echt_koken

Thuiskomen in de keuken

Auteur: Michael Pollan
Uitgever: Arbeiderspers
Oorspronkelijke titel: A Natural History of Transformation
ISBN: 978.90.295.8714.3

Na Een pleidooi voor echt eten en het zien van Michael Pollan in diverse films was ik erg benieuwd naar dit nieuwe boek van zijn hand. De dikte stelde alvast niet teleur. Helaas werd ik daar gaandeweg minder enthousiast over.

Pollan zegt veel interessante dingen over de rol van koken in het menselijk bestaan van de oertijd tot nu. Maar 78 pagina’s over barbecuen? Dat is mij zelfs te veel.

Amerikaans

Veel van wat Pollan zegt over de hedendaagse keuken geldt met name voor Amerika. Daar is het met het koken - in de betekenis van zelf bereiden van voedsel - een stuk slechter gesteld dan bij ons. Al wil dat niet zeggen dat het bij ons nog allemaal koek en ei is. Ook hier neemt het zelf koken af. Maar er is tegelijkertijd een tegenbeweging van weer alles zelf willen doen, van het kweken van voedsel tot het bereiden. In Amerika is het ook al veel normaler dat ieder lid van een gezin zijn of haar eigen maaltijd kiest en opwarmt in de magnetron. Het gezamenlijk aan tafel eten komt steeds minder voor. Pollan pleit juist voor dit gezamenlijke moment om voedsel en nog veel meer te kunnen delen. 

Elementen

Pollans boek is opgebouwd rond de vier elementen: vuur, water, lucht en aarde.

Vuur

Het eerste deel, vuur,gaat dus in zijn geheel over het roosteren van hele en halve varkens. Vegetariërs en veganisten zijn gewaarschuwd.

Water

Het gedeelte over water gaat over het maken van stoofpotten. Hier valt van alles onder dat met behulp van vocht, en vuur, gemaakt wordt. Over het mengen van ingrediënten en smaken tot één nieuwe smaak van plantaardige (groenten en kruiden) en eventueel dierlijke ingrediënten en dus met vocht. Dat vocht hoeft niet per se water te zijn, het kan ook een bouillon, melk, wijn, bier, sap of dashi zijn. Dus van soepen tot bonenschotels en van smoorgerecht tot casseroles en tajines.

Deze manier van voedsel bereiden kwam na die op het open vuur omdat hiervoor eerst een pan of de voorloper daarvan uitgevonden moest worden. Oorspronkelijk was deze bereiding vooral voor armere mensen handig omdat op deze manier allerlei minder goede ingrediënten toch tot een lekker gerecht konden worden gemaakt. 

Lucht

In het gedeelte over lucht gaat het over brood. Wat is een goed brood en waarom. Volgens Een pleidooi voor echt koken komt een goed brood neer op zuurdesem en volkoren. 

Aarde

In het deel over aarde gaat het over het fermenteren van voedsel, over schimmels, bacillen en bacteriën en onze soms onterechte angst daarvoor. Over het bewaren van voedsel zonder vriezer. Over gisting en rotting. Over bier, zuurkool, kimchi, yoghurt, kefir, tempeh, misopasta, sake, augurken en andere groenten in zuur en wijn.
Het gaat over een manier van koken die geen vuur nodig heeft maar gebruik maakt van biologie. Over een wereld die steeds meer verdrongen is door de hygiënewaanzin en angst voor bederf. Gelukkig zijn er nog mensen die hiervoor strijden. De mensen die vechten voor het recht om ongepasteuriseerde melk en kaas te nuttigen. De postpasteurianen ofwel de gistingsondergrondse genoemd. Met als ‘leider’ Sandor Katz.

Conclusie

Er staan veel interessante dingen in dit boek, voor mij was het laatste gedeelte, over gisting en fermenteren het gedeelte waar ik het meest uit geleerd heb. Omdat ik daar het minst over wist maar ook omdat het me op nieuwe ideeën brengt en nieuwe visies.

Alhoewel ik sommige onderdelen te uitgebreid vond raad ik iedereen die geïnteresseerd is in voedsel toch aan om, op welke manier dan ook, dit boek te lezen.