Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rijst met aubergine en snijbiet

Snijbietrood

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram rijst, gekookt en afgekoeld
- 1 aubergine, in blokjes
- halve courgette, in blokjes
-1 ui, in ringen
- 1 teen knoflook
- flinke berg snijbiet, gewassen en in stukken gescheurd
- flinke scheut frituur
- zout, peper
- paprikapoeder, chilipeper
- ketchup
- 1 eetlepel gistvlokken

Bereiding

Verhit de olie in een ruime koekepan. (Normaal gebruik ik olijfolie maar frituurolie kan beter tegen hoge temperaturen. Het bakken van aubergines lukt het best in ruim olie die goed heet is.)
Bak hierin de aubergineblokjes tot ze gaar zijn. Schep ze regelmatig om om te voorkomen dat ze aanbranden.

Als de aubergine zacht en gaar is voeg dan de courgette en de ui toe. Blijven roeren.
Na een paar minuten de rijst, kruiden en knoflook toevoegen. Het vuur blijft al die tijd hoog en om aanbranden te voorkomen moet er telkens geroerd worden.

De ketchup erdoor mengen.

Op het laatst de snijbiet in porties toevoegen. (In één keer 'past' dit waarschijnlijk niet, maar snijbiet krimpt snel, zodat de rest er zeker bij kan.)
Naar smaak gistvlokken eroverheen strooien.

Een tevreden leven, 60 jaar zelfvoorzienend leven

categorieën: Alternatieve landbouw, filosofie, Gereedschap, Gezond voedsel, Tuinieren

een_tevreden_leven

Auteurs: Helen en Scott Nearing
Oorspronkelijke titel: The Good Life, Helen and Scott Nearing’s sixty years of self sufficient living
Uitgeverij Rozhanitsa, 2010
ISBN: 978-90-79249-05-3

Recensie door Mirjam Vaes

Het echtpaar Helen en Scott Nearing besluit in de jaren 30 van de vorige eeuw dat ze anders willen leven. Niet meer het hectische bestaan in de grote stad met alle stress, lawaai en drukte die daar heersen maar een rustiger leven op het platteland. Een leven waarin ze zelf voorzien in hun eigen voedsel en andere noodzakelijkheden maar waar ze tegelijkertijd ook tijd en rust hebben om zich met de andere belangrijke aspecten van hun leven bezig te houden. Studeren, lezen en muziek maken maar ook het uitdragen van hun idealen (vegetarisme/veganisme, anarchisme en pacifisme)
En, heel belangrijk, niet meer afhankelijk zijn van een baan en een inkomen. Een eenvoudiger, onafhankelijker en bewuster leven.

Niet alleen voor zichzelf

Ze wilden echter niet alleen voor zichzelf een ander leven opbouwen. Doel was ook het veranderen van de samenleving, zij streefde naar een wereld waar andere waarden belangrijker zouden zijn. Waarin mensen met respect omgaan met elkaar en hun omgeving, waarin ruimte is om talenten te ontplooien in vrijheid, waar geen dwang heerst en waarin mensen op een prettige manier een inkomen voor zichzelf zouden kunnen verdienen met wat ze zelf produceren in plaats van voor anderen te moeten werken in banen die niet bevredigen. Ze waren tegen uitbuiting in elke vorm, van mensen en dieren.

Inhoud

Het boek gaat uitgebreid in op de praktische kanten van het zelfvoorzienend bestaan zoals in de eerste plaats natuurlijk het verbouwen van voedsel maar ook het bouwen van huizen en gebouwen, het onderhouden van gereedschappen, het plannen van alle bezigheden, het omgaan met bezoek, buren en anderen, het vaststellen van de werkelijke levensbehoeften, het vergaren van een eventueel inkomen en nog veel meer.

Op het onderwerp voedsel wordt diep ingegaan. Hoe de bodem te verbeteren en compost te maken, het tuinieren in verschillende seizoen, ook in de winter, hoe het water te beheren. Maar ook de vraag hoe je gezond kunt eten wordt behandeld. Wat mij daarbij verraste was dat zij al heel erg bezig waren met het eten van veel rauwkost en het leven en kweken van voedsel op een veganistische manier. Dingen die nu heel modern lijken maar die dus toen ook al speelden.

Geen handleiding

Een tevreden leven is geen handboek in de strikte zin, het is vooral ook een persoonlijk verslag van hun beweegredenen, de moeilijkheden waar ze tegen aan lopen en de oplossingen die ze daar voor vinden.

Ondanks dat dit boek speelt vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw, dus bijna een eeuw geleden, zijn de problemen waar zij mee te maken kregen nog vrijwel hetzelfde, zo niet erger. Crisis, werkeloosheid, vervuiling van het milieu, ongezond voedsel, dreiging van oorlogen, vernietiging van natuur, het alles opofferen voor winst van enkelen, dit zijn onderwerpen die nog steeds spelen. Dat kan moedeloos maken maar toch kan het ook inspireren omdat zij het wel voor elkaar kregen om op een andere manier te leven.

Conclusie

Het lezen van dit boek kan mensen stimuleren op hun pad naar een onafhankelijker en zelfstandiger bestaan. Er staan veel praktische dingen in over onder andere tuinieren en bouwen. Maar er zijn grote verschillen in dit realiseren tussen toen en nu en tussen daar en hier. De Nearings hadden de beschikking over wat geld toen ze begonnen en de prijzen voor land waren toen en daar vele malen lager dan hier en nu. Zij konden grote stukken land goedkoop kopen met daarop bossen en een ahornplantage. Dit was meteen kapitaal aan hout en mogelijkheden voor de verkoop en gebruik.
Dit is hier in Nederland een stuk lastiger als het al niet (vrijwel) onmogelijk is. Land is hier duur en bossen zijn niet zomaar te gebruiken. Dus iedereen die hier aan de slag wil moet zijn/haar eigen mogelijkheden en ideeën inzetten. Dit boek kan zeker inspiratie en advies geven maar je moet je eigen creativiteit gebruiken om het om te zetten naar het hier en nu.