Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: guacamole

Avocado

Ingrediënten

2 avocado's
2 el limoensap
1 teen knoflook, geperst
1 tomaat in blokjes
snufje chilipoeder
een drupje olijfolie
stukje rode ui, fijngesneden

Bereiding

Snijd het vruchtvlees van de avocado in blokjes en doe in een grote schaal met het limoensap en de rest. Goed door elkaar prakken.

Serveersuggestie

Lekker bij tortilla chips of op geroosterd brood.

Eenzaam en dik

categorieën: Meningen, Over gewicht

randstedeling wordt eenzaam en dik (foto: Volkskrant 22 oktober 2014 0

‘Randstedeling wordt eenzaam en dik. In Den Haag zal het aantal inwoners met overgewicht, eenzaamheid en met verhoogd risico op angst, depressie, diabetes en hartinfarct de komende jaren fors stijgen.’ Dit stond  in de Volkskrant van 22 oktober 2014. In het artikel wordt uitgelegd dat er in Den Haag ingezet gaat worden op een gezondere leefstijl, beter eten en meer bewegen.

 In dezelfde krant staat ook een artikel waarin staat dat uit onderzoek blijkt dat mensen die geregeld gesprekken hebben met diëtisten en dus zouden moeten weten hoe ze gezonder kunnen eten, dat toch niet gaan doen. 'Mensen laten zich niet makkelijk vertellen dat ze gezonder moeten leven' aldus onderzoeker Kunst.

 Het lijkt mij een veel beter idee als er veel meer ingezet zou worden op preventie door te zorgen dat goed voedsel makkelijk verkrijgbaar en betaalbaar is. Het is helaas zo dat goedkoop, calorierijk voedsel vrijwel overal makkelijk te koop is terwijl vers fruit en groente vaak veel duurder is. En dan heb ik het nog niet eens over biologisch voedsel.

 Hier zou de overheid eens iets aan moeten doen. Obesitas is geen individueel maar een maatschappelijk probleem.

Mirjam Vaes 23-10-14