Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastasaus

Aubergine

Ingrediënten

aubergine
olijfolie
ui
paprika
paprikapoeder
oregano
cayennepeper
basilicum
tomatenpuree
knoflook
gistvlokken
water

Bereiding

Begin met de aubergine te schillen en in stukjes of plakjes te snijden. Meteen daarna bakken in (veel) olijfolie op hoog vuur. Daarna ui, paprika, knoflook en alle kruiden behalve de basilicum toevoegen.

Vuur hoog houden en blijven roeren. Ongeveer 10 minuten. Dan water, tomatenpuree en gistvlokken toevoegen.

Een half uur op een laag vuur laten pruttelen. Af en toe doorroeren. Op het allerlaatst de basilicum erdoor roeren.

Eet je uitzicht

categorieën: Landbouw algemeen, natuur en milieu

hoge_born

Eet je uitzicht is een begrip van landschapsarchitecte Karina Hendriks. Zij wil daarmee zeggen dat de keuzes die je maakt op het gebied van voeding invloed hebben op het landschap.

Kies je bijvoorbeeld voor goedkoop kiloknallervlees, dan krijg je een eentonig landschap dat bestaat uit megastallen en eindeloze maïs- en sojaplantages.
Kies je daarentegen voor kleinschalige, biologische en/of streekgebonden producten, dan levert dat een veel vriendelijker en afwisselender uitzicht op. Waar bovendien een grotere biodiversiteit te vinden is. Rond biologische bedrijven komen alleen al 25% meer vogels en drie keer zoveel vlinders voor. (Bron: Smaakmakend,  zomer 2009)

Niet alle uitzichten zijn te zien vanuit je eigen keuken. Helaas is het zo dat veel vervelende effecten op het landschap van voedselkeuzes alleen maar ver weg te zien zijn. Het kappen van tropisch bos voor sojaplantages en graasland voor vee, zie je hier niet.
Maar ook hier in Nederland en België zie je steeds meer maïsvelden voor veevoer en grootschalige landbouwbedrijven. Als gevolg van onder andere ruilverkaveling ziet het landschap er steeds eentoniger uit. Er zijn steeds minder boerenbedrijven die wel steeds groter worden. De gevolgen hiervan kan je ook hier bij ons goed zien.